Ε.Ε.: Μείωση των τιμών σε δημητριακά, γάλα, αυγά, ελαιούχους σπόρους και ζάχαρη

Τι έγινε με τις τιμές στην Ελλάδα

Το πρώτο τρίμηνο του 2024 οι τιμές των γεωργικών προϊόντων στην Ε.Ε. τόσο για προϊόντα όσο και ια μη επενδυτικές εισροές, μειώθηκαν. Η μέση τιμή της γεωργικής παραγωγής μειώθηκε κατά 6% το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2023.

Κατά την ίδια περίοδο, η μέση τιμή των αγαθών και των υπηρεσιών που καταναλώνονται σήμερα στη γεωργία μειώθηκε κατά 11% σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Μετά από μια περίοδο κάμψης, όπου σημειώθηκαν ισχυρές αυξήσεις στις τιμές των γεωργικών προϊόντων κατά το 2021 και τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2022, ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε και στη συνέχεια οι τιμές άρχισαν να μειώνονται.

Οι πρόσφατες μειώσεις στη γεωργική παραγωγή και στο κόστος των εισροών δείχνουν πιο ήρεμα επίπεδα πριν από την περίοδο κάμψης.

Οι αλλαγές τιμών για πολλά αγροτικά προϊόντα το πρώτο τρίμηνο του 2024 ήταν ποικίλες και αντιφατικές. Ιδιαίτερα έντονη πτώση παρατηρήθηκε στη μέση τιμή των σιτηρών η οποία μειώθηκε κατά 28%. 

Η τιμή του γάλακτος μειώθηκε κατά 12%, των αυγών και των βιομηχανικών καλλιεργειών (ελαιούχοι σπόροι, πρωτεϊνούχες καλλιέργειες, ζαχαρότευτλα κ.α.) μειώθηκε κατά 10% και των νωπών λαχανικών κατά 6%. 

Αντίθετα, η μέση τιμή της πατάτας αυξήθηκε κατά 22% και αυτή των νωπών φρούτων κατά 20%, εν μέρει ανταποκρινόμενη στις αναμενόμενες επιπτώσεις των δυσμενών καιρικών συνθηκών σε συγκομιδή. 

Μεταξύ των μη επενδυτικών εισροών, οι πιο απότομοι ρυθμοί μείωσης των τιμών καταγράφηκαν στα λιπάσματα (-31%), τις ζωοτροφές (-16%) και στην ενέργεια και στα λιπαντικά (-12%). 

Οι τριμηνιαίες τιμές πέφτουν στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε.

Σε εθνικό επίπεδο, η πλειονότητα των χωρών της Ε.Ε.  κατέγραψε μείωση στις τιμές της γεωργικής παραγωγής το α’ τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2023. Οι πιο έντονες μειώσεις καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (-24%), στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία (-18%) αλλά και τη Σλοβακία και την Τσεχία (-17%).

Αντίθετα, οι τιμές αυξήθηκαν σε πέντε χώρες του Νότου. Η χώρα μας βρίσκεται στην κορυφή της σχετικής λίστας με αύξηση +20%, ενώ με μεγάλη διαφορά ακολουθούν η Μάλτα και η Ισπανία +4% και η Πορτογαλία με την Κύπρο +1%.

Για μη επενδυτικές εισροές (όπως είναι τα λιπάσματα, η ενέργεια και οι ζωοτροφές) σε 24 από τις 25 χώρες της Ε.Ε. με διαθέσιμα στοιχεία, κατέγραψαν πτώση το πρώτο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Η πιο απότομη μείωση σημειώθηκε στην Κροατία (-20%), την Ουγγαρία (-19%) αλλά και σε Ολλανδία και Ιρλανδία (-17%), με την Πορτογαλία αντίθετα, να είναι η μοναδική χώρα που κατέγραψε αύξηση +2%.