Σιτάρι: Σε χαμηλό δύο εβδομάδων στο Σικάγο

Η Ρωσία και οι καιρικές συνθήκες οδηγούν τις εξελίξεις

Το σιτάρι του Σικάγο παρουσίασε μικρή μεταβολή την Τετάρτη, αφού νωρίτερα στη συνεδρίαση σημείωσε χαμηλό δύο εβδομάδων, λόγω της υποχώρησης των ανησυχιών για ζημιές που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες στις ρωσικές καλλιέργειες.

Οι τιμές της σόγιας αυξήθηκαν καθώς οι απώλειες των καλλιεργειών από τις πλημμύρες στην κορυφαία εξαγωγική χώρα Βραζιλία στήριξαν την αγορά, ενώ το καλαμπόκι υποχώρησε.

«Στο εξωτερικό, οι αγορές συνεχίζουν να διαπραγματεύονται (με βάση) τα στοιχεία για τη ρωσική παραγωγή καλλιεργειών, ενώ άλλες βασικές περιοχές καλλιέργειας τα πάνε αξιοσημείωτα καλά», δήλωσε ο αναλυτής της Commonwealth Bank Dennis Voznesenski.

"Οι εκτιμήσεις της αγοράς για τη ρωσική παραγωγή σιταριού έχουν σταθεροποιηθεί μεταξύ 82-85 εκατομμυρίων μετρικών τόνων μετά τον πρόσφατο παγετό και την ξηρασία. Στην Ουκρανία, η παραγωγή φαίνεται σε μεγάλο βαθμό αλώβητη".

Το πιο ενεργό συμβόλαιο σιταριού στο Χρηματιστήριο Εμπορίου του Σικάγο (CBOT) Wv1 σημείωνε πτώση 0,1% στα 6,57-1/2 δολάρια το μπούσελ. Νωρίτερα στη συνεδρίαση έφθασε τα 6,56-3/4 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδό του από τις 20 Μαΐου, και έχει χάσει περισσότερο από 8,5% από το υψηλό 10 μηνών που είχε σημειωθεί στις 28 Μαΐου.

Η σόγια Sv1 σημείωσε άνοδο 0,25% στα 11,82 δολάρια το μπούσελ και το καλαμπόκι Cv1 πρόσθεσε 0,45% στα 4,40-1/2 δολάρια το μπούσελ.

Οι προβλέψεις για χαμηλότερη παραγωγή σιταριού στη Ρωσία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα στον κόσμο, οδήγησαν τις τιμές του σιταριού σε αυτό το υψηλό 10 μηνών την περασμένη εβδομάδα, αλλά η αγορά έχει εγκαταλείψει κάποια από αυτά τα κέρδη στις πρόσφατες συνεδριάσεις.

Ωστόσο, η ισχυρή διεθνής ζήτηση δεν ήταν αρκετή για να στηρίξει τις τιμές.

Ο κρατικός οργανισμός δημητριακών της Αλγερίας OAIC πιστεύεται ότι αγόρασε μεταξύ 810.000 και 840.000 τόνων σιταριού άλεσης σε διεθνή διαγωνισμό την Τρίτη, ενώ η Αίγυπτος αγόρασε 470.000 τόνους.

Όσον αφορά τη σόγια, οι απώλειες της σοδειάς που σχετίζονται με τις πρόσφατες πλημμύρες στη νοτιότερη πολιτεία της Βραζιλίας Ρίο Γκράντε ντο Σουλ εκτιμήθηκαν σε 2,71 εκατομμύρια τόνους, ανακοίνωσε την Τρίτη ο οργανισμός καλλιεργειών Emater.

Η Βραζιλία, ο νούμερο 1 εξαγωγέας σόγιας στον κόσμο, υπέστη μεγάλες απώλειες σοδειάς από τις πλημμύρες πριν από τη συγκομιδή.

Η δεύτερη σοδειά καλαμποκιού της χώρας αναμένεται να φθάσει τα 93,5 εκατομμύρια τόνους την περίοδο 2023/24, ανέφερε τη Δευτέρα η εταιρεία συμβούλων StoneX, μειώνοντας την πρόβλεψή της από τα 97,3 εκατομμύρια τόνους που είχε εκτιμήσει τον Μάιο.

Στην Αργεντινή, οι πωλήσεις σόγιας σχεδόν διπλασιάστηκαν τον Μάιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Τρίτη, επικαλούμενη ξηρότερες συνθήκες και βελτίωση των διεθνών τιμών.

Η ξηρασία και η έντονη ζέστη στον κορυφαίο εισαγωγέα καλαμποκιού των ΗΠΑ, το Μεξικό, θα μπορούσαν να βλάψουν τη σοδειά της χώρας και να τονώσουν τη ζήτηση για αμερικανικό καλαμπόκι, ανέφεραν οι έμποροι.

Τα ταμεία εμπορευμάτων ήταν καθαροί πωλητές των συμβολαίων CBOT για το σιτάρι, τη σόγια, το σογιάλευρο, το σογιέλαιο και το καλαμπόκι την Τρίτη, δήλωσαν οι έμποροι.