Οι εξελίξεις στην παγκόσμια παραγωγή καλλιεργειών σε συνέδριο του Cash Crop Network

Τι ειπώθηκε για τη σόγια, τη ζάχαρη και την αναγεννητική γεωργία

Οι πρόσφατες εξελίξεις στην παγκόσμια παραγωγή καλλιεργειών συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου του δικτύου αναφοράς αγροτικών προϊόντων Cash Crop Network.

Το συνέδριο, το οποίο φιλοξενήθηκε από το ισπανικό Υπουργείο Γεωργίας, πραγματοποιήθηκε στο Βαγιαδολίδ. Το υπουργείο, μαζί με την εταιρεία εκμετάλλευσης Tragsa, δημιούργησε και διαχειρίζεται ένα εξαιρετικό δίκτυο 37 τυπικών καλλιεργειών. Περίπου 55 διεθνείς εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο συζήτησαν τα πρόσφατα αποτελέσματα και τα επίκαιρα θέματα της παγκόσμιας φυτικής παραγωγής.

Από οικονομικής άποψης, το 2023 ήταν δύσκολο για τις περισσότερες τυπικές αγροτικές εκμεταλλεύσεις αναφοράς σε σύγκριση με τα προηγούμενα, ομολογουμένως πολύ κερδοφόρα, έτη. Λόγω των υψηλών τιμών των λιπασμάτων στην πύλη της εκμετάλλευσης - παρά την πτωτική τάση στις παγκόσμιες αγορές -, του αυξανόμενου κόστους των μηχανημάτων και των χαμηλότερων τιμών παραγωγής, πολλές εκμεταλλεύσεις βίωσαν μια μαζική πτώση στην απόδοση της γης.

Οι προβλέψεις για το 2024 του αγροτικού δικτύου αναφοράς, το οποίο συντονίζεται από το γερμανικό Ινστιτούτο Thünen, είναι ακόμη πιο δυσοίωνες. Η πιθανή ανακούφιση από τις χαμηλότερες τιμές των λιπασμάτων δεν θα αντισταθμίσει πλήρως την αύξηση του κόστους των μηχανημάτων. Επιπλέον, με βάση τις προβλέψεις για τις παγκόσμιες τιμές, οι τιμές παραγωγής στο αγρόκτημα είναι πιθανό να είναι χαμηλότερες το 2024 από ό,τι το 2023.

Η συνέπεια: Πολλές τυπικές γεωργικές εκμεταλλεύσεις είναι πιθανό να δυσκολευτούν να αποζημιώσουν τη γη σύμφωνα με τα τρέχοντα μισθώματα γης.

Στη συνέχεια, ο αναγνώστης μπορεί να βρει ορισμένα άλλα σημαντικά σημεία από μερικά επιλεγμένα θέματα που συζητήθηκαν.

Αμερικανική έκρηξη ανανεώσιμου ντίζελ - πώς μπορεί να αυξηθεί η παραγωγή σόγιας στις ΗΠΑ

Ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ έχουν εφαρμόσει στόχους ανάμειξης ανανεώσιμων καυσίμων. Ως αποτέλεσμα, η παραγωγή ανανεώσιμου ντίζελ έχει αυξηθεί σημαντικά. Μέχρι το 2029 αυτό θα οδηγήσει σε ετήσια ζήτηση 8 εκατομμυρίων τόνων σογιέλαιου για την παραγωγή ανανεώσιμου ντίζελ (FAPRI-MU, 2024), δηλαδή σε αύξηση της ζήτησης κατά 3 εκατομμύρια τόνους σε σχέση με το 2020. Η πρόσθετη προσφορά θα μπορούσε να παραχθεί μέσω μεγαλύτερης εγχώριας σύνθλιψης ή αύξησης των εκτάσεων σόγιας- πιθανότατα, θα χρησιμοποιηθεί ένας συνδυασμός και των δύο επιλογών. 

Για να ικανοποιηθεί αυτή η αυξημένη ζήτηση για σογιέλαιο μέσω της επέκτασης των εκτάσεων σόγιας, θα απαιτηθούν περίπου 5,1 εκατ. εκτάρια (+15% των σημερινών εκτάσεων σόγιας) πρόσθετης γεωργικής γης. Η αύξηση των εκτάσεων σόγιας μπορεί να προέλθει είτε (α) από τη μετατόπιση της συνεχούς αμειψισποράς καλαμποκιού σε αμειψισπορά καλαμποκιού-σογιας και (β) από τη μετατόπιση της αμειψισποράς καλαμποκιού-σογιας σε αμειψισπορά καλαμποκιού-σογιας-σογιας.

