Βουλγαρία: Ρεκόρ εξαγωγών σιταριού για τη σεζόν 2023/24!

Τα υψηλά αποθέματα ωθούν τις εξαγωγές της χώρας

Ρεκόρ εξαγωγών στα σιτηρά ανακοίνωσε ο Βουλγαρία η οποία την περίοδο 2023/24 απέστειλε περί τους 5,66 εκατομμύρια τόνους σε αγορές του εξωτερικού. Σημειώνεται ότι το προηγούμενο ρεκόρ είχε σημειωθεί τη σεζόν 2021/22 και ήταν μικρότερη κατά 0,11 εκατ. τόνους.

Η εντυπωσιακή άνοδο ήταν 45% σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν και 32% σε πενταετή βάση.

Σύμφωνα με ειδικούς, αυτή η άνοδος οφείλεται μεταξύ άλλων στη συγκρατημένη ζήτηση το 2022/23 η οποία ώθησε τους αγρότες να αφήσουν άθικτα τα αποθέματά τους, προσδοκώντας υψηλότερες τιμές που τελικά δεν υλοποιήθηκαν. Αυτό δημιούργησε ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την τρέχουσα σεζόν, με αφετηρία υψηλά αποθέματα που τροφοδότησαν τις εξαγωγές.

Η αγορά απορρόφησε το βουλγαρικό σιτάρι, με 1,48 εκατομμύρια τόνους να καταλήγουν σε χώρες της ΕΕ και 4,2 εκατομμύρια τόνους σε τρίτες χώρες. Αξίζει να σημειωθεί η σημαντική αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν, όπου οι εξαγωγές προς την ΕΕ και τρίτες χώρες άγγιξαν τα 0,93 και 2,94 εκατομμύρια τόνους αντίστοιχα.

Η δυναμική της αγοράς διατηρείται και για τη νέα σεζόν. Ήδη, 267 χιλιάδες τόνοι σιταριού προγραμματίζονται για εξαγωγή, γεμίζοντας τα λιμάνια με αισιοδοξία για το μέλλον.