Αυξάνεται η κατανάλωση λιπασμάτων στην Ισπανία

Οι εισαγωγές λιπασμάτων το 2023 αυξήθηκαν κατά 4,5%, σε 3,3 εκατ. τόνους, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,5%, φθάνοντας τους 2,4 εκατ. τόνους.

Η κατανάλωση λιπασμάτων στην Ισπανία αυξήθηκε κατά 5% το 2023 φτάνοντας τους 3,7 εκατομμύρια τόνους προϊόντος, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Ένωσης Κατασκευαστών Λιπασμάτων (ANFFE). Αν και η αγορά ανακάμπτει σταδιακά, το ποσοστό αυτό εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερο από την κατανάλωση λιπασμάτων που συνηθιζόταν στη χώρα, η οποία μέχρι το 2020 ήταν περίπου 5 εκατομμύρια τόνοι ετησίως.

Ανά είδος προϊόντος, οι πωλήσεις αζωτούχων λιπασμάτων έχουν ξεπεράσει τους 1,9 εκατ. τόνους ως προς το προϊόν, με την ουρία και το νιτρικό αμμώνιο να ξεχωρίζουν και ακολουθούν τα σύνθετα λιπάσματα, με πωλήσεις άνω των 1,4 εκατομμυρίων τόνων. Από την πλευρά τους, οι πωλήσεις φωσφορικών και καλιούχων λιπασμάτων ήταν περίπου 170.000 και 240.000 τόνοι, αντίστοιχα.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η κατανάλωση λιπασμάτων είναι η πλειοψηφία σε εκείνες τις αυτόνομες κοινότητες που έχουν μεγαλύτερη γεωργική έκταση, η Castilla y León συνεχίζει να ηγείται αυτής της κατάταξης, στην οποία η Ανδαλουσία και η Castilla-La Mancha βρίσκονται στη συνέχεια.

Όσον αφορά το εξωτερικό εμπόριο , οι εισαγωγές λιπασμάτων το 2023 αυξήθηκαν κατά 4,5%, σε 3,3 εκατ. τόνους, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,5%, φθάνοντας τους 2,4 εκατ. τόνους.