Ο Δείκτης Τιμών Ολικού Ρυζιού του FAO σημείωσε άνοδο κατά 1,3% τον Μάιο
Οι παγκόσμιες τιμές εξαγωγής όλων των βασικών δημητριακών αυξήθηκαν τον Μάιο, με τις τιμές του σιταριού να αυξάνονται περισσότερο, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 7 Ιουνίου από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών.
Ο Δείκτης Τιμών Σιτηρών (ΔΤΣ) αυξήθηκε κατά 6% από τον Απρίλιο στις 118,7 μονάδες. Ακόμα και με την αύξηση, ο ΔΤΚ εξακολουθούσε να είναι 8% κάτω από την τιμή του Μαΐου 2023 που είναι 129,3.
Ο FAO ανέφερε ότι η απότομη μηνιαία αύξηση των τιμών του σιταριού οφείλεται κυρίως «στις αυξανόμενες ανησυχίες για δυσμενείς συνθήκες καλλιέργειας για τις σοδειές του 2024, που ενδεχομένως περιορίζουν τις αποδόσεις σε ορισμένες κύριες παραγωγικές περιοχές πολλών σημαντικών εξαγωγικών χωρών, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής και της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας. Επιπλέον, οι ζημιές στις ναυτιλιακές υποδομές της Μαύρης Θάλασσας επιδείνωσαν τις ανοδικές πιέσεις στις τιμές".
Οι τιμές εξαγωγής καλαμποκιού αυξήθηκαν επίσης τον Μάιο, αντανακλώντας τις ανησυχίες για την παραγωγή τόσο στην Αργεντινή (λόγω ζημιών στις καλλιέργειες από την εξάπλωση της ασθένειας Spiroplasma) όσο και στη Βραζιλία (λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών), μαζί με την περιορισμένη δραστηριότητα πώλησης των αγροτών στην Ουκρανία εν μέσω εποχικά περιορισμένων προσφορών και ισχυρής παγκόσμιας ζήτησης, αναφέρει η έκθεση.
Σημειώνεται ότι οι δευτερογενείς επιδράσεις από τις αγορές σιταριού επηρέασαν επίσης τις τιμές του αραβοσίτου. Όσον αφορά άλλα χονδρόκοκκα σιτηρά, οι παγκόσμιες τιμές του κριθαριού και του σόργου αυξήθηκαν επίσης τον Μάιο.
Ο Δείκτης Τιμών Ολικού Ρυζιού του FAO σημείωσε άνοδο κατά 1,3% τον Μάιο, «λόγω των υψηλότερων τιμών Indica, επηρεασμένων από τις προσδοκίες για πωλήσεις στην Ινδονησία και τη Βραζιλία, και της χαλάρωσης των πιέσεων στη συγκομιδή».
Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO (FPI) αυξήθηκε ελαφρώς από το επίπεδο του Απριλίου στο 120,4, καθώς οι αυξήσεις στα δημητριακά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα υπεραντιστάθμισαν ελαφρώς τις μειώσεις σε αυτές της ζάχαρης και των φυτικών ελαίων.
Παρόλο που κατέγραψε τρίτη συνεχόμενη μηνιαία άνοδο τον Μάιο, ο FPI παρέμεινε μειωμένος κατά 3,4% σε σχέση με την αντίστοιχη τιμή του πριν από ένα έτος και σχεδόν 25% κάτω από την κορυφή των 160,2 μονάδων που είχε επιτευχθεί τον Μάρτιο του 2022.
Στο World Cereal Supply and Demand Brief, ο FAO εκτίμησε ότι η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών για την περίοδο εμπορίας 2023-24, η οποία λήγει στις 30 Ιουνίου, θα ανέλθει σε 2,847 δισεκατομμύρια τόνους ρεκόρ, αυξημένη κατά 1,2% σε σχέση με το 2022.
«Η μεγαλύτερη παραγωγή προέρχεται κυρίως από την απότομη αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής αραβοσίτου, η οποία υπεραντισταθμίζει τη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής σόργου και σιταριού», δήλωσε ο FAO.