Η ιδέα της νέας ανταλλαγής σιτηρών των BRICS κερδίζει έδαφος

Η ιδέα για ένα χρηματιστήριο σιτηρών των BRICS είχε αρχικά κατατεθεί από τον πρόεδρο της Ένωσης Εξαγωγέων Σιτηρών της Ρωσίας τον Μάρτιο

Η πρόταση της Ρωσίας για τη δημιουργία μιας ανταλλαγής σιτηρών των BRICS φαίνεται να κερδίζει έδαφος.

Οι BRICS είναι ένας διακυβερνητικός οργανισμός που περιλαμβάνει τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα, τη Νότια Αφρική, το Ιράν, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η ιδέα για ένα χρηματιστήριο σιτηρών των BRICS είχε αρχικά κατατεθεί από τον πρόεδρο της Ένωσης Εξαγωγέων Σιτηρών της Ρωσίας τον Μάρτιο.

Απέκτησε δυναμική σε μια συνάντηση εργαζομένων του γεωργικού τομέα, όταν την υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Και τώρα φαίνεται να έχει την υποστήριξη της ομάδας χωρών BRICS, σύμφωνα με τη Ρωσίδα υπουργό Γεωργίας Οξάνα Λουτ.

"Είμαστε ευγνώμονες σε όλες τις χώρες μέλη των BRICS για την υποστήριξή τους στη ρωσική πρωτοβουλία για τη δημιουργία της ανταλλαγής σιτηρών των BRICS", δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη 14η συνάντηση των υπουργών Γεωργίας των BRICS, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

"Τώρα, σύμφωνα με τις οδηγίες του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν, θα εργαστούμε μαζί με τους συναδέλφους μας για τη δημιουργία και την ανάπτυξη αυτής της πλατφόρμας και την ανάπτυξη της δυνατότητας διακανονισμών σε εθνικά νομίσματα των χωρών BRICS".

Οι αναλυτές ήταν επιφυλακτικοί ως προς το ότι η ιδέα θα κέρδιζε έδαφος στην κοινότητα των BRICS.

Ο Michael Harvey, εκτελεστικός διευθυντής της Καναδικής Συμμαχίας Εμπορίου Αγροδιατροφικών Προϊόντων και πρώην καναδός διπλωμάτης στη Βραζιλία, δήλωσε στον Δυτικό Παραγωγό τον Απρίλιο ότι πίστευε ότι επρόκειτο για ένα ρίσκο.

"Τα μέλη των BRICS δεν είναι ευθυγραμμισμένα σε πάρα πολλά θέματα και δεν είναι εύκολο να δούμε πώς θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μια κοινή θέση για τις διεθνείς αγορές σιτηρών", δήλωσε.

Ο Vince Peterson, πρόεδρος της U.S. Wheat Associates, δήλωσε ότι θα εκπλαγεί αν το προτεινόμενο χρηματιστήριο δει το φως της ημέρας.

"Είμαι αρκετά επιφυλακτικός για το αν θα γίνει κάτι", δήλωσε.

Ο Peterson δήλωσε ότι τα συμφέροντα της Ρωσίας ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο έρχονται σε αντίθεση με εισαγωγείς όπως η Αίγυπτος και η Βραζιλία.

"Υπάρχουν κάποιες απλά διαμετρικά αντίθετες απόψεις", είπε.

"Δεν μπορείτε να φανταστείτε ότι οι Αιγύπτιοι έχουν την ίδια άποψη για τον καθορισμό των προμηθειών και των τιμών με αυτή που έχει ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Αυτά θα ήταν στα αντίθετα άκρα της κλίμακας".

Αλλά τα σχόλια του Λουτ δείχνουν ότι η πρόταση της Ρωσίας έχει σημαντική υποστήριξη ενόψει της συνόδου κορυφής των BRICS που θα πραγματοποιηθεί στη Ρωσία τον Οκτώβριο.

Οι χώρες BRICS αντιπροσωπεύουν το 42% της παγκόσμιας παραγωγής σιτηρών και το 40% της παγκόσμιας κατανάλωσης.

Ο επικεφαλής αναλυτής της GrainFox Neil Townsend δεν πιστεύει ότι ένα χρηματιστήριο σιτηρών των BRICS θα είχε μεγάλο αντίκτυπο στους Καναδούς αγρότες και εμπόρους.

Πιστεύει ότι το χρηματιστήριο σιτηρών θα επιτελούσε ουσιαστικά τον ίδιο παρεμβατικό ρόλο που παίζει η ρωσική κυβέρνηση στην αγορά σιταριού αυτή τη στιγμή.

"Θα είναι 100% χειραγωγημένο και πολιτικό και κανείς δεν πρόκειται να πιστέψει ότι αυτή είναι η πραγματική αγορά", είπε.

Ο Townsend δήλωσε ότι η Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα παραβιάζουν συστηματικά τους διεθνείς εμπορικούς κανόνες και δεν βλέπει να αλλάζει αυτό.

"Όλοι τους έχουν τεράστιο βαθμό διαφθοράς, οπότε ο σχηματισμός του δικού τους μικρού χρηματιστηρίου σιτηρών δεν πρόκειται να λύσει αυτή τη διαφθορά", δήλωσε ο Townsend.

"Φίλε, αν ήμουν στη Βραζιλία, θα ήμουν πολύ θυμωμένος αν η κυβέρνησή μου συμφωνούσε με αυτό".

Είπε ότι η Βραζιλία εξακολουθεί να έχει ένα ελάχιστο πνεύμα ελεύθερης αγοράς στον γεωργικό της τομέα. Πιστεύει ότι ένα χρηματιστήριο σιτηρών των BRICS θα δυσκόλευε τους αγρότες της Βραζιλίας να αποκομίσουν κέρδη λόγω της έλλειψης διαφάνειας που αναμένει.

Πιστεύει ότι πρόκειται απλώς για μια ομάδα εκατομμυριούχων των BRICS που χτυπιούνται στην πλάτη επειδή προσπαθούν να σπάσουν την ηγεμονία των ΗΠΑ στις παγκόσμιες αγορές συναλλάγματος, ενώ παράλληλα γεμίζουν τις τσέπες τους με τα ίδια αμερικανικά δολάρια.