Ισχυρό Επίτροπο Γεωργίας ζητούν οι Γάλλοι Αγρότες

Οι διαμαρτυρίες των αγροτών συγκλόνισαν την Ευρώπη για αρκετούς μήνες

Λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές, ο Arnaud Rousseau, επικεφαλής της FNSEA, της μεγαλύτερης ένωσης αγροτών της Γαλλίας, εκφράζει την ικανοποίησή του που βλέπει τη διατροφική κυριαρχία να βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης και ζητά τον διορισμό ενός Επιτρόπου Γεωργίας που θα είναι επίσης Αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

Αν και οι διαμαρτυρίες των αγροτών συγκλόνισαν την Ευρώπη για αρκετούς μήνες, ο Rousseau είναι ευτυχής που τουλάχιστον βοήθησαν να επανατοποθετηθεί η γεωργία ως κεντρικό θέμα στη δημόσια συζήτηση. Το θέμα έχει μετακινηθεί από την κλαδική στην πολιτική αρένα. «Αυτά είναι καλά νέα», επιμένει.

Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι αυτές οι εκλογές δυσκολεύονται να δημιουργήσουν τον λαϊκό ενθουσιασμό που αναμενόταν. «Η ΕΕ χρησιμοποιεί τη γεωργία ως μοχλό ενδιαφέροντος, για να ενθουσιάσει τους Ευρωπαίους, αλλά πολλοί άνθρωποι παραμένουν μακριά από αυτά τα θέματα», λέει.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η FNSEA κάλεσε τους επικεφαλής των εκλογικών λιστών στη Γαλλία να συμμετάσχουν σε μια «Μεγάλη Ομιλία» την Τρίτη (28 Μαΐου), για να διαφωτίσουν τους ψηφοφόρους σχετικά με τα αντίστοιχα γεωργικά τους προγράμματα.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τα σχέδια των υποψηφίων, ο επικεφαλής της FNSEA αναγνώρισε ότι, σε σύγκριση με το 2019, ορισμένα θέματα έχουν γίνει πιο εμφανή. Όλοι τους έχουν πλέον «επίγνωση των ορίων αυτής της μορφής αχαλίνωτου ελεύθερου εμπορίου και κατανοούν ότι χρειαζόμαστε σαφείς κανόνες, αμοιβαιότητα και συνέπεια».

"Όλοι μιλούν για κυριαρχία, ακόμη και αν δεν βάζουν όλοι το ίδιο πράγμα πίσω από τον όρο. Από ιδεολογική άποψη, πρόκειται για μια μεγάλη νίκη", λέει με ικανοποίηση ο συνδικαλιστικός εκπρόσωπος, αν και λυπάται για τη γενική έλλειψη κατάρτισης σε γεωργικά θέματα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, λιγότεροι από 10 από τους 79 Γάλλους ευρωβουλευτές είναι εξοικειωμένοι με τα θέματα αυτά. Αυτό δεν πρόκειται να βελτιωθεί, ανησυχεί, καθώς ορισμένοι ευρωβουλευτές που ασχολούνται με τα αγροτικά θέματα δεν επαναδιορίζονται μεταξύ των επιλέξιμων υποψηφίων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τον Jérémy Decerles (Ανανέωση), ο οποίος βρίσκεται τώρα στη 14η θέση της λίστας της Αναγέννησης.

"Οι Γερμανοί διατηρούν τους ευρωβουλευτές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Φροντίζουν να επαναδιορίζεται κάποιος μετά από κάθε εκλογή, γεγονός που τους επιτρέπει να αποκτήσουν μεγαλύτερη εμπειρία", προσθέτει, αναγνωρίζοντας ότι η Γερμανία έχει μια πιο αποτελεσματική στρατηγική, διευκολύνοντας την ύπαρξη εισηγητών ή σκιωδών εισηγητών που μπορούν να υποβάλουν κείμενα.

Δεν σβήνει την πράσινη πλάκα

Ο Rousseau είναι λιτός όσον αφορά το θέμα της τελευταίας Επιτροπής: «Είναι το απόλυτο παράδειγμα του τι δεν πρέπει να κάνουμε». Ακόμη και ο ίδιος παραδέχεται ότι υπήρξε μια αλλαγή κατεύθυνσης πέρυσι με τον στρατηγικό διάλογο που πρότεινε το ευρωπαϊκό εκτελεστικό όργανο και την απλούστευση της ΚΑΠ, αλλά έγινε πολύ αργά, κατά την άποψή του.

Η Πράσινη Συμφωνία το 2019 και ο «ασφυκτικός κλοιός» του Franz Timmermans - πρώην αντιπροέδρου της Επιτροπής, αρμόδιου για την Πράσινη Συμφωνία - θα έπρεπε να είχε σταματήσει «αμέσως μετά το covid», τονίζει ο Rousseau.

Αν και ο επικεφαλής της FNSEA θέλει να βάλει τέλος στη στρατηγική «από το αγρόκτημα στο πιρούνι», παραδέχεται ότι η κλιματική πρόκληση και η απαλλαγή από τον άνθρακα είναι ζητήματα που παραμένουν. «Δεν πρόκειται να σκουπίσουμε την πλάκα». Βασιζόμενος στα θεμέλια που τέθηκαν στο τέλος της θητείας του, αναμένει ότι η νέα Επιτροπή θα επαναφέρει την παραγωγή στο προσκήνιο, καθώς και την έρευνα και την καινοτομία και τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου.

Τι γίνεται με τη συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της Mercosur; Ενώ ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ υποστήριξε πρόσφατα ότι θα μπορούσε να επικυρωθεί μετά τις ευρωεκλογές, σε αντίθεση με τις επιθυμίες του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, επαναλαμβάνει την αντίθεσή του «ως έχει».

«Εάν η πρώτη πράξη μετά τις εκλογές είναι η υπογραφή της συμφωνίας με τη Mercosur, αυτό θα είναι το οριστικό τέλος της επιθυμίας να οικοδομηθεί ένα νέο ευρωπαϊκό σχέδιο που θα προστατεύει τους αγρότες», δήλωσε.

Ένας γεωργικός Τίμερμανς

Για την επόμενη θητεία, η FNSEA ζητά έναν Επίτροπο Γεωργίας με το ίδιο επίπεδο ισχύος και επιρροής που είχε ο Franz Timmermans.

«Δεδομένης της σημασίας της γεωργίας στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, θέλουμε έναν Επίτροπο με επαρκή πολιτική επιρροή, που να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για να προωθήσει τις φιλοδοξίες της ευρωπαϊκής γεωργίας».

Και πρόσθεσε: «Αυτό που ζήσαμε με τον σημερινό Επίτροπο (...) μας έδωσε ένα μάθημα».

Ενώ μια διαδήλωση των αγροτών, που διοργανώνεται από την Ολλανδική Δύναμη Άμυνας Αγροτών, έχει προγραμματιστεί για τις 4 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, για να ακουστεί η φωνή τους ενόψει των εκλογών, η FNSEA έχει απορρίψει την πρόσκληση να συμμετάσχει. Μόνο το Coordination rurale έχει επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του.

«Δεν θέλουμε να δώσουμε μια εικόνα βίας και προσωπικών τραυματισμών λίγο πριν από τις εκλογές».

Παρ' όλα αυτά όμως προειδοποιεί ότι αν πρόκειται να γίνει διαδήλωση, αυτή θα γίνει το φθινόπωρο, προτιμώντας να ασκήσει πίεση στη νέα θητεία της ΕΕ. Όταν θα καταρτιστεί ένα σχέδιο για την επόμενη πενταετία κατά τη διάρκεια της στρατηγικής αναθεώρησης της Επιτροπής το καλοκαίρι. «Θα είμαστε σε επαγρύπνηση», δήλωσε.