Ποιο θα είναι το κόστος μεταφόρτωσης σιτηρών την περίοδο 2024/25

Από το 2012 έως το 2020, το κόστος fobbing μειωνόταν συνεχώς λόγω των επενδύσεων στην ανάπτυξη της χωρητικότητας των τερματικών σταθμών και του εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων λιμενικών ανελκυστήρων

Κατά την περίοδο 2023/24, το κόστος μεταφόρτωσης σιτηρών/fobbing στα λιμάνια της Μεγάλης Οδησσού κυμαίνεται από 20-24 δολάρια ΗΠΑ ανά τόνο. 

Το κόστος καθορίστηκε επίσης υπό την επίδραση των εγγυημένων ποσοτήτων εξαγωγής, που καθορίζονται στις συμβάσεις μεταξύ του παρόχου υπηρεσιών fobbing και του εξαγωγέα. 

Λόγω των πολεμικών κινδύνων, το κόστος μεταφόρτωσης έχει αυξηθεί σημαντικά, το μερίδιό του στην τιμή του καλαμποκιού σε βάση FOB κατά μέσο όρο περίπου 13% κατά τη διάρκεια του 2023/24. 

Πριν από τον πόλεμο, το μερίδιο ήταν 6-8%, ανάλογα με τη μεταβλητότητα της τιμής των σιτηρών κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Από το 2012 έως το 2020, το κόστος fobbing μειωνόταν συνεχώς λόγω των επενδύσεων στην ανάπτυξη της χωρητικότητας των τερματικών σταθμών και του εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων λιμενικών ανελκυστήρων. 

Κατά την περίοδο 2019/20, το μέσο κόστος ήταν 10 δολάρια ανά τόνο, το οποίο ήταν συγκρίσιμο με το ευρωπαϊκό κόστος μεταφόρτωσης των 7-8 δολαρίων ανά τόνο.

Την περίοδο 2022/23, κατά τη διάρκεια της συμφωνίας των Ηνωμένων Εθνών για τα σιτηρά/του πρώτου διαδρόμου σιτηρών, το κόστος μεταφόρτωσης αυξήθηκε κατά 127% και ήταν κατά μέσο όρο 25 δολάρια ανά τόνο και στη συνέχεια άρχισε να μειώνεται σταδιακά. 

Η προσφορά των υπηρεσιών fobbing εξακολουθεί να περιορίζεται σημαντικά, καθώς οι τερματικοί σταθμοί σιτηρών στην περιοχή Mykolaiv με χωρητικότητα περίπου 20 εκατ. τόνων ανά περίοδο είναι αποκλεισμένοι. 

Το 75% των εξαγωγών σιτηρών αποστέλλεται πλέον μέσω των λιμένων της Μεγάλης Οδησσού.