Υψηλό 10 μηνών για το σιτάρι λόγω ανησυχιών για τις καλλιέργειες στη Μαύρη Θάλασσα

Τα προθεσμιακά συμβόλαια ανέβηκαν έως και 3,3% στο Σικάγο

Το σιτάρι άγγιξε για λίγο το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών, καθώς ο ψυχρός και ξηρός καιρός στους μεγάλους παραγωγούς και ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία εντείνουν τις ανησυχίες για την προσφορά.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια ανέβηκαν έως και 3,3% στο Σικάγο, πριν περιορίσουν μέρος της ανόδου. Οι αναλυτές έχουν μειώσει τις εκτιμήσεις για την παραγωγή του κορυφαίου εξαγωγέα, της Ρωσίας, τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ η Ουκρανία οδεύει προς τον ξηρότερο Μάιο που έχει καταγραφεί ποτέ. Οι ιστορικά χαμηλές βροχοπτώσεις στη Δυτική Αυστραλία αυξάνουν επίσης τη νευρικότητα.

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ προέβλεψε ότι τα παγκόσμια αποθέματα σιταριού μπορεί να μειωθούν σε χαμηλό εννέα ετών την επόμενη περίοδο και τα hedge funds έχουν μειώσει τα καθαρά πτωτικά στοιχήματα στην αμερικανική αγορά. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι στο Παρίσι σημειώνουν επίσης ράλι, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2023.

Η SovEcon έγινε ο τελευταίος προγνώστης που μείωσε την εκτίμησή της για τη συγκομιδή σιταριού στη Ρωσία την Τρίτη, μειώνοντας τις προβλέψεις της σε 82,1 εκατομμύρια τόνους από προηγούμενη πρόβλεψη 85,7 εκατομμυρίων τόνων. Επικαλέστηκε μεγαλύτερες του αναμενόμενου ζημιές στις χειμερινές καλλιέργειες μετά τους παγετούς του Μαΐου. Το IKAR μείωσε την εκτίμησή του τη Δευτέρα.

Το ράλι τροφοδοτείται επίσης εν μέρει από τους παραγωγούς που διατηρούν τα αποθέματα καθώς περιμένουν να καταλαγιάσει η σκόνη, δήλωσε ο Ole Houe, διευθύνων σύμβουλος της μεσίτριας και συμβούλου IKON Commodities. «Οι καλλιεργητές έχουν όλη τη δύναμη και την ασκούν ανελέητα», είπε, προσθέτοντας ότι όταν αποφασίσουν να πουλήσουν, η ζήτηση μπορεί να μειωθεί γρήγορα.