Συνάντηση Λάκη Βασιλειάδη με το νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Ο Λάκης Βασιλειάδης τόνισε πως ειδικά το ζήτημα της ίωσης των ροδάκινων χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση γιατί το πρόβλημα εξαπλώνεται ραγδαία

Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης συναντήθηκε σήμερα με το νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κ. Τσιάρα όπου είχανε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για τα ζητήματα της Πέλλας. Συγκεκριμένα, ο Βουλευτής μετέφερε όλα τα σημαντικά προβλήματα που ταλανίζουν τους αγρότες της περιοχής μας, όπως η ίωση στα ροδάκινα, οι ακαρπίες, η τελευταία σφοδρή χαλαζόπτωση που κατέστρεψε αρκετές καλλιέργειες σε ροδάκινα, κεράσια, μήλα, κ.α., το μεγάλο κόστος παραγωγής & καλλιέργειας καθώς και τα προβλήματα που προκύπτουν από τις αποζημιώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ. Σαφώς βέβαια και έχουν παρθεί μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής μέσα στα δημοσιονομικά περιθώρια (πετρέλαιο, έκπτωση στο ρεύμα κλπ.) αλλά να βρεθούν επιπλέον λύσεις. Επίσης, οι δύο άνδρες συζητήσαν για τον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ σε σχέση και με την αλλαγή των κλιματικών συνθηκών.

Ο Λάκης Βασιλειάδης τόνισε πως ειδικά το ζήτημα της ίωσης των ροδάκινων χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση γιατί το πρόβλημα εξαπλώνεται ραγδαία και ήδη υπάρχουν καλλιεργητές που δεν θα βγάλουν παραγωγή για δεύτερη χρόνια, ενώ πολλοί περισσότεροι δεν θα έχουν φέτος. Σημειώνεται πως έχει ξεκινήσει η καταγραφή και έχει συσταθεί επιστημονική επιτροπή για τον τρόπο διαχείρισης αλλά είναι σημαντικό να γίνουν άμεσες ενέργειες και να παρθούν γρήγορες αποφάσεις.

Επίσης, σχετικά με τις χαλαζοπτώσεις με αποκορύφωμα την τελευταία σφοδρή χαλαζόπτωση όπου ήταν μεγάλης κλίμακας, ο Βουλευτής επεσήμανε πως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με εξαιρετικά μέτρα, όπως οι συνολικές εκτιμήσεις για τις παραγωγές που δεν είχαν συγκομιστεί ώστε να υπάρξουν πιο γρήγορα πορίσματα εκτιμήσεων για να πληρωθούν πιο γρήγορα, και παράλληλα να εξεταστεί το ενδεχόμενο παροχής προκαταβολών σε αυτές τις τοπικές κοινότητες που καταστράφηκαν ολοκληρωτικά.

Τέλος, αναφορικά με τον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ, ο υπουργός ανέφερε πως είναι στον άμεσο σχεδιασμό του να προχωρήσει γρήγορα. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν πως είναι σημαντικό να μπορέσουν να εστιάσουν στην πρόληψη αλλά και στην θωράκιση των παραγωγών από τα νέα κλιματικά δεδομένα καθώς και στο ότι η χώρα χρειάζεται ένα Νέο παραγωγικό μοντέλο με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό με στόχο την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα με γνώμονα την περιφερειακή ανάπτυξη.

Μετά την συνάντηση ο Λάκης Βασιλειάδης δήλωσε:

«Εύχομαι στον νέο Υπουργό να έχει μια πετυχημένη και παραγωγική θητεία. Είναι ένας εξαιρετικά έμπειρος πολιτικός με πλούσιο κυβερνητικό έργο και από μία αγροτική περιοχή που τον καθιστά γνώστη των προβλημάτων. Ο Υπουργός ήταν ενήμερος για όλα τα θέματα που του έθεσα. Θεωρώ πως η συνάντηση αυτή ήταν ιδιαιτέρως εποικοδομητική και ότι θα προχωρήσουμε, με βάση και τον κυβερνητικό σχεδιασμό, σε μια αγροτική πολιτική που θα εστιάζει αρχικά στην επίλυση των σημαντικών προβλημάτων αλλά και στην δημιουργία ενός μακροπρόθεσμου προγραμματισμού που θα έχει σαν άξονα την θωράκιση και την ανθεκτικότητα του αγροτικού κόσμου και της παραγωγής από την αλλαγή του κλίματος. Η Κυβέρνηση προσπαθεί έμπρακτα και σταθερά να βρίσκεται δίπλα στον ευπαθή κλάδο των αγροτών και να συμβάλλει όσο γίνεται στην αντιμετώπιση των δυσκολιών τους».