Τα προβλήματα σοδειάς μπορεί να οδηγήσουν τη Ρωσία να επικεντρωθεί στους παραδοσιακούς αγοραστές σιτηρών

Την περίοδο 2024/25 οι εξαγωγές σιτηρών από τη Ρωσία θα ανέλθουν σε περίπου 60 εκατομμύρια τόνους.

Η Ρωσία ενδέχεται να περιορίσει τις εξαγωγές σιτηρών τη νέα περίοδο λόγω προβλημάτων στη σοδειά, διατηρώντας τον εφοδιασμό των παραδοσιακών αγορών της, δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της VTB Vitaly Sergeуchuk.

Οι παγετοί έχουν καταστρέψει τις καλλιέργειες σε πολλές περιοχές φέτος, ενώ υπήρξε επίσης ξηρασία σε ορισμένες περιοχές, οδηγώντας τους αναλυτές να υποβαθμίσουν τις προβλέψεις για τη φετινή συγκομιδή.

«Πιθανότατα (οι εξαγωγές) δεν θα είναι τόσο εκτεταμένες όσο την τρέχουσα περίοδο», δήλωσε ο ίδιος, μιλώντας κατά τη διάρκεια του διεθνούς οικονομικού φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

Η VTB είναι ένας από τους μεγαλύτερους δανειστές της Ρωσίας στον αγροτικό τομέα.

Ο Sergeуchuk δήλωσε ότι η Ρωσία ήταν παρούσα σε αγορές σιτηρών όπως το Μεξικό, η Ινδονησία και το Βιετνάμ κατά την τρέχουσα περίοδο, όπου άλλοι εξαγωγείς παίζουν συνήθως μεγάλο ρόλο, ενώ πρόσθεσε ότι θα προσπαθήσει να διασφαλίσει ότι θα συνεχίσει να διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στον εφοδιασμό του Παγκόσμιου Νότου.

Οι ρωσικές εξαγωγές σιτηρών αυτή τη σεζόν, η οποία θα ολοκληρωθεί σε λιγότερο από ένα μήνα, έχουν ήδη ανέλθει σε 65 εκατομμύρια μετρικούς τόνους μέχρι σήμερα, ενώ αναμένεται ρεκόρ 70 εκατομμυρίων τόνων στο τέλος της σεζόν, δήλωσε ο Sergeуchuk.

Το Υπουργείο Γεωργίας έχει προβλέψει ότι την περίοδο 2024/25 οι εξαγωγές σιτηρών από τη Ρωσία θα ανέλθουν σε περίπου 60 εκατομμύρια τόνους.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αναλυτικής υπηρεσίας ProZerno, από τον Ιούλιο έως τον Νοέμβριο του 2023 οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς ρωσικών σιτηρών ήταν η Τουρκία (πάνω από 3,5 εκατομμύρια τόνους) και η Αίγυπτος (2,7 εκατομμύρια τόνους).

Η Ρωσία προμήθευσε περίπου 700.000 τόνους σιτηρών στην Ινδονησία, σχεδόν 382.000 τόνους στο Μεξικό και λίγο πάνω από 131.000 τόνους στο Βιετνάμ. Όλοι τους αγόρασαν σιτάρι, ενώ το Βιετνάμ αγόρασε επίσης καλαμπόκι.

Η VTB αποχώρησε επίσημα από τον τομέα των σιτηρών πριν από ένα χρόνο, ανακοινώνοντας την πώληση της συμμετοχής της στην Demetrа, μια από τις μεγαλύτερες εκμεταλλεύσεις σιτηρών.