Πύργος: Αντιδράσεις από τους τοματοπαραγωγούς για το αρδευτικό νερό

Φόβοι για μη συγκομιδή της βιομηχανικής ντομάτας

Την απόγνωση όλων των τοματοπαραγωγών, σχετικά με την ανακοίνωση του ΓΟΕΒ για μη συνεχή χορήγηση αρδευτικού νερού, εξέφρασαν μέσω κοινής επιστολής τους προς τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέα Νικολακόπουλο, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέα Φίλια, τους βουλευτές του νομού και τον πρόεδρο του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού Παναγιώτη Παρασκευόπουλο, η Ομάδα Παραγωγών Βιομηχανικής Τομάτας και Κορινθιακής Σταφίδας Αμαλιάδας και η Ομάδα Παραγωγών Βιομηχανικής Τομάτας Γαστούνης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του ertnews.gr, η επιστολή των δυο ομάδων επισημαίνει μεταξύ άλλων τα εξής: «Σε απόγνωση βρίσκονται οι τοματοπαραγωγοί μέλη μας μετά την ανακοίνωση του ΓΟΕΒ για τη μη συνεχή χορήγηση αρδευτικού νερού. Εμείς θέλουμε να κάνουμε κάποιες επισημάνσεις. Η διάρκεια διακοπής είναι μεγάλη και τα φυτά δεν αντέχουν. Αυτό σημαίνει ότι τα φυτά θα έχουν αναστολή στη βλάστηση και άμεση ζημιά στους ήδη σχηματισμένους καρπούς. Άρα σημαίνει υποβάθμιση της ποιότητας.

Δεδομένου και των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν αυτή τη στιγμή και την πρόγνωση του καιρού για την επόμενη εβδομάδα, ειδικά σε αυτές δεν μπορεί να επιβιώσει το φυτό αν δεν ποτιστεί μέσα σε 48 ώρες. Εμείς σας τονίζουμε, ότι έχουμε υπογράψει συμφωνητικά 80.000 τόνους με τα εργοστάσια Κύκνος-Μινέρβα, που έχουν αξία 12.000.000 ευρώ. Θέλουμε τη δέσμευσή σας ότι θα ολοκληρωθεί η συγκομιδή της βιομηχανικής ντομάτας και δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα».