Μήλα: Αυξημένες 70% οι ινδικές εισαγωγές

Προβλέπεται να φθάσουν το ρεκόρ των 510.000 τόνων

Οι εισαγωγές φρέσκων μήλων προβλέπεται να φθάσουν το ρεκόρ των 510.000 τόνων, καθώς αυξάνεται η ζήτηση για υγιεινά τρόφιμα στην Ινδία

Οι εισαγωγές φρέσκων μήλων στην Ινδία αυξήθηκαν πάνω από 70% κατά τους πρώτους εννέα μήνες της περιόδου εμπορίας (ΜΥ) 2023/24 (Ιούλιος 2023-Ιούνιος 2024) σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι και προβλέπεται να φθάσουν το ρεκόρ των 510.000 τόνων, σύμφωνα με έκθεση του USDA.  

Ενώ η εγχώρια παραγωγή αναμένεται επίσης να αυξηθεί ελαφρώς, η ζήτηση για εισαγόμενα μήλα συνεχίζει να αυξάνεται καθώς ο ινδικός πληθυσμός αυξάνεται και οι διατροφικές συνήθειες στρέφονται προς πιο υγιεινά τρόφιμα. Η περιορισμένη υποδομή μεταφορών για τη μεταφορά των εγχώριων μήλων από το βόρειο τμήμα της χώρας σε άλλες περιοχές της Ινδίας ενισχύει επίσης τη ζήτηση για εισαγόμενα προϊόντα.  

Το USDA αναφέρει ότι οι εισαγωγές μήλων από το Ιράν έχουν σχεδόν διπλασιαστεί μέχρι στιγμής στο ΜΥ 2023/24, αντιπροσωπεύοντας ένα μεγάλο μέρος της συνολικής αύξησης. Πριν από το ΜΥ 2019/20, το Ιράν αντιπροσώπευε λιγότερο από το 10% των εισαγωγών μήλων της Ινδίας, αλλά έχει αυξήσει το μερίδιό του και αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο του συνολικού όγκου.  

Τον Μάιο του 2023, η Ινδία έθεσε σε εφαρμογή μια "ελάχιστη τιμή εισαγωγής για τα μήλα" για να αντιμετωπίσει τα ιρανικά μήλα χαμηλού κόστους που παρακάμπτουν τους δασμούς εισερχόμενα μέσω του Αφγανιστάν, ασκώντας με τη σειρά τους πιέσεις στην εγχώρια τιμολόγηση της Ινδίας. Παρά αυτό το αντίμετρο, τα ιρανικά μήλα εξακολουθούν να αποτελούν επιλογή χαμηλού κόστους για τους ευαίσθητους στις τιμές καταναλωτές της Ινδίας, όπως αποδεικνύεται από τη συνεχή αύξηση του μεριδίου αγοράς. Ωστόσο, η ιρανική κυβέρνηση επέβαλε εξαγωγικό δασμό στα μήλα τον Μάρτιο του 2024 λόγω των χαμηλών εγχώριων αποθεμάτων και των υψηλών τιμών, γεγονός που μπορεί να επιβραδύνει τις αποστολές τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με το USDA.  

Οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ σημείωσαν επίσης αξιοσημείωτη αύξηση, καθώς αυξήθηκαν από 2.000 τόνους την προηγούμενη περίοδο εμπορίας σε σχεδόν 20.000 τόνους τους πρώτους εννέα μήνες της τρέχουσας περιόδου εμπορίας. Η αύξηση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην άρση από την Ινδία του δασμού αντιποίνων του 2019 για τα μήλα των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2023, καθώς και στην αύξηση της παραγωγής λόγω των καλών καιρικών συνθηκών στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, την κορυφαία παραγωγική περιοχή. Παρά την αύξηση αυτή, οι εισαγωγές μήλων της Ινδίας από τις ΗΠΑ φέτος είναι πιθανό να παραμείνουν πολύ κάτω από τον μέσο όρο δεκαετίας.  

Άλλοι κορυφαίοι προμηθευτές εισαγόμενων φρούτων στην Ινδία είναι η ΕΕ, η Τουρκία και η Νότια Αφρική. Ωστόσο, η χαμηλότερη παραγωγή στην ΕΕ και την Τουρκία και το αυξημένο κόστος μεταφοράς και οι καθυστερήσεις σήμαιναν ότι οι αυξήσεις από αυτές τις περιοχές ήταν ελάχιστες. Ενώ η περίοδος της Νότιας Αφρικής μόλις άρχισε, οι ποσότητες που προορίζονται για την Ινδία έχουν ήδη αυξηθεί, χάρη στην υψηλότερη παραγωγή και σε μια διμερή συμφωνία για ψυχρή επεξεργασία κατά τη μεταφορά.