Εξαιρετικά υψηλές απορροφήσεις και πληρωμές
Με την παρουσία του Υφυπουργού κ. Δ. Σταμενίτη, του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κ. Δημήτρη Πτωχού, του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, της Βουλευτού Ν. Κορινθίας κας Μαριλένας Σουκούλη, του Βουλευτή Ν. Μεσσηνίας κ. Περικλή Μαντά, του Αντιπεριφερειάρχη Ν. Μεσσηνίας κ. Ευστάθιου Αναστασόπουλου, του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας κ. Σπυρίδωνα Ζαχαριά, του Δημάρχου Μεσσηνίας κ. Αθανασίου Βασιλόπουλου, του Δημάρχου Ανωγείων κ. Σωκράτη Κεφαλογιάννη και του Αντιδημάρχου Νεμέας κ. Αθανασίου Καρκώνη πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία την Πέμπτη 30 Μαΐου 2024 στην Καλαμάτα, η 15η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2022 και η 3η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027.
Των συνεδριάσεων προήδρευσε ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών κ. Δημήτριος Οδ. Παπαγιαννίδης, ενώ σε αυτές συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των Περιφερειών, των Υπουργείων, των Υπηρεσιών καθώς και λοιπών Φορέων που εμπλέκονται στην υλοποίηση των εν λόγω τομεακών προγραμμάτων.
Στο πλαίσιο των δύο συνεδριάσεων καταγράφηκε η ιδιαίτερα σημαντική πρόοδος του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2022 καθώς και οι εξαιρετικά υψηλές επιδόσεις του σε επίπεδο πληρωμών και κατ΄ επέκταση απορρόφησης ενωσιακών πόρων, ενώ έγινε αναφορά σχετικά με την ενεργοποίηση του ΣΣ ΚΑΠ και τον χρονοπρογραμματισμό προσκλήσεων και πληρωμών.
Ο Υφυπουργός κ. Διονύσιος Σταμενίτης στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις βασικές προτεραιότητες της νέας ΚΑΠ, οι οποίες στοχεύουν στην ισόρροπη προώθηση μεταρρυθμίσεων για την οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική αειφορία του αγροδιατροφικού συστήματος της Χώρας μας. Σημείωσε επίσης, ότι η νέα ΚΑΠ πρέπει να ανταποκρίνεται σε πλήθος προκλήσεων, όπως οι αυξημένες διατροφικές και παραγωγικές ανάγκες της Ε.Ε., οι πολλαπλές και διαφορετικές εξωγενείς κρίσεις και οι απαιτήσεις για τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό της Γεωργίας, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση διαθέτει ολοκληρωμένο εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό, ο οποίος υλοποιείται μέσω του ΠΑΑ και του ΣΣ ΚΑΠ. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους στόχους που έχει θέσει η χώρα μας, με τη στήριξη του γεωργικού εισοδήματος να βρίσκεται στο επίκεντρο. Ειδικότερα τόνισε: «Στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε τις ευνοϊκότερες δυνατές συνθήκες για την άσκηση της γεωργικής δραστηριότητας στη χώρα μας, σεβόμενοι το ευρωπαϊκό κεκτημένο, διεκδικώντας όμως ταυτόχρονα βιώσιμους όρους, μέσα από έναν ολοκληρωμένο εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό που υλοποιούμε στο πλαίσιο τόσο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο και του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ και ο οποίος θέτει στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων του, τη στήριξη του γεωργικού εισοδήματος, τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και επάρκειας, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, την ενθάρρυνση της συλλογικής οργάνωσης των παραγωγών μας, την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής»
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Δημήτρης Πτωχός στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη σημασία του πρωτογενούς τομέα στην ανάπτυξη και την απασχόληση στην ύπαιθρο ενώ παράλληλα επισήμανε την ανάγκη κατάρτισης και ενημέρωσης των αγροτών. Επιπλέον, αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου σχετικά με τον πρωτογενή τομέα οι οποίες αφορούν στην ορθολογική διαχείριση του νερού, το ενεργειακό κόστος, τη δυσκολία εύρεσης εργατών γης και στην καλή στόχευση των προγραμμάτων ώστε να υπάρχει ανταπόκριση των ενδιαφερόμενων. Τέλος, υπογράμμισε ότι με τη γεωργία μπορεί να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό πρόβλημα και για αυτό πρέπει ο πρωτογενής τομέας να γίνει ελκυστικός.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης κος Δ. Οδ. Παπαγιαννίδης στην εισήγησή του αναφέρθηκε στην ιδιαίτερα ικανοποιητική πορεία του ΠΑΑ και στις βασικές πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν για την επιτάχυνση της εφαρμογής του. Παράλληλα αναφέρθηκε στο σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου παρεμβάσεων για τη στήριξη των παραγωγών στις πληγείσες από τις πρόσφατες θεομηνίες περιοχές κάνοντας αναφορά στις σχετικές δράσεις για την ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου και την αποκατάσταση ζημιών σε σταβλικές εγκαταστάσεις, για τα προγράμματα απονιτροποίησης, την ένταξη του συνόλου των επιλαχόντων στα Σχέδια Βελτίωσης και τις υπερδεσμεύσεις στα Τοπικά Προγράμματα LEADER στις συγκεκριμένες περιοχές. Επίσης, αναφέρθηκε στην πρόοδο ενεργοποίησης του ΣΣ ΚΑΠ σχετικά με τις νέες προσκλήσεις, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στην έγκριση της 1η τροποποίησής του η οποία αφορά σε σημαντικές βελτιώσεις και προσαρμογές τόσο για τον Πυλώνα Ι όσο και για τον Πυλώνα ΙΙ.
Ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. κος Νικόλαος Καλίνης μετέφερε τους χαιρετισμούς του προϊσταμένου της Γεωγραφικής Μονάδας κ.Filip Busz και επεσήμανε την μέχρι σήμερα καλή συνεργασία με τις Διαχειριστικές Αρχές, καθώς και τη μεγάλη σημασία των εργασιών της Επιτροπής Παρακολούθησης για την ποιότητα και αποτελεσματικότητα της υλοποίησης των Προγραμμάτων. Σχετικά με την υλοποίηση του ΠΑΑ τόνισε ότι κινείται στο μέσο όρο της Ε.Ε., με πολύ καλή επίδοση στα μέτρα που αφορούν σε εκτάσεις και ζώα αλλά και την ανάγκη για περαιτέρω επιτάχυνση ορισμένων μέτρων όπως οι παρεμβάσεις για πρόληψη και αποκατάσταση ζημιών στα δάση και τα συστήματα ποιότητας. Τόνισε την πρόοδο σχετικά με τα μέτρα για τις συμβουλευτικές υπηρεσίες, την καλή διαβίωση των ζώων και τη συνεργασία ενώ σημείωσε την ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες υλοποίησης του ΠΑΑ για την επίτευξη των χρηματοδοτικών τους στόχων. Για το ΣΣ ΚΑΠ επισήμανε την ικανοποίηση για τις πληρωμές του Πυλώνα Ι και το μεγάλο ενδιαφέρον των αγροτών για τα οικολογικά σχήματα αλλά και την ανάγκη της άμεσης ενεργοποίησης των παρεμβάσεων του Πυλώνα ΙΙ.
Στο πλαίσιο των εργασιών των δύο Επιτροπών Παρακολούθησης, τα μέλη τους ενημερώθηκαν, μέσω αναλυτικών παρουσιάσεων, σχετικά με :την πορεία υλοποίησης και το χρονοπρογραμματισμό προσκλήσεων και πληρωμών του ΠΑΑ 2014-2022,