Σιτάρι: Πτώση στο Euronext

Το Σικάγο παρέσυρε το ευρωπαϊκό σιτάρι

Το ευρωπαϊκό σιτάρι υποχώρησε την Τρίτη, μετά από κέρδη 2,5% στην προηγούμενη συνεδρίαση, ακολουθώντας μια παρόμοια διόρθωση στις αμερικανικές αγορές.

Το σιτάρι αναφοράς Σεπτεμβρίου για το άλεσμα στο Euronext με έδρα το Παρίσι, σημείωνε πτώση 1,2% στα 227,50 ευρώ ανά μετρικό τόνο.

Οι τιμές του σιταριού είχαν αυξηθεί τη Δευτέρα λόγω των ανησυχιών για τις καλλιέργειες στην Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα.

Οι ρωσικές τιμές εξαγωγής σιταριού είχαν μειωθεί για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα την περασμένη εβδομάδα εν μέσω καλών ειδήσεων σχετικά με τη νέα συγκομιδή, αλλά η αβεβαιότητα παραμένει σχετικά με το τελικό μέγεθος της συγκομιδής στον μεγαλύτερο εξαγωγέα του δημητριακού στον κόσμο.

Τα βλέμματα στην Ευρώπη ήταν στραμμένα στην πρόοδο της συγκομιδής στη Γαλλία μετά τη διακοπή της από τις πρόσφατες καταιγίδες και πριν από την πρόβλεψη περαιτέρω βροχοπτώσεων σε περιοχές καλλιέργειας σιτηρών αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Οι πρώτες κοπές έδειξαν απογοητευτικές αποδόσεις χειμερινού κριθαριού Προς το παρόν, οι αποδόσεις χειμερινού κριθαριού είναι απογοητευτικές, δημιουργώντας ανησυχίες για άλλες χειμερινές καλλιέργειες.

"Η αγορά παραμένει νευρική σχετικά με το δυναμικό παραγωγής σιταριού τόσο στη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας όσο και στη δυτική Ευρώπη", δήλωσε η εταιρεία συμβούλων Agritel.

Αντίθετα, οι τιμές της ελαιοκράμβης αυξήθηκαν σε υψηλό άνω του 1 μήνα, λόγω των απογοητευτικών αποτελεσμάτων των αποδόσεων και των ισχυρών τιμών του πετρελαίου. Μεγάλη ποσότητα ελαιοκράμβης χρησιμοποιείται για την παραγωγή βιοντίζελ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθυστέρησε τη δημοσίευση των εβδομαδιαίων στοιχείων της για τις εξαγωγές και εισαγωγές της ΕΕ σε προϊόντα δημητριακών και ελαιούχων σπόρων για τις 9 Ιουλίου. Αυτά θα περιλαμβάνουν *προκαταρκτικά στοιχεία για το σύνολο της περιόδου εμπορίας 2023/24 που έληξε στις 30 Ιουνίου.