Η χώρα ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού σιταριού τις τρεις τελευταίες περιόδους
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) του Ιουλίου, οι εισαγωγές σιταριού της Τουρκίας για την περίοδο 2024-2025 θα ανέλθουν σε 8 εκατομμύρια τόνους (-18,7% σε ετήσια βάση).
Οι αποστολές θα μπορούσαν να είναι οι χαμηλότερες των τελευταίων έξι ετών.
Το USDA σημειώνει ότι η σοδειά σιταριού της Τουρκίας την περασμένη σεζόν έφτασε το ρεκόρ της σεζόν 2017/18, που ανήλθε σε 21 εκατομμύρια τόνους. Τα αποθέματα είναι πάνω από 5 εκατομμύρια τόνους. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών.
Η παραγωγή για την τρέχουσα περίοδο εκτιμάται σε 19 εκατομμύρια τόνους. Ο αριθμός αυτός θα μειωθεί σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αλλά εξακολουθεί να παραμένει πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας.
Οι εισαγωγές σιταριού στην Τουρκία θα κλείσουν από τις 21 Ιουνίου έως τις 15 Οκτωβρίου 2024. Αυτό ανακοίνωσε το Υπουργείο Γεωργίας και Δασών της χώρας. Η χώρα αυτή ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού σιταριού τις τρεις τελευταίες περιόδους.
Οι λόγοι για τους περιορισμούς είναι τα υπερβολικά αποθέματα και η καλή συγκομιδή.
Η Τουρκία παρέμεινε ο κύριος εισαγωγέας ρωσικού σιταριού στο τέλος της περιόδου 2023/24, αν και οι προμήθειες μειώθηκαν σχεδόν κατά ένα τρίτο.
Η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αλεύρου σίτου στον κόσμο. Οι κύριοι αγοραστές της είναι το Ιράκ, η Βενεζουέλα και πολλές αφρικανικές χώρες.
Μέχρι μια πρόσφατη αλλαγή πολιτικής, όλο το εξαγόμενο αλεύρι παραγόταν από εισαγόμενο σιτάρι.
Το αλεύρι που παραγόταν από εγχώριο σιτάρι έπρεπε να καταναλώνεται στο εσωτερικό της χώρας.
Οι μύλοι μπορούν τώρα να επεξεργάζονται τουρκικό σιτάρι για επανεξαγωγή για πρώτη φορά από το 2018.
Οι τουρκικές εξαγωγές αλεύρων αναμένεται να είναι πολύ ανταγωνιστικές στις ξένες αγορές, καθώς οι εγχώριες τιμές για ορισμένες κατηγορίες σιταριού ήταν χαμηλότερες από τις τιμές της Μαύρης Θάλασσας πριν από την απαγόρευση.
Σύμφωνα με τους αναλυτές του USDA, η μεγαλύτερη επίδραση της απαγόρευσης των εισαγωγών σιταριού στην Τουρκία θα γίνει αισθητή από τους κύριους προμηθευτές - τη Ρωσία και την Ουκρανία.
Ο Andrei Sizov, διευθυντής του αναλυτικού κέντρου Sovecon, υπενθύμισε νωρίτερα ότι η Τουρκία επιβάλλει περιοδικά τέτοιες απαγορεύσεις. Οι εισαγωγές θα συνεχιστούν, καθώς η χώρα χρειάζεται πρώτες ύλες για την παραγωγή αλεύρων", πιστεύει ο εμπειρογνώμονας.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι εξαγωγές ρωσικού σιταριού κατά την τρέχουσα περίοδο θα μειωθούν. Οι προμήθειες τον Ιούλιο εκτιμάται ήδη ότι θα είναι κατά 68% χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι.