Η εφαρμογή του Nutri-score παραμένει ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα στην ΕΕ
Η κυβέρνηση της Λισαβόνας διευκρίνισε την Τρίτη (11 Ιουνίου) ότι η σύσταση του προηγούμενου εκτελεστικού οργάνου για την υιοθέτηση του αμφιλεγόμενου συστήματος επισήμανσης τροφίμων με φωτεινή ένδειξη είχε εκδοθεί χωρίς την κατάλληλη διαβούλευση με τις αρχές τροφίμων.
Η προηγούμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση της Πορτογαλίας πρότεινε στις 5 Απριλίου την υιοθέτηση της επισήμανσης στην πρόσοψη της συσκευασίας Nutri-score, ένα σύστημα επισήμανσης με φωτεινούς σηματοδότες που κατατάσσει τα τρόφιμα ανάλογα με τη διατροφική τους αξία, η οποία υπολογίζεται σε μια τυπική μερίδα.
Το σύστημα κυμαίνεται από το Α-πράσινο, που υποδηλώνει τον πιο υγιεινό βαθμό, έως το Ε-κόκκινο.
Ωστόσο, η νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση, με επικεφαλής τον Λουίς Μαυροβούνιο, αμφισβήτησε τη νομιμότητα της κίνησης του προηγούμενου υπουργικού συμβουλίου.
Την Τρίτη, το υπουργείο Γεωργίας δημοσίευσε διάταγμα με το οποίο εξέφρασε "επιφυλάξεις" για το σύστημα φωτεινών σηματοδοτών και διευκρίνισε ότι η επισήμανση των τροφίμων είναι αρμοδιότητα της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων και Κτηνιατρικής (DGAV), η οποία δεν είχε ερωτηθεί στην περίπτωση του προηγούμενου διατάγματος.
Η DGAV, επισημαίνεται στο κείμενο του υπουργείου, "έχει εκφράσει επιφυλάξεις" για το Nutriscore, "το οποίο οδηγεί σε συγκεχυμένες ταξινομήσεις χωρίς να λαμβάνει υπόψη το μοντέλο των πορτογαλικών τροφίμων".
Το σύστημα εισήχθη για πρώτη φορά στη Γαλλία το 2017 και η Πορτογαλία επρόκειτο να γίνει η όγδοη ευρωπαϊκή χώρα που το ενέκρινε, μετά το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ελβετία και τις Κάτω Χώρες.
Ωστόσο, η εφαρμογή του Nutri-score παραμένει ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα στην ΕΕ.
Μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατέληξε το 2020 στο συμπέρασμα ότι τα συστήματα που χρησιμοποιούν χρωματική κωδικοποίηση σε συνδυασμό με έναν βαθμό, όπως το Nutri-score, είναι τα καταλληλότερα για να εμπνεύσουν μια επικείμενη πρόταση για ένα σύστημα επισήμανσης σε ολόκληρη την ΕΕ.
Ενώ η πρωτοβουλία έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2022, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ την καθυστέρησε από φόβο μήπως πολωθεί η συζήτηση εν όψει των εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.
Η Ιταλία, ο πιο ηχηρός αντίπαλος του Nutri-score, έχει προωθήσει ένα εναλλακτικό σύστημα με την ονομασία Nutrinform, το οποίο δείχνει το ποσοστό των θρεπτικών συστατικών και της ενέργειας χωρίς να κατατάσσει το προϊόν.