Μπλόκα Πολωνών αγροτών προς τον τερματικό σταθμό όπου μεταφορτώνονται τα ουκρανικά προϊόντα

Ο αποκλεισμός αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιουνίου

Στην Πολωνία, κάτοικοι της κοινότητας Orly και αγρότες της οργάνωσης «Podkarpackie Deceived Village» ξεκίνησαν αποκλεισμό της εθνικής οδού 77 στο χωριό Dunkovichi. Διαμαρτύρονται για την κατασκευή νέου δρόμου με κατεύθυνση τη Zhuravitsa προς τον τερματικό σταθμό όπου μεταφορτώνονται προϊόντα από την Ουκρανία.

Ο αποκλεισμός αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Οι διαμαρτυρόμενοι υποστηρίζουν ότι η κατασκευή δεν έχει συμφωνηθεί με τους ιδιοκτήτες γης και πιστεύουν ότι η επένδυση αυτή θα αυξήσει την κυκλοφορία στον εθνικό δρόμο και θα στερήσει από τους τοπικούς αγρότες τη γη τους.

«Απαιτούμε να σταματήσουν οι εργασίες κατασκευής του δρόμου, καθώς η περιοχή αυτή είναι σήμερα πολύ πολύτιμη από γεωργική άποψη... Θα δυσκολέψει το έργο των αγροτών, θα τους στερήσει πολύτιμα χωράφια και θα δυσκολέψει επίσης τη μετακίνηση των κατοίκων», δήλωσε ένας από τους διαδηλωτές.

Οι απεργοί αφήνουν να περνούν πέντε οχήματα ανά ώρα, με εξαίρεση τα λεωφορεία, τα μικρά λεωφορεία και τα φορτηγά με τρόφιμα. Ζητούν διαπραγματεύσεις με τον επενδυτή και αλλαγή της όδευσης του δρόμου.

Ο δρόμος που κατασκευάζεται πρόκειται να παρέχει καλύτερη σύνδεση με την εθνική οδό DK 77, η οποία είναι σήμερα ο μοναδικός δρόμος πρόσβασης στον τερματικό σταθμό Zhuravychi. Ο τερματικός σταθμός διαχειρίζεται φορτία που μεταφέρονται σιδηροδρομικώς από και προς την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των γεωργικών προϊόντων.