Αγρότες σε κίνδυνο από τα "παιχνίδια" των επενδυτών
Η αγορά καλαμποκιού και όχι μόνο ταλανίζεται από ένα ανησυχητικό φαινόμενο: την κερδοσκοπία με "διαχειριζόμενα χρήματα". Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μεγάλοι επενδυτές, όπως hedge funds και συνταξιοδοτικά ταμεία, επενδύουν σε παράγωγα, όπως συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης καλαμποκιού, όχι για να αγοράσουν ή να πουλήσουν το προϊόν, αλλά για να κερδοσκοπήσουν από τις διακυμάνσεις της τιμής του. Αυτό το "παιχνίδι" με τα τρόφιμα έχει σοβαρές επιπτώσεις στους αγρότες και τους καταναλωτές.
Πέρυσι, η συνολική διαπραγμάτευση συμβολαίων καλαμποκιού στο χρηματιστήριο Chicago Board of Trade (CBOT) ξεπέρασε 12 φορές την παγκόσμια σοδειά καλαμποκιού! Αυτό σημαίνει ότι για κάθε τόνο καλαμποκιού που παράχθηκε, υπήρχαν 12 στοιχήματα για την μελλοντική του τιμή. Αυτό το φαινόμενο αποσυνδέει την αγορά από τα πραγματικά δεδομένα παραγωγής και ζήτησης, οδηγώντας σε τεχνητές αυξομειώσεις της τιμής.
Υπερβολική ζήτηση, τεχνητές φούσκες και απότομες πτώσεις
Η μαζική εισροή κεφαλαίων από τους θεσμικούς επενδυτές στα παράγωγα οδηγεί σε υπερβολική ζήτηση, ασκώντας πίεση στις τιμές και δημιουργώντας φούσκες. Όταν οι τιμές απομακρύνονται από τα πραγματικά δεδομένα παραγωγής και ζήτησης, η αγορά γίνεται ευάλωτη σε απότομες διορθώσεις, οδηγώντας σε αυξημένη αστάθεια.
Συνέπειες για αγρότες και καταναλωτές
Αυτή η κερδοσκοπία έχει άμεσες συνέπειες στους αγρότες. Από τη μία πλευρά, οι τεχνητές αυξήσεις τιμών τους δελεάζουν να αυξήσουν την παραγωγή. Από την άλλη, η αστάθεια της αγοράς τους εκθέτει σε κίνδυνο απρόβλεπτων πτώσεων τιμών, θέτοντας σε κίνδυνο το εισόδημά τους.
Παράλληλα, οι τεχνητές αυξήσεις τιμών βαρύνουν τους καταναλωτές, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν ακριβότερα τα τρόφιμα
Η λύση βρίσκεται στην ενημέρωση, και στην συλλογική δράση καθώς στην υιοθέτηση στρατηγικών διαφοροποίησης μόνο με αυτό το τρόπο μπορούν να θωρακιστούν οι αγρότες απέναντι στους κινδύνους που ελλοχεύουν στις αγορές.