Σιτάρι: Συγκομιδή 21,5 εκατ. τόνους στην Τουρκία

Οι ετήσιες εξαγωγές αλεύρων και ζυμαρικών σίτου της Τουρκίας ανέρχονται σε 5 εκατομμύρια τόνους

Ο Ahmet Tiryakioğlu, πρόεδρος του Συμβουλίου του τομέα σιτηρών, οσπρίων, ελαιούχων σπόρων και προϊόντων της Τουρκικής Συνέλευσης Εξαγωγέων (TİM), δήλωσε ότι φέτος η παγκόσμια παραγωγή σιταριού αναμένεται να φθάσει τα 800 εκατομμύρια τόνους, με την παραγωγή της Τουρκίας να προβλέπεται στους 21,5 εκατομμύρια τόνους.

Ο Tiryakioğlu υπογράμμισε ότι με βάση αυτά τα στοιχεία, η κατά κεφαλήν παραγωγή σιταριού είναι περίπου 100 κιλά (220 λίβρες) παγκοσμίως και 250 κιλά στην Τουρκία. Τόνισε ότι η ισχύς της Τουρκίας στην παραγωγή σιταριού αντανακλά άμεσα τις επιδόσεις του τομέα σιτηρών, οσπρίων και ελαιούχων σπόρων της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2023, οι ετήσιες εξαγωγές αλεύρων και ζυμαρικών σίτου της Τουρκίας ανέρχονται σε 5 εκατομμύρια τόνους.

Ο Tiryakioğlu, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων Gaziantep, σημείωσε ότι οι εξαγωγές σιτηρών και οσπρίων της Τουρκίας κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους ανήλθαν σε 5,9 δισ. δολάρια (193 δισ. TL), σημειώνοντας αύξηση 6,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Επισήμανε ότι οι περισσότερες εξαγωγές πραγματοποιήθηκαν προς το Ιράκ και τις ΗΠΑ.

Ο Tiryakioğlu ανέφερε ότι οι αυξημένες βροχοπτώσεις και οι υψηλές προσδοκίες παραγωγής στη Ρωσία και τις ΗΠΑ έχουν αμβλύνει τις τιμές των σιτηρών, ενώ η απαγόρευση εισαγωγής σιταριού από την Τουρκία άσκησε επίσης καθοδική πίεση στις τιμές.

Εξέφρασε την άποψη ότι σε μια τέτοια περίοδο όπου η παγκόσμια προσφορά προϊόντων αυξάνεται και η προσφορά χρήματος είναι περιορισμένη, η Τουρκική Δημοκρατία ακολουθεί μια ισορροπημένη εμπορική πολιτική. Συζήτησε επίσης τις πιθανές επιπτώσεις της επανέναρξης των εισαγωγών σιταριού στην εξεύρεση ανταγωνιστικών τιμών για τις πρώτες ύλες, ιδίως σε τομείς όπως τα ζυμαρικά.

Ο κ. Tiryakioğlu τόνισε ότι με την παγκόσμια παραγωγή σιταριού να πλησιάζει τους 800 εκατομμύρια τόνους φέτος, προσθέτοντας: "Οι αριθμοί αυτοί συνεπάγονται ετήσια κατά κεφαλήν παραγωγή σιταριού 100 κιλών παγκοσμίως, όταν προσαρμόζεται στον παγκόσμιο πληθυσμό.

Από την άλλη πλευρά, με πληθυσμό 85 εκατομμυρίων, η Τουρκική Δημοκρατία παράγει 250 κιλά σιτάρι ανά κάτοικο ετησίως με απόδοση 21,5 εκατομμύρια τόνους. Η ισχύς της χώρας μας στην παραγωγή σιταριού αντανακλά άμεσα τις επιδόσεις του τομέα των σιτηρών, των οσπρίων και των ελαιούχων σπόρων μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2023, οι συνολικές ετήσιες εξαγωγές αλεύρων και ζυμαρικών σίτου από την Τουρκική Δημοκρατία φθάνουν τα 5 εκατομμύρια τόνους.

"Η Τουρκική Δημοκρατία, η οποία εξήγαγε πέρυσι 3,5 εκατομμύρια τόνους αλεύρι σίτου σε 164 χώρες, είναι μία από τις κορυφαίες στον τομέα αυτό από το 2015. Ένα χαρακτηριστικό του τομέα μας, ο οποίος περιλαμβάνει προϊόντα προστιθέμενης αξίας, όπως μπισκότα, κέικ, προϊόντα κακάο, ελαιούχους σπόρους και μπαχαρικά με τιμές μονάδας που κυμαίνονται από 2 έως 4 δολάρια ανά κιλό, είναι η συγκράτηση αυτού του στρατηγικού τομέα προϊόντων".

Ο κ. Tiryakioğlu τόνισε επίσης την ιδιότητα της Τουρκίας ως κορυφαίου παραγωγού γεωργικών προϊόντων στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι η έλλειψη εμπορικού ελλείμματος της Τουρκίας στον τομέα των σιτηρών και των οσπρίων.

Ανέφερε ότι η Τουρκική Δημοκρατία εξήγαγε πάνω από 1,5 εκατ. τόνους μπισκότων και κέικ, σχεδόν 1,5 εκατ. τόνους φυτικών ελαίων, πάνω από 1 εκατ. τόνους ζάχαρης και προϊόντων ζάχαρης και σχεδόν 1 εκατ. τόνους προϊόντων κακάο το 2023, δημιουργώντας έσοδα σχεδόν 12,5 δισ. δολαρίων από το συνολικό εξωτερικό εμπόριο του τομέα.

Αναφέρθηκε στους υπολογισμούς του Τουρκικού Στατιστικού Ινστιτούτου, σύμφωνα με τους οποίους οι συνολικές εισαγωγές και εξαγωγές της Τουρκίας σε κατηγορίες όπως σιτηρά, προϊόντα άλεσης, βύνη, άμυλο, ελαιούχοι σπόροι και φρούτα, διάφορα σιτηρά και σπόροι, σανός και ζωοτροφές, ζάχαρη και προϊόντα ζάχαρης, κακάο και παρασκευάσματα κακάο, διάφορα παρασκευάσματα διατροφής για ζώα βρίσκονται σε παρόμοια επίπεδα.