Κίνα: Ξεπέρασε τους 700 εκατ. τόνους η ικανότητα αποθήκευσης σιτηρών

Η Κίνα έχει κατασκευάσει και αναβαθμίσει εγκαταστάσεις αποθήκευσης σιτηρών με συνολική χωρητικότητα άνω των 65 εκατομμυρίων τόνων

Η συνέχιση της κατασκευής αποθηκών σιτηρών στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένων των πράσινων εγκαταστάσεων, οδήγησε την εθνική ικανότητα αποθήκευσης σιτηρών σε πάνω από 700 εκατομμύρια τόνους μέχρι το τέλος του 2023, μια αύξηση 36% από το 2014, σύμφωνα με αξιωματούχο της Εθνικής Διοίκησης Τροφίμων και Στρατηγικών Αποθεμάτων.

Από την έναρξη της περιόδου του 14ου πενταετούς σχεδίου (2021-2025), η Κίνα έχει κατασκευάσει και αναβαθμίσει εγκαταστάσεις αποθήκευσης σιτηρών με συνολική χωρητικότητα άνω των 65 εκατομμυρίων τόνων. 

Βασικοί δείκτες απόδοσης, όπως η αεροστεγανότητα και τα επίπεδα θερμομόνωσης, έχουν βελτιωθεί σημαντικά, δήλωσε ο Zhou Guanhua, διευθυντής του τμήματος ασφαλούς αποθήκευσης και τεχνολογίας της διοίκησης, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Science and Technology Daily την Παρασκευή.

Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα αποθήκευσης σιτηρών που είναι συμβατό με την παραγωγή, τα αποθέματα και τη διανομή σιτηρών, δήλωσε ο Zhou, προσθέτοντας ότι οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης σιτηρών της Κίνας έχουν καλύψει τις ανάγκες αγοράς και αποθήκευσης σιτηρών της χώρας όσον αφορά τη συνολική χωρητικότητα.

Τα ξεπερασμένα μέσα αποθήκευσης σιτηρών, συμπεριλαμβανομένων των αποθηκευτικών χώρων σε στοίβες και των υπαίθριων σωρών, έχουν εξαλειφθεί σε μεγάλο βαθμό σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ οι τεχνολογίες αποθήκευσης σιτηρών «τέσσερα σε ένα» - που καλύπτουν τον μηχανικό αερισμό, την απολύμανση, την παρακολούθηση και την ψύξη - έχουν εφαρμοστεί ως πρότυπο στις κρατικές αποθήκες σιτηρών, βελτιώνοντας περαιτέρω την ποιότητα αποθήκευσης και τη φρεσκάδα των σιτηρών, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η Κίνα προωθεί επίσης πράσινες τεχνολογίες αποθήκευσης σιτηρών στις αποθήκες σιτηρών της, οι οποίες καλύπτουν τομείς όπως ο έλεγχος της θερμοκρασίας, η εσωτερική κυκλοφορία και η ολοκληρωμένη καταπολέμηση των παρασίτων.

Μέχρι το τέλος του 2023, η συνολική αποθηκευτική ικανότητα των αποθηκών σιτηρών χαμηλής θερμοκρασίας και σχεδόν χαμηλής θερμοκρασίας σε εθνικό επίπεδο είχε ανέλθει σε 200 εκατομμύρια τόνους και το συνολικό ποσοστό απώλειας των κρατικών αποθηκών σιτηρών παρέμεινε σε ένα εύλογο εύρος του 1%, δήλωσε ο Zhou.