Γαλλία: Σε χαμηλό 4ετίας η παραγωγή σίτου

Οι εκτάσεις με μαλακό σιτάρι μειώθηκαν κατά 10,8% στα 4,2 εκατομμύρια εκτάρια σε σύγκριση με το 2023

Σε χαμηλά που έχουν να παρατηρηθούν από το 2020 αναμένεται ότι θα πέσει η φετινή παραγωγή μαλακού σίτου της Γαλλίας, εξαιτίας των αντίξοων για την καλλιέργεια καιρικών συνθηκών και κυρίως οι υπερβολικές βροχοπτώσεις, στον μεγαλύτερο παραγωγό σιταριού της ΕΕ και 5ο μεγαλύτερο στον κόσμο.

Η παραγωγή σιταριού αναμένεται να μειωθεί κατά 15,4% φέτος στους 29,7 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας, που δημοσίευσε το Bloomberg. Μια τέτοια συγκομιδή παραμένει 14,2% κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας.

«Σε είκοσι χρόνια, μόνο δύο άλλες σοδειές δεν έχουν ξεπεράσει τους 30 εκατομμύρια τόνους», σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο της χώρας.

Η εκτίμηση, που πιθανόν να αλλάξει καθώς προχωρά η συγκομιδή, τοποθετεί την παραγωγή του 2024 κοντά στους 29,2 εκατομμύρια τόνους το 2020.

Οι προβλέψεις για την καλλιέργεια είχαν ήδη υποβαθμιστεί τους τελευταίους μήνες λόγω των αδιάκοπων βροχών και της έλλειψης ηλιοφάνειας από την εποχή της φύτευσης το φθινόπωρο, μαζί με τις ήπιες θερμοκρασίες που ευνοούν τις ασθένειες.

Οι εκτάσεις με μαλακό σιτάρι μειώθηκαν κατά 10,8% στα 4,2 εκατομμύρια εκτάρια σε σύγκριση με το 2023.

Η πτώση της παραγωγής θα μπορούσε να περιορίσει τις εξαγωγές από τη χώρα, η οποία συχνά στέλνει σιτάρι στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή.

Την ίδια στιγμή, πλήγμα έχει δεχθεί η καλλιέργεια και σε άλλους μεγάλους παραγωγούς και εξαγωγείς, όπως η Ρωσία, ενώ το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ προβλέπει ότι τα παγκόσμια αποθέματα θα φτάσουν σε χαμηλό εννέα ετών.

Η προηγούμενη Ανοιξη ήταν η τέταρτη με τις περισσότερες βροχοπτώσεις που έχει καταγραφεί στη Γαλλία. Οι βροχές αυξήθηκαν κατά 45% σε σχέση με τον μέσο όρο της δεκαετίας μεταξύ 1991-2020, σύμφωνα με το Meteo France. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πλημμύρες και κατολισθήσεις σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των γεωργικών περιοχών. Τον Ιούνιο σημειώθηκαν επίσης βροχοπτώσεις κατά 20%.

Η υπερβολική βροχή – ειδικά κοντά στην έναρξη της συγκομιδής τον Ιούλιο – μπορεί επίσης να βλάψει την ποιότητα των σιτηρών και να κάνει τις καλλιέργειες πιο ευάλωτες σε μυκητιασικές ασθένειες, με ορισμένες ζημιές να είναι ήδη ορατές.

Μόνο το 58% της καλλιέργειας μαλακού σιταριού της Γαλλίας αξιολογήθηκε σε καλή ή πολύ καλή κατάσταση από την 1η Ιουλίου, πολύ κάτω από το περσινό επίπεδο του 81%, σύμφωνα με τα στοιχεία του FranceAgriMer.