Ιταλία: Μειωμένη 8% η συγκομιδή σιτηρών

Θα φτάσει τα 3,5 εκατομμύρια τόνους

3,5 εκατομμύρια τόνοι, μείωση 8% σε ετήσια βάση και 10-15% σε σύγκριση με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο: αυτές είναι οι προβλέψεις για την παραγωγή σκληρού σιταριού στην Ιταλία για το 2024 που καταρτίστηκαν από το CREA (Συμβούλιο Έρευνας στη Γεωργία και Ανάλυσης της Αγροτικής Οικονομίας) και παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια των Ημερών Σκληρού Σιταριού στη Φότζια, της διεθνούς εκδήλωσης που διοργανώθηκε από τους κύριους φορείς του τομέα.

Αυτό που είχε σημαντικό αντίκτυπο στην πτώση της παραγωγής, εκτός από τη μείωση της καλλιεργούμενης έκτασης και τις δυσκολίες που συνδέονται με τις διεθνείς εντάσεις, ήταν οι δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες, οι οποίες επηρέασαν κυρίως τη νότια περιοχή καλλιέργειας. Σύμφωνα με την έκθεση της CREA, η κατάσταση, δυστυχώς, παραμένει πολύ περίπλοκη στη Σικελία, Ειδικά σε σύγκριση με την περσινή παραγωγή. 

Στις υπόλοιπες ιταλικές περιφέρειες, από την άλλη πλευρά, οι συνθήκες καλλιέργειας είναι εξαιρετικές και οι εκτιμήσεις για την παραγωγή είναι πολύ καλές. 

Σε αυτές τις περιοχές, ο μόνος άγνωστος παράγοντας είναι ο καιρός τις επόμενες εβδομάδες, ο οποίος θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη φυτοϋγειονομική κατάσταση της καλλιέργειας.

Η τάση σε παγκόσμιο επίπεδο

Σε σύγκριση με τη διεθνή εικόνα της παγκόσμιας παραγωγής σιταριού, που σκιαγράφησαν οι αναλυτές της Areté, μετά την περσινή πτώση, η παραγωγή σκληρού σιταριού σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται να ανακάμψει φέτος, με αυξήσεις της τάξης του 10%, χάρη στην αυξημένη παραγωγή σημαντικών εξαγωγικών χωρών: Καναδάς (+40%), Ηνωμένες Πολιτείες (+25%), Ρωσία (+20%) και Τουρκία (+5%).

Οι αυξήσεις αυτές θα συμβάλουν στην αύξηση των παγκόσμιων τελικών αποθεμάτων σκληρού σίτου κατά 8-10%, που είναι και το ποσοστό συναίνεσης των αναλυτών. Ωστόσο, τα τελικά αποθέματα θα παραμείνουν μακριά από τους μακροπρόθεσμους μέσους όρους τους. Αυτό το πλαίσιο εξηγεί καλά γιατί οι τιμές θα παραμείνουν μακριά από τις κορυφές που καταγράφηκαν τα τελευταία χρόνια, ενώ παραμένουν σε ιστορικά υψηλές τιμές.