CoBank: Η μικρότερη ρωσική παραγωγή σιτηρών τροφοδοτεί τη μεταβλητότητα της αγοράς

Με την απαγόρευση εισαγωγών της Τουρκίας σε ισχύ, το ρωσικό σιτάρι θα διαρρεύσει σε άλλες ξένες αγορές, πιέζοντας τις τοπικές τιμές

Μια μικρότερη ρωσική συγκομιδή σιταριού και μια χαμηλότερη εξαγωγική ικανότητα αναμένεται να προειδοποιήσει την παγκόσμια αγορά σιταριού για την ακραία παγκόσμια στενότητα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με νέα έκθεση της CoBank.

Η σοδειά σιταριού της Ρωσίας προβλέπεται να είναι κατά 9,3% μικρότερη σε ετήσια βάση από την περσινή συγκομιδή των 83 εκατομμυρίων τόνων, σύμφωνα με την Foreign Agricultural Service (FAS) του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ. Η εκτίμηση αυτή είναι υψηλότερη από τις εκτιμήσεις της ιδιωτικής ρωσικής βιομηχανίας, όπως η IKAR σε 81,5 εκατ. τόνους, η SovEcon σε 80,7 εκατ. τόνους και η Rusgrain Union σε 79,5 εκατ. τόνους.

Η FAS προβλέπει μείωση των εξαγωγών σιταριού κατά 11,1% σε σύγκριση με πέρυσι, σε 48 εκατομμύρια τόνους.

Οι απώλειες της σοδειάς από την κορυφαία χώρα εξαγωγής σιταριού στον κόσμο έρχονται σε μια εποχή που τα παγκόσμια αποθέματα προς χρήση είναι ιστορικά περιορισμένα, δήλωσε στην έκθεση ο Tanner Ehmke, επικεφαλής οικονομολόγος για τα σιτηρά και τους ελαιούχους σπόρους στο τμήμα έρευνας Knowledge Exchange της CoBank.

Η αγορά σιταριού έχει εφησυχαστεί από την ικανότητα της Ρωσίας να συγκομίζει σοδειές ρεκόρ και να εξάγει γρήγορα το πλεόνασμα, είπε.

Πιο πρόσφατα, η στενότητα του παγκόσμιου σιταριού καλύφθηκε από διάφορους παράγοντες: την πίεση στη συγκομιδή στις ΗΠΑ, όπου η παραγωγή είναι αυξημένη κατά 3,5% σε ετήσια βάση, τα άφθονα αποθέματα καλαμποκιού στις ΗΠΑ και την πρόσφατη απαγόρευση της Τουρκίας στις εισαγωγές σιταριού από τις 21 Ιουνίου έως τα μέσα Οκτωβρίου.

"Με την απαγόρευση εισαγωγών της Τουρκίας σε ισχύ, το ρωσικό σιτάρι θα διαρρεύσει σε άλλες ξένες αγορές, πιέζοντας τις τοπικές τιμές", δήλωσε ο Ehmke.

Οι τιμές σε μετρητά για το ρωσικό σιτάρι έχουν αυξηθεί. Οι ρωσικές εξαγωγές σιταριού συνεχίζουν να κινούνται με ρυθμό ρεκόρ, αλλά η αύξηση των τιμών υποδηλώνει ότι η σοδειά μπορεί να είναι χειρότερη από ό,τι αναμένεται σήμερα, είπε.

Η Αίγυπτος επέλεξε σιτάρι ουκρανικής και ανατολικοευρωπαϊκής προέλευσης στους δύο τελευταίους διαγωνισμούς της.

"Οι προσφορές ρωσικού σιταριού ήταν πολύ υψηλότερες από τις ανταγωνιστικές προσφορές και στους δύο διαγωνισμούς, κάτι που είναι σπάνιο φαινόμενο", δήλωσε ο Ehmke. "Η γρήγορη άνοδος των τιμών του ρωσικού σιταριού εγείρει το ερώτημα σχετικά με τη χρήση από τη Ρωσία απαγορεύσεων ή φόρων στις εξαγωγές. Ιστορικά, η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει περιορισμούς στις εξαγωγές σιτηρών για να περιορίσει τον πληθωρισμό των τροφίμων".

Με τη μεγαλύτερη ενοποίηση του ρωσικού εμπορίου σιτηρών, θα υπάρχει λιγότερη ανάγκη για την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει απαγορεύσεις εξαγωγών ή φόρους για να περιορίσει τις εμπορικές ροές. Οι περιορισμοί μπορεί απλά να έρθουν μέσω μειωμένων προσφορών από τις λίγες εταιρείες που διαχειρίζονται τις αποστολές σιταριού της Ρωσίας, είπε.

Θα πρέπει να παρακολουθείται στενά η ρωσική συγκομιδή τον επόμενο μήνα για την επιβεβαίωση του μεγέθους και της ποιότητας της σοδειάς, δήλωσε ο Ehmke.

Μόλις τελειώσει η πίεση της συγκομιδής στο βόρειο ημισφαίριο και λήξει η απαγόρευση εισαγωγών της Τουρκίας, η αγορά σιταριού κινδυνεύει με ακραία μεταβλητότητα, με τη μικρότερη συγκομιδή της Ρωσίας να εκθέτει τη στενότητα των παγκόσμιων αποθεμάτων, είπε.

Άλλοι μεγάλοι εξαγωγείς, όπως ο Καναδάς, η Αργεντινή και η Αυστραλία, ενδέχεται να αυξήσουν τις εκτάσεις σιταριού ως απάντηση στις υψηλότερες τιμές, γεγονός που θα συμβάλει στη διευκόλυνση της δυνητικά χαμηλής αναλογίας αποθεμάτων προς χρήση.