Τα ρωσικά τρόφιμα αντιστοιχούσαν έως και 20% του συνόλου των εξωτερικών προμηθειών του Οργανισμού
Οι ρωσικές εταιρείες έχουν περιοριστεί από την πρόσβαση σε διαγωνισμούς για προμήθειες τροφίμων για το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, το οποίο συμβάλλει στην προμήθεια τροφίμων σε φτωχές χώρες.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα στο πλαίσιο του οποίου τα τρόφιμα αγοράζονται από το WFP και μεταφέρονται σε φτωχές χώρες ως ανθρωπιστική βοήθεια και η Ρωσία είναι ο προμηθευτής του τα τελευταία 20 χρόνια, αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RBC.
Σύμφωνα με πηγή του πρακτορείου στη ρωσική αγορά, οι παραγωγοί αλεύρων στη Ρωσία έχουν ήδη αισθανθεί τη μείωση του αριθμού των παραγγελιών από τους Ρώσους εξαγωγείς που είναι διαπιστευμένοι από το WFP.
Ο Αλεξάντερ Καλίνιν, πρόεδρος της ρωσικής επιχειρηματικής ένωσης «Υποστήριξη της Ρωσίας», επιβεβαίωσε ότι είναι ενήμερος για τα προβλήματα με τους Ρώσους προμηθευτές του WFP, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Παράλληλα, ο ΟΗΕ αρνείται να αγοράσει ρωσικά προϊόντα, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου.
«Τους τελευταίους μήνες, έχει γίνει κανόνας ότι τα προϊόντα ρωσικής προέλευσης -και είμαστε υποχρεωμένοι να το αναφέρουμε αυτό στην αίτηση για διαγωνισμό- δεν επιτρέπονται κατ' αρχήν», δήλωσε ο Ντμίτρι Σουχόφ, επικεφαλής του τμήματος ανθρωπιστικής υποστήριξης της Abakan Air, η οποία είναι ο μεγαλύτερος Ρώσος προμηθευτής του WFP.
Οι προσκλήσεις για ορισμένους διαγωνισμούς έχουν σταματήσει να αποστέλλονται συνολικά σε Ρώσους προμηθευτές, αν και αποστέλλονται σε προμηθευτές από άλλες χώρες, δήλωσε ο Sukhov.
Η Dilyara Ravilova-Borovik, αναπληρώτρια μόνιμη αντιπρόσωπος της Ρωσίας στο WFP και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς στη Ρώμη, επιβεβαίωσε ότι οι Ρώσοι προμηθευτές του WFP έχουν αντιμετωπίσει περιορισμούς στην πρόσβαση σε διαγωνισμούς τροφίμων.
Σύμφωνα με την ίδια, τα πρώτα μηνύματα από τους Ρώσους προμηθευτές ότι δεν τους επιτρέπεται να συμμετέχουν σε ορισμένους διαγωνισμούς προμήθειας τροφίμων άρχισαν να φθάνουν πριν από αρκετούς μήνες, λέει η αναπληρώτρια μόνιμη αντιπρόσωπος της Ρωσίας στο WFP.
«Η τρέχουσα κατάσταση έχει ως εξής: ορισμένοι δωρητές, όταν μεταφέρουν κεφάλαια στο WFP, περιλαμβάνουν μια προειδοποίηση ότι τα κεφάλαιά τους δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αγορά τροφίμων που κατασκευάζονται στη Ρωσία ή αγοράζονται από ρωσικές εταιρείες», εξηγεί η Ravilova-Borovik.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα τελευταία χρόνια, τα ρωσικά τρόφιμα -αλεύρι, ηλιέλαιο, μπιζέλια- αντιστοιχούν έως και στο 20% του συνόλου των εξωτερικών προμηθειών του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ. Το υψηλό μερίδιο της Ρωσίας οφειλόταν στο γεγονός ότι τα ρωσικά προϊόντα ήταν 10-15% φθηνότερα από εκείνα των εναλλακτικών προμηθευτών.
Οι κύριοι παραλήπτες ρωσικών τροφίμων μέσω του Π.Ο.Π. ήταν ιστορικά οι πιο ευάλωτες ανθρωπιστικά χώρες, όπως η Συρία, το Σουδάν, το Αφγανιστάν, η Παλαιστίνη και η Κεντρική Ασία.
Να υπενθυμίσουμε ότι το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ ιδρύθηκε το 1961 ως κοινό σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών και του FAO για την καταπολέμηση της πείνας και της φτώχειας στον κόσμο. Σήμερα, είναι ο μεγαλύτερος ανθρωπιστικός οργανισμός στον κόσμο που δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 120 χώρες.
Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ ιδρύθηκε το 1961 ως κοινό σχέδιο του ΟΗΕ και του FAO για την καταπολέμηση της πείνας και της φτώχειας στον κόσμο. Σήμερα, είναι ο μεγαλύτερος ανθρωπιστικός οργανισμός στον κόσμο που δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 120 χώρες.
Οι δραστηριότητες του WFP χρηματοδοτούνται από εθελοντικές συνεισφορές δωρητών - κυβερνήσεων, οργανισμών, εταιρειών και ιδιωτών. Το 2022, ο οργανισμός κατάφερε να συγκεντρώσει περίπου 14,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι μεγαλύτερες χώρες-χορηγοί περιλαμβάνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες (7,2 δισεκατομμύρια δολάρια), τη Γερμανία (1,7 δισεκατομμύρια δολάρια) και την ΕΕ (698,2 εκατομμύρια δολάρια). Η συνεισφορά της Ρωσίας ανήλθε σε μόλις 30,5 εκατομμύρια δολάρια.