Η σπορά ζαχαρότευτλων τελειώνει στην ΕΕ

Η μέση απόδοση τεύτλων στην ΕΕ το 2024 εκτιμάται σε 75,4 τόνους/στρέμμα

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στα τέλη Μαΐου, η φύτευση ζαχαρότευτλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση πλησιάζει προς την ολοκλήρωσή της, αφού η έναρξη της σποράς καθυστέρησε λόγω των βροχερών καιρικών συνθηκών στις κύριες περιοχές παραγωγής στις δυτικές και βόρειες περιοχές της Κεντρικής Ευρώπης.

Οι καθυστερήσεις στην έναρξη της εκστρατείας σποράς ενδέχεται να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις αποδόσεις ζαχαρότευτλων στην ΕΕ. Σε ορισμένες χώρες στο βόρειο τμήμα της περιοχής, οι οποίες υπέστησαν τις μεγαλύτερες ζημιές από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, η σπορά συνεχίζεται. Σε χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σουηδίας, οι εργασίες σποράς ήταν επιτυχείς με μικρές καθυστερήσεις.

Η κατάσταση των σποροφύτων ποικίλλει σε όλη την Ευρώπη. Σε χώρες με υδαρή εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Μπενελούξ και της Γερμανίας, οι καλλιέργειες επηρεάζονται από γυμνοσάλιαγκες και αφίδες που μπορεί να μεταφέρουν τον κίτρινο ιό των τεύτλων. Αντίθετα, στην Πολωνία και την ανατολική Ουγγαρία, όπου το επιφανειακό έδαφος είναι ξηρό, απαιτείται βροχή για να εξασφαλιστεί η βλάστηση και η ανάπτυξη.

Η μέση απόδοση τεύτλων στην ΕΕ το 2024 εκτιμάται σε 75,4 τόνους/στρέμμα, η οποία είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο της πενταετίας που είναι 73,5 τόνοι/στρέμμα. Στη Γαλλία, οι αποδόσεις τεύτλων αναμένεται να φθάσουν τους 84,5 τόνους/στρέμμα αυτή τη σεζόν, από 83,4 τόνους/στρέμμα το 2023 και τον μέσο όρο πενταετίας 78,8 τόνους/στρέμμα. Στη Γερμανία, η απόδοση αναμένεται να φθάσει τους 75,5 τόνους/στρέμμα, μειωμένη από τον πενταετή μέσο όρο των 75,9 τόνων/στρέμμα και τους 79,7 τόνους/στρέμμα του περασμένου έτους.