Με βάση τα δεδομένα αγροτικών συγκριτικών στοιχείων, η Margaret Lippsmeyer από το Πανεπιστήμιο Purdue έδειξε ότι η επιλογή (α) θα απαιτούσε αύξηση των τιμών της σόγιας κατά 6% και η επιλογή (β) κατά 8% για να καταστήσει αυτές τις εναλλαγές προτιμότερες από τις υπάρχουσες.

Ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών: της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης στις τιμές παραγωγού-παραγωγού

Σε εθνικό επίπεδο, τα στοιχεία αναφοράς αγροτικών προϊόντων δεν έδειξαν ότι οι παραγωγοί στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη υπέστησαν ζημίες από την εισροή ουκρανικών σιτηρών. Όπως δείχνει το συνημμένο γράφημα, τα αντίστοιχα περιθώρια κέρδους σίτου μεταξύ της Δυτικής Ευρώπης και της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης στην πραγματικότητα μειώθηκαν. Ωστόσο, οι εταίροι των αγροτικών συγκριτικών στοιχείων ανέφεραν ότι σε περιοχές κοντά στα ουκρανικά σύνορα παρατηρήθηκαν χαμηλότερες από τις συνήθεις τιμές.

Παραγωγή ζάχαρης στην ΕΕ: 2023

Λόγω των υψηλών τιμών ζάχαρης στην ΕΕ το 2022, η παραγωγή της ΕΕ αυξήθηκε κατά 7% το 2023. Ως εκ τούτου, η ΕΕ έγινε και πάλι καθαρός εξαγωγέας. Δεδομένου ότι οι παγκόσμιες τιμές της ζάχαρης εξακολουθούσαν να είναι αρκετά υψηλές, ο αρνητικός αντίκτυπος στις εγχώριες τιμές ήταν χαμηλός.

Ο Thomas de Witte από το Ινστιτούτο Thünen δήλωσε ότι η κερδοφορία της παραγωγής ζαχαρότευτλων ήταν εξαιρετικά υψηλή - θα μπορούσε να παρατηρηθεί πλεονέκτημα 1.000 έως και 2.000 €/στρέμμα έναντι άλλων καλλιεργειών. Μια πιθανή μελλοντική μείωση των τιμών των τεύτλων κατά 15 έως 30 €/τόνο (ή 20% έως 40%) θα επέτρεπε στα τεύτλα να είναι ανταγωνιστικά έναντι των τιμών του σιταριού των 230 €/τόνο.

Αναγεννητική γεωργία - μια πολλά υποσχόμενη επιλογή για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος;

Τα μέλη του δικτύου αναφοράς agri συζήτησαν εντατικά την έννοια και τις περιβαλλοντικές αξιώσεις της αναγεννητικής γεωργίας. Πολλοί ηγέτες του κλάδου και πολιτικοί προωθούν αυτή την ιδέα για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες του κοινού σχετικά με τη γεωργία- ισχυρές παγκόσμιες εταιρείες συμβούλων προσπαθούν να εκπαιδεύσουν τους καλλιεργητές σχετικά με την κερδοφορία των προτεινόμενων μέτρων, όπως οι καλλιέργειες κάλυψης και η μη άροση.

Αποδείχθηκε ότι οι υποστηρικτές φαίνεται να υπερβάλλουν σημαντικά στις δυνατότητες, ιδίως όσον αφορά την εξοικονόμηση αερίων του θερμοκηπίου και την οικονομία.

Επιπλέον, δεν εξετάζονται οι δύο κύριες πηγές εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου - η χρήση αζώτου και η αλλαγή χρήσης γης. Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις ελλείψεις, το δίκτυο θα δημοσιεύσει μια διατριβή για το θέμα αυτό και θα προτείνει πιο ουσιαστικούς δείκτες για τον καθορισμό στόχων που θα μειώνουν αποτελεσματικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και θα μειώνουν την πίεση στη βιοποικιλότητα.