Ε.Ε.: Δημιουργείται ομάδα για τη πολιτική οίνου το Σεπτέμβριο

Ο ευρωπαϊκός αμπελοοινικός τομέας αποτελεί πυλώνα της πολιτιστικής του κληρονομιάς και συμβάλλει ζωτικής σημασίας στην οικονομία, την κοινωνία και τις αγροτικές περιοχές της ΕΕ

Αυτή τη Δευτέρα, 8 Ιουλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε εκπροσώπους των κρατών μελών της ΕΕ να συμμετάσχουν σε Ομάδα Υψηλού Επιπέδου για την Οινική Πολιτική, στην οποία θα συζητηθούν οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Η Ομάδα θα πραγματοποιήσει την πρώτη της συνάντηση στις 11 Σεπτεμβρίου και οι οργανισμοί που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν θα κληθούν επίσης να παρουσιάσουν τη δική τους ανάλυση για την κατάσταση και τις προοπτικές για τον αμπελοοινικό τομέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Janusz Wojciechowski , ανακοίνωσε ήδη τη δημιουργία της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου στη σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας στις 27 Μαΐου, ανταποκρινόμενος σε αιτήματα του ευρωπαϊκού αμπελοοινικού τομέα, αν και οι πληροφορίες πέρασαν αρκετά απαρατήρητες στο τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ο αμπελοοινικός τομέας της ΕΕ υπήρξε παράδειγμα επιτυχίας. Χάρη σε ένα ολοκληρωμένο ρυθμιστικό σύστημα, η ΕΕ υπήρξε παγκόσμιος ηγέτης, με τις εξαγωγές να τριπλασιάζονται σε αξία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Παρά την επιτυχία αυτή και τη σημαντική συμβολή του στο ΑΕΠ της ΕΕ, τονίζει η Επιτροπή, ο τομέας αντιμετωπίζει πλέον σημαντικές προκλήσεις, λόγω της μακροπρόθεσμης μείωσης της εγχώριας κατανάλωσης κρασιού σε μια αλλαγή στις προτιμήσεις των καταναλωτών και σε ένα ασταθές και λιγότερο παγκοσμιοποιημένο διεθνές πλαίσιο, που επηρεάζει τις κύριες εξαγωγικές μας αγορές.

Επιπλέον, αυτός ο τομέας αντιμετωπίζει όλο και πιο απρόβλεπτες συνθήκες παραγωγής και συγκομιδής λόγω της κλιματικής αλλαγής, προσθέτουν οι Βρυξέλλες.

Υπό αυτή την έννοια, η ΕΚ θεωρεί ότι ο κοινοτικός αμπελοοινικός τομέας πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτές τις νέες πραγματικότητες και, ως εκ τούτου, το πολιτικό πλαίσιο πρέπει να είναι επαρκές για να συνοδεύει την αναγκαία μετάβαση.

Η Ομάδα Υψηλού Επιπέδου για την Πολιτική Οίνου θα χρησιμεύσει ως φόρουμ για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και τη διερεύνηση πιθανών λύσεων. Θα συνεδριάσει τουλάχιστον τρεις φορές και η ΕΚ αναμένει να παρουσιάσει συμπεράσματα και συστάσεις για την ανάπτυξη μελλοντικών πολιτικών σε αυτόν τον τομέα στις αρχές του επόμενου έτους 2025.

Ο ευρωπαϊκός αμπελοοινικός τομέας, πυλώνας της πολιτιστικής κληρονομιάς της ΕΕ και ζωτικής σημασίας για την οικονομία, την κοινωνία και τις αγροτικές περιοχές

Η ΕΚ σημειώνει ότι ο ευρωπαϊκός αμπελοοινικός τομέας αποτελεί πυλώνα της πολιτιστικής του κληρονομιάς και συμβάλλει ζωτικής σημασίας στην οικονομία, την κοινωνία και τις αγροτικές περιοχές της ΕΕ.

Η αλυσίδα αξίας του κρασιού βελτιώνει την ποιότητα, τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα αυτού του τομέα γεωργικής παραγωγής της ΕΕ. Υποστηρίζει περίπου 3 εκατομμύρια άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, οι περισσότερες από αυτές σε αγροτικές περιοχές, και συνεισφέρει περίπου 130 δισεκατομμύρια ευρώ στο ΑΕΠ της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης και της προκαλούμενης αξίας που δημιουργείται με την πάροδο του χρόνου.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο αμπελοοινικός τομέας προστατεύεται από ένα ολοκληρωμένο ρυθμιστικό πλαίσιο και υποστηρίζεται από προγράμματα στήριξης του κρασιού στις χώρες παραγωγής.

Η Επιτροπή επισημαίνει τέλος ότι η ΕΕ κατέχει ηγετική θέση παγκοσμίως στην παραγωγή κρασιού (60% του συνόλου), στην κατανάλωση (48%) και στην αξία των εξαγωγών (60%).

Ταυτόχρονα, οι Βρυξέλλες αναγνωρίζουν ότι οι κοινωνικές και δημογραφικές αλλαγές επηρεάζουν την ποσότητα, την ποιότητα και τα είδη του κρασιού που καταναλώνεται. Η κατανάλωση κρασιού βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών δεκαετιών. Τα κόκκινα κρασιά, εμβληματικά της ΕΕ, αντικαθίστανται από φρέσκα και ελαφρύτερα κρασιά ή ακόμα και από άλλα ποτά που προσαρμόζονται πιο εύκολα στις νέες γεύσεις.

Οι παραδοσιακές εξαγωγικές αγορές κρασιών της ΕΕ επηρεάζονται επίσης από έναν συνδυασμό γεωπολιτικών παραγόντων και χαμηλότερων καταναλωτικών παραγόντων, που οδηγεί σε πιο ακανόνιστα πρότυπα εισαγωγών από τρίτες χώρες.

Επιπλέον, η ΕΚ θεωρεί ότι η παραγωγή κρασιού γίνεται απρόβλεπτη, δεδομένης της ακραίας ευπάθειας αυτού του τομέα στην κλιματική αλλαγή και, υπό αυτή την έννοια, συνεργάζεται με τα κράτη μέλη για να βοηθήσει τον αμπελοοινικό τομέα να προσαρμοστεί σε αυτές τις νέες και περίπλοκες πραγματικότητες.