Ινδία: Αύξηση των ρωσικών εισαγωγών αγροτικών προϊόντων κατά… 22 φορές!

Η Ρωσία προμήθευσε την Ινδία με το 1/3 των αναγκών της σε λιπάσματα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Narendra Modi στη Μόσχα, η Ινδία αύξησε τις εισαγωγές ρωσικών σιτηρών και προϊόντων σιτηρών 22 φορές το 2023/24 ΜΥ, αναφέρει το Reuters.

Ο Μόντι ευχαρίστησε τον Πούτιν για την υποστήριξη των Ινδών αγροτών με σταθερές προμήθειες λιπασμάτων. Στις αρχές του έτους, η Ρωσία προμήθευε το ένα τρίτο των εισαγωγών λιπασμάτων της Ινδίας.

"Χάρη στη φιλία μας, καταφέραμε να λύσουμε τις δυσκολίες για τους Ινδούς αγρότες. Έχουμε καλύψει όλες τις ανάγκες τους σε λιπάσματα. Αυτός είναι ο ιδιαίτερος ρόλος της φιλίας μας", δήλωσε ο Μόντι στον Πούτιν κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Κρεμλίνο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Vineet Mohan Kwatra δήλωσε την Τρίτη ότι η Ρωσία και η Ινδία έχουν θέσει ως στόχο 100 δισεκατομμύρια δολάρια στο διμερές εμπόριο μέχρι το 2030, από 65 δισεκατομμύρια δολάρια που είναι σήμερα.

Σε κοινή δήλωση που εκδόθηκε μετά τις συνομιλίες, η Ρωσία και η Ινδία δήλωσαν ότι δεσμεύονται να αναπτύξουν περαιτέρω το διμερές εμπόριο στον τομέα της γεωργίας και των λιπασμάτων, δεσμευόμενες να χαλαρώσουν τους υφιστάμενους φυτοϋγειονομικούς και κτηνιατρικούς φραγμούς.

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ρωσική Υπηρεσία Εποπτείας Γεωργίας έδειξαν ότι κατά τη γεωργική περίοδο 2023/24, η Ρωσία εξήγαγε έως και 89,3 εκατομμύρια τόνους σιτηρών και προϊόντων σιτηρών, αυξημένα κατά 21% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

Η Ινδία, με την 22πλάσια αύξηση, ήταν πολύ μπροστά από την Ινδονησία με οκταπλάσια αύξηση και την Τυνησία με τριπλάσια αύξηση. Σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο Γεωργίας, το πρώτο τρίμηνο του 2024, η Ρωσία ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας γεωργικών προϊόντων στην Ινδία.

Σε ξεχωριστό σχόλιο προς το Reuters, η γεωργική υπηρεσία παρακολούθησης σημείωσε ότι η 22πλάσια αύξηση οφειλόταν κυρίως στις εξαγωγές μπιζελιού και στην τριπλάσια αύξηση των εξαγωγών φακής.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του 2023, έγινε γνωστό ότι η Ινδία επέτρεπε τις αφορολόγητες εισαγωγές κίτρινου μπιζελιού μέχρι τις 31 Μαρτίου 2024.