Η θέση των γεωργών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τον νέο συνασπισμό της ΕΕ

Το S&D θέλει επίσης να επαναφέρει μια πρόταση για έναν νόμο για τα βιώσιμα συστήματα τροφίμων.

Η ενίσχυση της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων θα αποτελέσει κορυφαία προτεραιότητα για τις τρεις "κεντρώες" πολιτικές ομάδες που συγκροτούν το νέο συνασπισμό πλειοψηφίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με σχέδια εγγράφων που είδε το Euractiv.

Αν και οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D), το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) και η Ανανεωτική Ευρώπη έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με τις φιλοδοξίες βιωσιμότητας της γεωργικής πολιτικής, όλες υποστηρίζουν τη δίκαιη αμοιβή των γεωργών και την αντιμετώπιση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.

Τα αιτήματα αυτά αποτελούν μέρος ενός μεγαλύτερου καταλόγου βασικών θεμάτων για τα επόμενα πέντε χρόνια που προωθούν οι ομάδες συνασπισμού υπέρ της ΕΕ, όπως περιγράφονται σε τρία διαφορετικά έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή του Euractiv. Οι προτεραιότητες βρίσκονται επί του παρόντος υπό συζήτηση και ενδέχεται να αλλάξουν.

Το κεντροδεξιό ΕΛΚ ζητά μια "έρευνα πλήρους κλίμακας" σχετικά με το "γιατί οι αγρότες δεν λαμβάνουν δίκαιη τιμή για τα προϊόντα τους". Επιδιώκει επίσης την αναθεώρηση της οδηγίας για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές (UTP), ένα ενδεχόμενο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει από τον περασμένο Μάρτιο, ιδίως για τις διασυνοριακές συναλλαγές.

Η οδηγία UTPs, η οποία εγκρίθηκε το 2019, απαγορεύει ορισμένες καταχρηστικές συμπεριφορές από μεγάλους αγοραστές (βιομηχανία τροφίμων και λιανοπωλητές) σε βάρος αγροτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων τροφίμων.

Παρ' όλα αυτά, το ζήτημα της ενίσχυσης της αδύναμης διαπραγματευτικής δύναμης των αγροτών έναντι των άλλων φορέων της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων επανέρχεται, μέρος των αιτημάτων των συλλαλητηρίων των τρακτέρ που διασκορπίστηκαν στην ήπειρο το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Το ΕΛΚ ζητεί επίσης την τροποποίηση του κανονισμού για την κοινή οργάνωση των αγορών (ΚΟΑ), ώστε να ενισχυθεί η θέση των γεωργών στην αλυσίδα εφοδιασμού. Η Επιτροπή είχε προαναγγείλει ότι θα παρουσίαζε αλλαγές στον κανονισμό ΚΟΑ. 

Ενώ το S&D υπαινίσσεται επίσης τη μεταρρύθμιση των κανόνων κατά των ΟΤΔ και τη διασφάλιση καλύτερων τιμών για τους γεωργικούς παραγωγούς, θέλει αυξημένη παρέμβαση στην αγορά "για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και τη σταθεροποίηση των τιμών".

Στις Ανανεώσεις υπάρχει διάθεση για ένα παρόμοιο μέτρο, αναμένοντας ότι η Επιτροπή θα προτείνει επικαιροποιημένους κανόνες για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές για να αντιμετωπιστεί το "συντριπτικό βάρος των κέντρων αγορών".

Σύμφωνα με πηγές της ΕΕ, η Επιτροπή πρόκειται να δημοσιεύσει πρόταση για τη διασφάλιση της διασυνοριακής εφαρμογής της οδηγίας για τις ΕΕΤ μετά το καλοκαίρι, στοχεύοντας στις πολυεθνικές εταιρείες τροφίμων και λιανικού εμπορίου που επιχειρούν να παρακάμψουν τους κανόνες μεταφέροντας τα κέντρα αγορών τους σε χώρες με λιγότερο αυστηρή εθνική νομοθεσία.

Η φιλελεύθερη ομάδα δίνει επίσης έμφαση στην ενίσχυση της θέσης των αγροτών στις αλυσίδες εφοδιασμού, ιδίως μέσω ενός νόμου της ΕΕ "που αποκαθιστά την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ παραγωγών και λιανοπωλητών".

Συγκρούσεις για τη βιωσιμότητα

Ωστόσο, οι τρεις πολιτικές ομάδες αποκλίνουν στο μέτωπο της βιωσιμότητας, με την S&D και την Renew να είναι πιο φιλόδοξες, ιδίως όσον αφορά τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων - στόχος που απουσιάζει από τις προτεραιότητες του ΕΛΚ.

