Το αγροτικό εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ διευρύνεται στα 32 δισεκατομμύρια δολάρια

Οι εισαγωγές γεωργικών προϊότων θα φτάσουν τα 170,5 δισ. δολάρια το 2024

Το έλλειμμα του γεωργικού εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών αναμένεται να αυξηθεί και πάλι στα 32 δισεκατομμύρια δολάρια το οικονομικό έτος 2024, μια αύξηση 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων από την πρόβλεψη του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την έκθεση της Υπηρεσίας Οικονομικών Ερευνών του USDA για τις προοπτικές του γεωργικού εμπορίου των ΗΠΑ για το 2024, η οποία δημοσιεύεται κάθε τρίμηνο.

«Οι αμερικανικές γεωργικές εξαγωγές κατά το οικονομικό έτος (FY) 2024 προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 170,5 δισεκατομμύρια δολάρια, αμετάβλητες από την πρόβλεψη του Φεβρουαρίου», αναφέρει η έκθεση.

«Οι υψηλότερες εξαγωγές κτηνοτροφικών και γαλακτοκομικών προϊόντων, καθώς και οι αυξημένες πωλήσεις αιθανόλης αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό τις μειώσεις στα σιτηρά και τις ζωοτροφές, τους ελαιούχους σπόρους και τα κηπευτικά προϊόντα.Οι αμερικανικές εισαγωγές γεωργικών προϊόντων το οικονομικό έτος 2024 προβλέπεται να ανέλθουν σε 202,5 δισ. δολάρια, αύξηση κατά 1,5 δισ. δολάρια από την πρόβλεψη του Φεβρουαρίου, η οποία οφείλεται κυρίως στις υψηλότερες εισαγωγές οπωροκηπευτικών προϊόντων, καθώς και στις εισαγωγές ζώων και γαλακτοκομικών προϊόντων».


«Οι εισαγωγές κηπευτικών προϊόντων προβλέπεται να αυξηθούν κατά 1,5 δισ. δολάρια σε 99,6 δισ. δολάρια, με αιχμή την αύξηση των φρέσκων φρούτων και λαχανικών», αναφέρει η έκθεση. «Οι εισαγωγές ζωικού κεφαλαίου, πουλερικών και γαλακτοκομικών προϊόντων αυξάνονται κατά 600 εκατ. δολάρια σε 28,7 δισ. δολάρια, χάρη στις υψηλότερες προβλέψεις για τα γαλακτοκομικά προϊόντα και την κτηνοτροφία».

Κορυφαίες εξαγωγικές αγορές 
Ενώ οι προβλέψεις για τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων των ΗΠΑ για το οικονομικό έτος 2024 παραμένουν αμετάβλητες αυτόν τον μήνα στα 170,5 δισ. δολάρια, το Μεξικό προβλέπεται πλέον να είναι η μεγαλύτερη αγορά για τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων των ΗΠΑ το 2024, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση από την Κίνα - η οποία έπεσε στην τρίτη θέση - σύμφωνα με την έκθεση της ERS.

«Με 27,7 δισεκατομμύρια δολάρια, η Κίνα προβλέπεται να πέσει κάτω από το Μεξικό και τον Καναδά ως η τρίτη μεγαλύτερη γεωργική αγορά των ΗΠΑ», αναφέρει η έκθεση. «Η πρόβλεψη για τις εξαγωγές στην Κίνα μειώνεται κατά 1,0 δισ. δολάρια από το προηγούμενο τρίμηνο, κυρίως λόγω του συνεχιζόμενου ισχυρού ανταγωνισμού στη σόγια και το καλαμπόκι. Οι εξαγωγές προς το Μεξικό προβλέπεται να αυξηθούν κατά 300 εκατ. δολάρια στα 28,7 δισ. δολάρια, ενώ οι εξαγωγές προς τον Καναδά προβλέπεται να αυξηθούν κατά 400 εκατ. δολάρια στα 28,4 δισ. δολάρια, αμφότερες σε επίπεδα ρεκόρ».

Η έκθεση αναφέρει ότι για το Μεξικό, «οι ισχυρές πωλήσεις γλυκαντικών, ρυζιού, οσπρίων, βοείου κρέατος και χοιρινού κρέατος είναι οι κύριοι παράγοντες πίσω από τις υψηλότερες προβλέψεις». Για τον Καναδά, η αύξηση «οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υψηλότερη ζήτηση καλαμποκιού και στις αυξημένες αποστολές προϊόντων κακάο, προπαρασκευασμένων τροφίμων και φρέσκων φρούτων».

