Οι αγρότες των ΗΠΑ κρατούν το καλαμπόκι στις αποθήκες

Αυξημένες κατά 37% η αποθύκευση καλαμποκιού

Οι αγρότες έχουν σχεδόν 37% περισσότερο καλαμπόκι στην αποθήκη τους από την 1η Ιουνίου σε σχέση με πέρυσι, βασιζόμενοι στην αυξημένη αποθηκευτική τους ικανότητα, καθώς οι κερδοφόρες τιμές παραμένουν ασύλληπτες.

Στις 28 Ιουνίου, το USDA ανακοίνωσε ότι τα εθνικά αποθέματα καλαμποκιού ανήλθαν σε 4,99 δισεκατομμύρια bushels (bb), 22% περισσότερα από ό,τι τον Ιούνιο του 2023. Από αυτά, τα 3,03 δισ. δισ. αποθηκεύονται στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, ενώ τα 1,97 δισ. βρίσκονται σε εμπορικές αποθήκες.

"Είχαμε μια ευκαιρία για υψηλότερες τιμές τον Μάιο, αλλά δεν χτυπήσαμε το καμπανάκι των 5 δολαρίων", δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής του DTN Todd Hultman. Το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης για το καλαμπόκι του Ιουλίου έφτασε στο υψηλό των 4,755 δολαρίων, ενώ η μέση εθνική τιμή μετρητών έφτασε μόνο στα 4,49 δολάρια κατά τη διάρκεια του Μαΐου, που είναι ιστορικά η εποχή που σημειώνεται η εποχιακή κορύφωση.

Τα καιρικά προβλήματα αυτή την άνοιξη μπορεί επίσης να ενθάρρυναν ορισμένους αγρότες να κρατήσουν περισσότερο καλαμπόκι με την ελπίδα μιας ανοδικής εξέλιξης των τιμών. Αντ' αυτού, οι τιμές διολίσθησαν, με τις προθεσμιακές τιμές του Ιουλίου να διαπραγματεύονται κάτω από τα 4 δολάρια ανά μπούσελ κατά τη διάρκεια της ημέρας της 1ης Ιουλίου.

"Πριν από ένα χρόνο, βρισκόμασταν ακόμη στην περιοχή των 6 δολαρίων καλαμποκιού. Αυτός είναι ο άλλος λόγος που οι αγρότες είναι τόσο πεισματάρηδες αυτή τη στιγμή. Αισθάνονται ότι έχει χτυπηθεί πολύ σκληρά", δήλωσε ο Hultman, προσθέτοντας ότι τα επίπεδα του νεκρού σημείου για πολλούς αγρότες είναι γύρω στα 5 δολάρια ανά μπούσελ. "Όταν συνυπολογίζετε τον πληθωρισμό στο μείγμα κόστους παραγωγής, αυτή είναι μια πολύ φθηνή τιμή. Το καλαμπόκι spot ισοδυναμεί με 3,10 δολάρια σε όρους προ-COVID".

Ενώ είναι ακόμη νωρίς στην καλλιεργητική περίοδο και υπήρξαν προβλήματα με πλημμύρες και υγρή φύτευση, το USDA αναμένει ότι οι αγρότες θα φυτέψουν 91,5 εκατομμύρια στρέμματα καλαμποκιού και θα συγκομίσουν 83,4 εκατομμύρια από αυτά για σιτηρά. Ο οργανισμός θα ενσωματώσει την επικαιροποιημένη εκτίμησή του στην έκθεση του Ιουλίου για την Παγκόσμια Αγροτική Προσφορά και Ζήτηση. Η τελευταία έκθεση, από τις αρχές Ιουνίου, χρησιμοποιούσε μια μικρότερη εκτίμηση για τη συγκομιδή των στρεμμάτων και εξακολουθούσε να προβλέπει μια σοδειά 14,86 bbb. (Διαβάστε λεπτομέρειες σχετικά με τις εκθέσεις για την έκταση και τα αποθέματα σιτηρών του Ιουνίου εδώ: )

Μια άλλη ένδειξη ότι οι αγρότες δεν πωλούν: Η μέση εθνική βάση, η οποία μετρά τη διαφορά μεταξύ των τιμών μετρητοίς που καταβάλλονται στους αγρότες και των μελλοντικών τιμών, σταθεροποιήθηκε μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου, από 42 σεντς κάτω από το συμβόλαιο του Ιουλίου σε 20 σεντς κάτω.

Ο Hultman δήλωσε ότι βλέπει φορτηγά να μεταφέρουν σιτηρά εκεί που ζει στη Νότια Ντακότα. Τα εργοστάσια αιθανόλης έχουν κάνει προσφορές για να προσελκύσουν προμήθειες και ορισμένοι αγρότες μπορεί να επωφεληθούν από τις προσφορές δωρεάν αποθήκευσης από τοπικούς ανελκυστήρες για να αδειάσουν τις αποθήκες τους πριν από τη νέα σοδειά.

"Αυτό συμβαδίζει με την ιδέα ότι δυσκολεύονται να πάρουν το καλαμπόκι από τα χέρια των αγροτών", είπε.

Ο Hultman δήλωσε ότι οι μη εμπορικοί ή κερδοσκοπικοί έμποροι κατέχουν μια βαριά, καθαρή θέση πώλησης. Υπάρχουν δύο πιθανά σενάρια.

"Είτε οι ειδικοί οδηγούν το πράγμα στο έδαφος και οι άνθρωποι τελικά βήχουν με έναν πραγματικά άσχημο τρόπο", είπε. "Ή, οι αγρότες θα αντέξουν αρκετά και οι ειδικοί θα πρέπει να τα παρατήσουν. Ίσως να συμβεί κάποια έκπληξη στην αγορά και να έχουμε ένα ράλι μικρής κάλυψης που θα εκμεταλλευτούν οι αγρότες".

Ο Hultman δήλωσε ότι οι αγρότες θα προτιμούσαν να μην βρίσκονται σε ένα σενάριο αγοράς όπου η θέση των κερδοσκόπων εμπόρων επηρεάζει την κερδοφορία τους. "Αλλά νομίζω ότι οι αγρότες μπορεί να είναι αρκετά πεισματάρηδες για να τα καταφέρουν", είπε. "Φαίνεται να είναι μια αντιπαράθεση μεταξύ πεισματάρηδων αγροτών που λένε ότι το καλαμπόκι τους αξίζει περισσότερο από αυτό, και διαχειριζόμενων προθεσμιακών κεφαλαίων που προσπαθούν να οδηγήσουν την αγορά προς τα κάτω".