Η Renew Europe στοχεύει στην αναβίωση των σχεδίων για μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων κατά το ήμισυ έως το 2030, στόχος της στρατηγικής "Από το αγρόκτημα στο πιρούνι", του εμβληματικού σχεδίου της Επιτροπής για τον αγροδιατροφικό τομέα.

Ο κανονισμός για τη βιώσιμη χρήση των φυτοφαρμάκων (SUR), μια αμφιλεγόμενη πρόταση για την επίτευξη αυτής της φιλοδοξίας, απορρίφθηκε από το Κοινοβούλιο τον περασμένο Νοέμβριο και αποσύρθηκε επίσημα από την Επιτροπή τον Φεβρουάριο.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η Renew προτείνει την επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης των προϊόντων βιοελέγχου και τη χρήση νέων τεχνικών γονιδιακής επεξεργασίας (NGT) ως εναλλακτικές λύσεις στα παραδοσιακά χημικά φυτοφάρμακα.

Οι σοσιαλιστές δεν προσδιορίζουν στόχο μείωσης των φυτοφαρμάκων, αλλά επιμένουν ότι οι περικοπές πρέπει να παραμείνουν "βασικός στόχος" και να οδηγήσουν σε νέα νομοθεσία κατά την επόμενη θητεία. 

Το S&D θέλει επίσης να επαναφέρει μια πρόταση για έναν νόμο για τα βιώσιμα συστήματα τροφίμων, ένα άλλο κομμάτι που λείπει από τη στρατηγική "Από το αγρόκτημα στο πιρούνι", η οποία αποσκοπεί στην ενσωμάτωση της βιωσιμότητας σε όλες τις πολιτικές που σχετίζονται με τα τρόφιμα τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τόσο οι φιλελεύθεροι όσο και οι σοσιαλιστές ζητούν τη βελτίωση της καλής μεταχείρισης των ζώων, με την Ανανέωση να απαιτεί νέα νομοθεσία μετά την αποτυχία του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ να καταθέσει την υποσχεθείσα αναθεώρηση των υφιστάμενων κανόνων. 

Εν τω μεταξύ, το ΕΛΚ προτρέπει να αναθεωρηθεί το καθεστώς των λύκων και των αρκούδων, οι οποίοι, όπως λένε, "απειλούν την παραδοσιακή κτηνοτροφία", μια πρόταση που κερδίζει έδαφος μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Αγροδιατροφικό εμπόριο

Οι σοσιαλιστές και οι φιλελεύθεροι τονίζουν επίσης την ανάγκη να διασφαλιστεί ο "δίκαιος" ανταγωνισμός στο διεθνές εμπόριο, βασικό αίτημα στο πρόσφατο κύμα διαμαρτυριών των αγροτών σε ολόκληρη την ΕΕ. 

Τα αιτήματα των S&D περιλαμβάνουν την ενσωμάτωση των λεγόμενων "ρητρών καθρέφτη", οι οποίες θα απαιτούν από τα προϊόντα από τρίτες χώρες να πληρούν τις ίδιες απαιτήσεις παραγωγής με εκείνες της ΕΕ. 

Η Renew ζητά επίσης "μέτρα αμοιβαιότητας" και προτρέπει να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες για να διασφαλιστεί ότι τα προϊόντα που εισέρχονται στην ενιαία αγορά συμμορφώνονται με τα περιβαλλοντικά και κλιματικά πρότυπα της ΕΕ. 

"Υποστηρίζουμε σθεναρά μια ειδική συνοριακή δύναμη της ΕΕ για τον έλεγχο αυτής της συμμόρφωσης για τα τρόφιμά μας και τη βιομηχανία μας", αναφέρεται στο έγγραφο.

Το έγγραφο του ΕΛΚ, ωστόσο, δεν ασχολείται με το ζήτημα της αμοιβαιότητας των προτύπων σε διεθνές επίπεδο, αλλά αντίθετα καλεί την ΕΕ να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για την εμπορική συμφωνία με το νοτιοαμερικανικό μπλοκ Mercosur που καθυστερεί εδώ και καιρό.

Ενώ η ΕΕ κατέληξε σε πολιτική συμφωνία σχετικά με την τελική μορφή του κειμένου το 2019, η επικύρωσή του έχει καθυστερήσει λόγω περιβαλλοντικών ανησυχιών και φόβων σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπό του στον γεωργικό τομέα της ΕΕ.

Πηγή: Euractiv.com