Για την Κίνα, «σε σύγκριση με το οικονομικό έτος 2023, ο όγκος των αποστολών σόγιας και καλαμποκιού των ΗΠΑ προς την Κίνα από το έτος μέχρι σήμερα μειώθηκε κατά 23% και 67% αντίστοιχα, ενώ οι αποστολές των εν λόγω προϊόντων από τη Βραζιλία αυξήθηκαν κατακόρυφα», αναφέρει η έκθεση. «Οι χαμηλότερες μοναδιαίες αξίες συνέβαλαν επίσης στη μειωμένη πρόβλεψη. Οι μειωμένες προβλέψεις για τη σόγια και το καλαμπόκι αντισταθμίζονται εν μέρει από τις υψηλότερες πωλήσεις σόργου και το ρεκόρ εξαγωγών ξηρών καρπών».

Προβλέψεις εισαγωγών ανά προϊόν
Η πρόβλεψη της ERS για τις εισαγωγές ύψους 202,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το οικονομικό έτος 2024 είναι «7,1 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα από τα 195,4 δισεκατομμύρια δολάρια που καταγράφηκαν για το οικονομικό έτος 2023 και 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια υψηλότερα από την πρόβλεψη του Φεβρουαρίου», αναφέρει η έκθεση.

«Η πρόβλεψη του Μαΐου για τις εισαγωγές του οικονομικού έτους 2024 είναι κατά 3,6% υψηλότερη από τις εισαγωγές του οικονομικού έτους 2023, η οποία είναι πολύ υψηλότερη από την αύξηση 0,6% από το προηγούμενο έτος», ανέφερε η έκθεση. «Ωστόσο, παραμένει κάτω από τον μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης των εισαγωγών κατά 5% μεταξύ του οικονομικού έτους 2010 και του οικονομικού έτους 2020, της 10ετούς περιόδου πριν από τη διαταραχή της πανδημίας».

Για το οικονομικό έτος 2024, «οι εισαγωγές ζώων, γαλακτοκομικών προϊόντων και πουλερικών αυξάνονται κατά 600 εκατομμύρια δολάρια σε 28,7 δισεκατομμύρια δολάρια», αναφέρει η έκθεση. «Οι εισαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων αυξάνονται κατά 400 εκατ. δολάρια σε 5,6 δισ. δολάρια λόγω των υψηλότερων μοναδιαίων αξιών και όγκων τυριού από την ΕΕ.

Οι εισαγωγές χοιρινού κρέατος αυξάνονται κατά 200 εκατ. δολάρια λόγω της ανάκαμψης των εισαγωγών από την ΕΕ και της ισχυρής αύξησης των εισαγωγών από τη Βραζιλία. Οι εισαγωγές ζώντων βοοειδών είναι αυξημένες κατά 200 εκατ. δολάρια κυρίως λόγω των ισχυρότερων αναμενόμενων τιμών βοοειδών και μοσχαριών. Οι εισαγωγές βοείου κρέατος είναι αυξημένες κατά 100 εκατ. δολάρια λόγω των υψηλότερων όγκων, καθώς η ζήτηση εισαγωγών στις ΗΠΑ παραμένει ισχυρή. Οι τιμές των εισαγωγών ζώντων χοίρων παραμένουν αμετάβλητες. Τα πουλερικά και τα προϊόντα είναι μειωμένα κατά 100 εκατ. δολάρια σε 1,1 δισ. δολάρια λόγω των ασθενέστερων από το αναμενόμενο αποστολών κρέατος πουλερικών από τη Χιλή».

«Οι εισαγωγές σιτηρών και ζωοτροφών παραμένουν αμετάβλητες από τις Προοπτικές Φεβρουαρίου στα 22,4 δισ. δολάρια, που είναι 5% πάνω από το οικονομικό έτος 2023», αναφέρεται στην έκθεση. «Η πρόβλεψη για τις συνολικές εισαγωγές ελαιούχων σπόρων και προϊόντων ελαιούχων σπόρων το οικονομικό έτος 2024 είναι αμετάβλητη από την πρόβλεψη του Φεβρουαρίου στα 19,7 δισ. δολάρια, παραμένοντας 500 εκατ. δολάρια πάνω από το οικονομικό έτος 2023».