"Αθώες περιστερές" ή "παιχνίδι σκιών" με τα βιολογικά; - Αγωνία των αγροτών ενόψει λήξης προθεσμίας

Υπάρχουν ζητήματα ηθικής, νομιμότητας και διαφάνειας ενώ αγρότες στερούνται πόρους

Η αγωνία των αγροτών πληθαίνει και φουντώνει καθώς φήμες κυκλοφορούν για αμφιλεγόμενες τακτικές που ενθαρρύνουν την "εξαπάτηση" του συστήματος.

Φήμες κυκλοφορούν πως ορισμένοι Φορείς και Σύμβουλοι προτρέπουν παραγωγούς να "διαγραφούν" και να "επανεγγραφούν" από το πρόγραμμα της Βιολογικής Γεωργίας έως τις 30/6. Στόχος; Να αιτηθούν ένταξη στο νέο Μέτρο ως "άγνωστες καλλιέργειες", εκμεταλλευόμενοι τυχόν κενά.

Αυτή η πρακτική θίγει σοβαρά ζητήματα ηθικής, νομιμότητας και διαφάνειας, καθώς στερεί πόρους από αγρότες που όντως ενδιαφέρονται για την υιοθέτηση βιολογικών καλλιεργειών.

Την Κυριακή, 30 Ιουνίου λήγει η προθεσμία υπογραφής συμβάσεων για όσους επιθυμούν να ενταχθούν στο πολυαναμενόμενο Νέο Μέτρο Μετατροπής. Ο χρόνος πιέζει, καθώς μόλις πριν από λίγο καιρό ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές στους παραγωγούς που συμμετείχαν στα οικο-σχήματα ΒΙΟ.

  • Πώς μεταφράζεται αυτό; Πολύ απλά, τα αγροτεμάχια που δεν φαίνονται στο σύστημα ως ενεργά πιστοποιημένα στις 15 Ιουνίου θα μπορούν να μπουν στη νέα πρόσκληση Βιολογικών.
  • Πώς μπορούν να μπουν; "Κόβουν" σήμερα την πιστοποίηση και κάνουν ξανά σύμβαση το διάστημα 16 Ιουνίου-30 Ιουνίου θέτοντας αυτόματα υποψηφιότητα ένταξης.

Ερωτήματα αναδύονται αβίαστα. Πώς είναι δυνατόν να ισχύει κάτι τέτοιο; Ποια είναι η πραγματική έννοια της "διατήρησης", για την οποία οι παραγωγοί λαμβάνουν πληρωμές μέσω των οικοσχημάτων, και πώς διαφοροποιείται από την "μετατροπή" που θα επιχορηγηθεί από το νέο Μέτρο;

  • Είναι ηθικό; Η "εξαπάτηση" του συστήματος στερεί πόρους από πραγματικά ενδιαφερόμενους παραγωγούς.
  • Είναι νόμιμο; Υπάρχουν κενά στο πρόγραμμα που επιτρέπουν τέτοιες πρακτικές;
  • Ποιες οι συνέπειες; Θα υπάρξουν έλεγχοι και κυρώσεις για όσους παραβούν τους κανόνες;

Πολλές οι απορίες, ελάχιστες οι απαντήσεις. Η ηθική αυτής της πρακτικής, η τήρηση των κανόνων και η διαφάνεια τίθενται υπό αμφισβήτηση. Απαιτούνται άμεσες διευκρινίσεις από τους αρμόδιους φορείς για να διασφαλιστεί η ισονομία και η ομαλή υλοποίηση του Νέου Μέτρου Μετατροπής.

Μήπως τελικά κρύβονται "σκιές" πίσω από τις "λευκές περιστερές"; Ο χρόνος θα δείξει...