Μικρότερες γερμανικές καλλιέργειες σιταριού και ελαιοκράμβης και πάλι για το 2024

Οι μειώσεις αναμένονταν μετά τη μείωση των φυτεμένων εκτάσεων

Η συγκομιδή σιταριού στη Γερμανία το 2024 θα μειωθεί κατά 5,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος σε 20,34 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, αλλά με τις πρόσφατες βροχοπτώσεις να μην έχουν σημαντικές επιπτώσεις στις καλλιέργειες, ανέφερε η ένωση αγροτικών συνεταιρισμών της χώρας στην τελευταία της εκτίμηση συγκομιδής την Τετάρτη.

Προέβλεψε ότι η σοδειά χειμερινής ελαιοκράμβης της Γερμανίας το 2024 θα μειωθεί κατά 8,0% σε 3,89 εκατομμύρια μετρικούς τόνους.

Οι μειώσεις αναμένονταν μετά τη μείωση των φυτεμένων εκτάσεων. Στην προηγούμενη εκτίμησή της για τη συγκομιδή στις 23 Μαΐου, η ένωση προέβλεψε ότι η σοδειά σιταριού της Γερμανίας το 2024 θα ανέλθει σε 20,31 εκατομμύρια τόνους και η σοδειά χειμερινής ελαιοκράμβης του 2024 σε 3,87 εκατομμύρια τόνους.

Η ένωση δήλωσε ότι βλέπει με χαλαρότητα τις εκτεταμένες έντονες βροχοπτώσεις που έπεσαν στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης τις προηγούμενες εβδομάδες. Η έλλειψη ηλιοφάνειας θα μπορούσε να καταστήσει τα σιτηρά πιο ευάλωτα σε μυκητολογικές μολύνσεις, αλλά η ένωση δήλωσε ότι αποφάσισε να αυξήσει ελαφρώς την πρόβλεψή της για τη σοδειά αυτό το μήνα.

Είπε ότι δεν αναμένει "σημαντικές επιπτώσεις στον εθνικό όγκο συγκομιδής σιτηρών" από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις.

"Οι μερικές φορές καταρρακτώδεις βροχές οδήγησαν σε ορισμένες σημαντικές τοπικές ζημιές", δήλωσε η ένωση. "Αλλά αυτό δεν θα έχει αντίκτυπο στους συνολικούς όγκους. Σε ορισμένα μέρη της Γερμανίας, οι καλλιέργειες εξελίχθηκαν θετικά λόγω της επαρκούς υγρασίας και των ήπιων θερμοκρασιών".

Η συγκομιδή μαλακού σιταριού στην ΕΕ το 2024 αναμένεται να μειωθεί μετά τη βροχή που διέκοψε τις φυτεύσεις, εκτιμά η γαλλική εταιρεία συμβούλων Strategie Grains.

Η Γερμανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός σιταριού στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη Γαλλία και επί σειρά ετών ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιοκράμβης στην ΕΕ, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή βρώσιμων ελαίων και βιοντίζελ.

Η συγκομιδή του χειμερινού κριθαριού στη Γερμανία, που χρησιμοποιείται κυρίως για ζωοτροφές, θα μπορούσε να ξεκινήσει στις αρχές της νότιας Γερμανίας τις επόμενες ημέρες, εάν ο καιρός γίνει ξηρότερος, ανέφερε η ένωση.

Η συγκομιδή χειμερινού κριθαριού θα μειωθεί κατά 2,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος σε 9,36 εκατομμύρια τόνους, ανέφερε.

Η καλλιέργεια σιτηρών αραβοσίτου (καλαμποκιού) θα αυξηθεί κατά 2,0% σε 4,58 εκατομμύρια τόνους, ανέφερε.