Συγκομιδές Ε.Ε.: Στο μέσο όρο των πέντε τελευταίων ετών

Προς τα κάτω το μαλακό και το σκληρό σιτάρι

Οι προβλέψεις απόδοσης σε επίπεδο ΕΕ για τα σιτηρά παραμένουν κοντά στο μέσο όρο της πενταετίας. Η απόδοση του σκληρού σίτου ήταν αυτή που μειώθηκε περισσότερο (-4%) στα 3.300 κιλά ανά εκτάριο λόγω των αναθεωρήσεων προς τα κάτω στη Γαλλία και την Ιταλία.

Η πρόβλεψη απόδοσης για το μαλακό σιτάρι αναθεωρήθηκε σημαντικά προς τα κάτω για την Ιταλία, τη Ρουμανία και την Ολλανδία και βρίσκεται σε μέτριες τιμές του μέσου όρου της τελευταίας πενταετίας σε περίπου 5.640 κιλά ανά εκτάριο, όπως αναφέρεται στην έκθεση για την κατάσταση των συγκομιδών που εκπόνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η περίσσεια νερού συνεχίστηκε στη δυτική Γερμανία, τη βορειοανατολική Γαλλία και στη βόρεια Ιταλία, επηρεάζοντας αρνητικά την ανάπτυξη των καλλιεργειών και τις εργασίες αγρού. Σε αρκετές από αυτές τις περιοχές εξακολουθούν να φυτεύονται καλοκαιρινές καλλιέργειες, με συνολική καθυστέρηση έως δυο μήνες.

Στη νότια Γερμανία, οι πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν τοπικές πλημμύρες μετά από μια ήρεμη περίοδο.

Στην ανατολική Γερμανία, τη νοτιοδυτική Πολωνία και τη βορειοανατολική Πολωνία τα επίπεδα εργασίας του εδάφους εξαντλούνται χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στις καλλιέργειες μέχρι στιγμής.

Αυτό δεν συμβαίνει σε περιοχές της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας, της Ουκρανίας και της Ρωσίας, όπου ένα μακροχρόνιο έλλειμμα νερού επηρέασε αρνητικά τις προσδοκίες για την απόδοση των χειμερινών καλλιεργειών.