Εισαγωγές 421,8 χιλιάδων τόνων ουκρανικής ζάχαρης στην Ε.Ε. από τις αρχές του 2024

Μόνο το Μάιο η Ε.Ε. εισήγαγε 72 χιλιάδες τόνους ουκρανικής ζάχαρης

Από τις αρχές του 2024, η Ουκρανία έχει εξάγει 421,8 χιλιάδες τόνους ζάχαρης, εκ των οποίων 301 χιλιάδες τόνους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό αναφέρεται στο μήνυμα του Υπουργείου Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων μετά τη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας για την ανάπτυξη της βιομηχανίας ζάχαρης υπό την προεδρία του εκτελούντος χρέη Υπουργού Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων της Ουκρανίας Taras Vysotsky.

Οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση συζήτησαν, μεταξύ άλλων, την τήρηση των όρων του Μνημονίου Συνεννόησης μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Πολιτικής και της Ukrtsukr και την εφαρμογή του κυβερνητικού διατάγματος για τη θέσπιση μηδενικής ποσόστωσης για τις εξαγωγές ζάχαρης στην ΕΕ, το οποίο τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουνίου.

Το Υπουργείο Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων της Ουκρανίας και η Εθνική Ένωση Παραγωγών Ζάχαρης της Ουκρανίας (Ukrtsukor) υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης τον Νοέμβριο του 2023. Το έγγραφο ρυθμίζει τον όγκο των εξαγωγών ζάχαρης σε ποσότητα 750 χιλιάδων τόνων ανά περίοδο εμπορίας με βάση το προκαταρκτικό ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης για την περίοδο εμπορίας 2023/2024.

Συνολικά, από την έναρξη του μνημονίου έχουν πωληθεί 665 χιλιάδες τόνοι ζάχαρης.

Τον Μάιο του 2024, οι Ουκρανοί επιχειρηματίες πούλησαν συνολικά 158,5 χιλιάδες τόνους, εκ των οποίων οι 110,5 χιλιάδες τόνοι εξήχθησαν, εκ των οποίων 72 χιλιάδες τόνοι στην ΕΕ.

Περισσότεροι από 48 χιλιάδες τόνοι πωλήθηκαν στην εγχώρια αγορά σε μέση τιμή 24,6 UAH ανά κιλό.

Απαγόρευση των εξαγωγών ζάχαρης
Στα τέλη Μαΐου αναφέρθηκε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ανέστειλε τις εξαγωγές ζάχαρης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το τέλος του έτους.

Συγκεκριμένα, με την απόφασή του, το Υπουργικό Συμβούλιο τροποποίησε την απόφαση που ρυθμίζει τις εξαγωγές ορισμένων προϊόντων προς τα κράτη μέλη της ΕΕ για το 2024 και εισήγαγε μια νέα ρήτρα σχετικά με τις ποσοστώσεις (δηλαδή τη μέγιστη ποσότητα προϊόντων που μπορούν να εξαχθούν).

Έτσι, η ποσόστωση για τις εξαγωγές ζάχαρης προς την ΕΕ είναι μηδενική, πράγμα που σημαίνει ότι οι εξαγωγές θα απαγορευτούν από τη στιγμή της δημοσίευσης του ψηφίσματος.

"Την 1η Ιουνίου, η κυβέρνηση εισήγαγε μηδενική ποσόστωση ζάχαρης, η οποία θα ισχύει μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο, οι ουκρανοί γεωργικοί παραγωγοί συνεχίζουν να εξάγουν ζάχαρη στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και το Ηνωμένο Βασίλειο", δήλωσε τότε ο Taras Vysotsky, υπουργός Αγροτικής Πολιτικής.