Ουκρανία: «ΣΤΟΠ» στις εξαγωγές ζάχαρης στην ΕΕ

Περιορισμός και στην προμήθεια κρέατος πουλερικών

Στις 30 Μαΐου, το υπουργικό συμβούλιο της Ουκρανίας αποφάσισε να περιορίσει τις εξαγωγές ζάχαρης και πουλερικών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στην Verkhovna Rada, Taras Melnychuk, το ανακοίνωσε στο Telegram.

Σύμφωνα με τον ίδιο, προκειμένου να τηρηθούν οι όροι για την εξαγωγή ορισμένων αγαθών στο τελωνειακό έδαφος των κρατών μελών της ΕΕ στο πλαίσιο των προσωρινών μέτρων απελευθέρωσης του εμπορίου που εφαρμόζονται στα ουκρανικά προϊόντα σύμφωνα με τη Συμφωνία Σύνδεσης, η κυβέρνηση τροποποίησε την απόφαση της ΚΟΕ «Περί έγκρισης των καταλόγων των αγαθών που υπόκεινται σε αδειοδότηση και ποσοστώσεις για το 2024» (αριθ. 1402 της 27.12.2023).

«Το ψήφισμα συμπληρώθηκε με ένα νέο προσάρτημα “Ποσόστωση όγκων των εμπορευμάτων των οποίων η εξαγωγή στα κράτη μέλη της ΕΕ υπόκειται σε αδειοδότηση”, το οποίο περιλαμβάνει ορισμένα γεωργικά προϊόντα (ζάχαρη με ποσόστωση 0 τόνων, κρέας πουλερικών και βρώσιμα υποπροϊόντα και κρέας γαλοπούλας και βρώσιμα υποπροϊόντα)», δήλωσε.

Σύμφωνα με την Ekonomichna Pravda, η απόφαση της κυβέρνησης ορίζει ποσοστώσεις για το 2024 για τις εξαγωγές κρέατος πουλερικών και παραπροϊόντων προς την ΕΕ σε 132,3 χιλιάδες τόνους, συμπεριλαμβανομένων 3,7 χιλιάδων τόνων κρέατος και παραπροϊόντων γαλοπούλας. Από την 1η Απριλίου, η Ουκρανία έχει ήδη εξάγει 45 χιλιάδες τόνους αυτών των προϊόντων στην ΕΕ.