«Μπρα ντε φερ» αγροτών-εμπόρων
Εξαιρετική προβλέπεται ότι θα είναι η ποιότητα στα ελληνική σιτηρά όπως υπογραμμίζουν ειδικοί μιλώντας στο Agrocapital.
Με θετικό πρόσημο κινούνται και οι εκτιμήσεις για τη φετινή συγκομιδή, η οποία αναμένεται να φτάσει μια «ανάσα» από τους ένα εκατομμύριο τόνους.
Υπάρχουν περιοχές όμως που οι αγρότες δεν θα «πάρουν» ούτε 200 κιλά το στρέμμα, με τις βροχές και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής να είναι οι κύριοι υπαίτιοι.
Πάντως, ερωτηματικό παραμένει το εύρος της τιμής που θα πουληθούν τα σιτάρια.
Όπως ανέφεραν έμποροι μιλώντας στο Agrocapital, τα σιτάρια θα αγοραστούν μεταξύ 26-28 λεπτά.
Αναλυτές έχουν μειώσει τις εκτιμήσεις για την παραγωγή του κορυφαίου εξαγωγέα, της Ρωσίας, τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ η Ουκρανία οδεύει προς τον ξηρότερο Μάιο που έχει καταγραφεί ποτέ. Οι ιστορικά χαμηλές βροχοπτώσεις στη Δυτική Αυστραλία αυξάνουν επίσης τη νευρικότητα.
Παράλληλα, το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ προέβλεψε ότι τα παγκόσμια αποθέματα σιταριού μπορεί να μειωθούν σε χαμηλό εννέα ετών την επόμενη περίοδο και τα hedge funds έχουν μειώσει τα καθαρά πτωτικά στοιχήματα στην αμερικανική αγορά. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι στο Παρίσι σημειώνουν επίσης ράλι, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2023.
Επίσης, μειωμένη θα είναι η παραγωγή σιτηρών στη Βόρεια Αφρική λόγω της ξηρασίας που πλήττει την περιοχή.
Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα από το Παρατηρητήριο Αγροτικών Πόρων (MARS) της Ευρωπαϊκή Ένωσης διαπίστωσε ότι η ξηρασία επηρέασε σοβαρά τις καλλιέργειες σιτηρών σε μεγάλες περιοχές του Μαρόκου και στις βορειοδυτικές περιοχές της Αλγερίας. Οι βροχοπτώσεις τον Μάρτιο έφτασαν πολύ αργά για να ανακάμψουν οι καλλιέργειες σε αυτές τις περιοχές.
Ως αποτέλεσμα, η παραγωγή σιταριού στο Μαρόκο προβλέπεται να μειωθεί κατά 29% από τον μέσο όρο της πενταετίας στους 2,98 εκατομμύρια τόνους, ενώ η παραγωγή κριθαριού αναμένεται να μειωθεί κατά 27% στους 971.000 τόνους.
Στην Αλγερία, η παραγωγή σιταριού προβλέπεται να μειωθεί κατά 23% από τον μέσο όρο της πενταετίας στους 2,3 εκατομμύρια τόνους, ενώ η παραγωγή κριθαριού αναμένεται να μειωθεί κατά 8% στους 1,1 εκατομμύρια τόνους.
Οι προβλέψεις για την Τυνησία είναι λίγο καλύτερες, με την παραγωγή σιταριού να αναμένεται να μειωθεί κατά 2% από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο στο 1,16 εκατομμύριο τόνους και την παραγωγή κριθαριού να μειώνεται κατά 34% στους 370.000 τόνους.
Η Αίγυπτος είναι η μόνη χώρα στην περιοχή που αναμένεται να δει αύξηση στην παραγωγή σιτηρών φέτος, με την παραγωγή σιταριού να προβλέπεται να αυξηθεί κατά 4% από τον μέσο όρο στους 9,15 εκατομμύρια τόνους.
Η ξηρασία στη Βόρεια Αφρική είναι πιθανό να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην επισιτιστική ασφάλεια στην περιοχή. Πολλές χώρες της Βόρειας Αφρικής είναι καθαροί εισαγωγείς σιτηρών και η μείωση της παραγωγής θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένες τιμές και ελλείψεις τροφίμων.