Λαϊκές αγορές: Στρατηγική για αντιμετώπιση ακρίβειας, στήριξη αγροτών και προστασία καταναλωτών

Αίτημα προς τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στις λαϊκές αγορές απέστειλε η Ομοσπονδία Παραγωγών Λαϊκών Αγορών . Στο κείμενο,  εκφράζουν την ανησυχία τους για την άνοδο των τιμών στα τρόφιμα, ιδιαίτερα στα οπωροκηπευτικά, και τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η ακρίβεια στα νοικοκυριά και την αγροτική οικονομία.

Πιστεύοντας ότι οι λαϊκές αγορές μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλήματος, προτείνουν μια σειρά από μέτρα για την ενίσχυση και τον εξορθολογισμό τους.

Συγκεκριμένα, αναφέρει:


Κύριε Πρωθυπουργέ,

το Σάββατο 18 Μαΐου 1929, λειτούργησε,η πρώτη Λαϊκή Αγορά στο Θησείο για τους Παραγωγούς από τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο. Όπως και σήμερα και την εποχή εκείνη, η κερδοσκοπία των μεσαζόντων είχε καταντήσει μάστιγα για το Λαό και η Οικονομική Κρίση κυριαρχούσε.

Η μακρά παράδοση συναλλαγής Παραγωγών με τους Εμπόρους, είχε δημιουργήσει μια άτυπη μονοπωλιακή και αποκλειστική εκμετάλλευση εις βάρος των Παραγωγών και των Καταναλωτών, οι υπερτιμήσεις των προϊόντων ήταν τεράστιες και κάθε προσπάθεια αντιμετώπισης τους, με Νόμους και Αγορανομικές Εγκυκλίους έπεφταν στο κενό.

Το “ταξίδι” των Λαϊκών Αγορών είχε αρχίσει και ήδη συμπλήρωσε τα 95 τους χρόνια, σε πείσμα της Παγκοσμιοποιημένης Οικονομικής Πολιτικής των Δυτικών Κρατών, οι Λαϊκές Αγορές αποτελούν μια εναλλακτική πρόταση για την εμπορική συναλλαγή των ημερών, και αποτελούν την συμφέρουσα λύση για τον καταναλωτή, που επιθυμεί να ξοδέψει τα χρήματα του σε τιμές ελκυστικές και σε προϊόντα προερχόμενα απευθείας από τους παραγωγούς.

Αν θέλουμε, να πέσουν οι τιμές και να μειωθεί η Ακρίβεια στα Τρόφιμα και ειδικά στα Οπωρολαχανικά στις Λαϊκές Αγορές μία είναι η λύση ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
1) Άτοκη Χρηματοδότηση και Επιδότηση για την κατασκευή Μικρών Φωτοβολταϊκών για την χρήση στις Αγροτικές Εκμεταλλεύσεις,
2) Μείωση του Κόστους της Αγροτικής Ηλεκτρικής Ενέργειας στα 0,07 €/Kwh,
3) Για την ενίσχυση των Αγροτών Παραγωγών Λαϊκών Αγορών που πωλούν τα προϊόντα τους απευθείας στους Καταναλωτές να τυγχάνουν της ίδιας Αντιμετώπισης με τους Αγρότες
που συμμετέχουν στα Συνεταιριστικά Σχήματα, Ομάδες Παραγωγών, Συμβολαιακή Γεωργία
4) Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα Καύσιμα (Αγροτικό Πετρέλαιο Καλλιέργειας – Πετρέλαιο Μεταφοράς),
5) Ενδεικτικές Τιμές στα Φυτοφάρμακα (Σπόρους – Λιπάσματα), κατά την τελευταία επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχε την ενημέρωση, ότι η Αισχροκέρδεια υπάρχει, εκτός από τα τρόφιμα και στα φυτοφάρμακα, αφού οι Πολυεθνικές στον τομέα των Φυτοφαρμάκων πωλούν στην Ελλάδα τα προϊόντα τους σε πολύ διαφορετικές και διπλάσιες τιμές απ’ ότι στις γειτονικές χώρες.

Η μόνη λύση είναι οι Ενδεικτικές Τιμές σ’ όλα τα φυτοφάρμακα και η πάταξη της αισχροκέρδειας προς όφελος των Αγροτών και των Καταναλωτών, γεγονός που είχαμε καταδείξει
με σχετικό έγγραφο από το 2013 και το οποίο σας επισυνάπτουμε.
6) Μείωση του ΦΠΑ στο 3% για τα Αγροτικά Εφόδια, Εργαλεία, Εξοπλισμό,
7) Επιδοτούμενα Προγράμματα Απασχόλησης Αγρεργατών, μέσω ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ),
8) Άτοκη Χρηματοδότηση για Καλλιεργητικά Δάνεια,

ΥΓΙΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΝΤΟΣ των ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ με την ΑΠΡΟΣΚΟΠΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ των ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ σε ΑΥΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ, ΟΠΩΣ ΓΙΝΟΤΑΝ για 93 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΧΡΙ 01/02/2022
 

Από την ισχύ του Νόμου 4849|2021 από 01/02/2022 έως σήμερα 30 και πλέον μήνες δεν έχει εκδοθεί σ’ όλη τη Χώρα ούτε μία παραγωγική άδεια.
Ο Θεσμός των Λαϊκών Αγορών 93 και πλέον χρόνια ήταν ανοικτός σε όλους τους Παραγωγούς καθ’ όλη την διάρκεια του έτους και διέθεταν τα προϊόντα τους στις Λαϊκές Αγορές προς όφελος των Καταναλωτών και της Αγροτικής Οικονομίας.

Καθημερινά δεχόμαστε αιτήματα δεκάδων Παραγωγών απ΄ όλη τη Χώρα οι οποίοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στις Λαϊκές Αγορές όλης της Χώρας. Προτείνουμε την Τροποποίηση του Νόμου και την Ελεύθερη Είσοδο των Παραγωγών στις Λαϊκές Αγορές προς όφελος των Καταναλωτών και της Αγροτικής Οικονομίας, και Κατάργηση της Προκήρυξης Αδειών και Θέσεων
των Παραγωγών στις Λαϊκές Αγορές, “Σε περίπτωση μη ύπαρξης κενών θέσεων, ο φορέας λειτουργίας επιτρέπεται να ικανοποιεί αιτήματα παραγωγών για προσέλευση σε συγκεκριμένη λαϊκή σε ποσοστό 20% επί του αριθμού των δραστηριοποιούμενων παραγωγών σε αυτήν. Η έγκριση προσέλευσης αφορά λαϊκή αγορά και σε καμία περίπτωση συγκεκριμένη θέση.
Τοποθετείται από τον επόπτη αυτής σε κενή θέση που προκύπτει τη συγκεκριμένη ημέρα.”