Ετοιμάζεται αναβίωση της πρωτοβουλίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας;

Τι συζητήθηκε στη συνάντηση Ερντογάν-Ζελένσκι

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Ουάσινγκτον στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το γραφείο του Τούρκου Προέδρου, ο Ερντογάν και ο Ζελένσκι συζήτησαν την κατάσταση στο μέτωπο και, ειδικότερα, τις εξαγωγές ουκρανικών αγροτικών προϊόντων.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι άρχισαν οι προσπάθειες για την αναβίωση της πρωτοβουλίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για κάθε πρωτοβουλία, συμπεριλαμβανομένης της διαμεσολάβησης, για να τεθούν οι βάσεις για την ειρήνη.

Η Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας για τη δημιουργία ενός διαδρόμου για την εξαγωγή σιτηρών από τρία ουκρανικά λιμάνια - Τσορνομόρσκ, Οδησσός και Πιβντένι - υπεγράφη στις 22 Ιουλίου 2022 στην Κωνσταντινούπολη με τη συμμετοχή του ΟΗΕ, της Ουκρανίας, της Τουρκίας και της Ρωσίας για 120 ημέρες.

Παρατάθηκε αρκετές φορές, με τη Ρωσία να παρεμποδίζει και να επιβραδύνει τις εργασίες με κάθε δυνατό τρόπο. Το 2023, η πρωτοβουλία τελικά μπλοκαρίστηκε, καθώς η Μόσχα απαίτησε την άρση ορισμένων κυρώσεων. Το τελευταίο πλοίο με ουκρανικά τρόφιμα έφυγε από το λιμάνι της Οδησσού στις 16 Ιουλίου. Στις 17 Ιουλίου, η Ρωσία ανακοίνωσε μονομερώς την αποχώρησή της από τη συμφωνία για τα σιτηρά.

Στη συνέχεια, τον Αύγουστο, με εντολή του ουκρανικού ναυτικού, η Ουκρανία ανακοίνωσε έναν "ανθρωπιστικό διάδρομο" στη Μαύρη Θάλασσα για να απελευθερώσει πλοία που είχαν κολλήσει στα λιμάνια της μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και για να παρακάμψει έναν de facto αποκλεισμό, αφού η Ρωσία υπαναχώρησε από τη συμφωνία που επέτρεπε στο Κίεβο να εξάγει σιτηρά. Στην πραγματικότητα, δημιουργήθηκε ένας νέος διάδρομος σιτηρών.