Συνεργασία PepsiCo Europe και Yara για την απεξάρτηση από τον άνθρακα στην παραγωγή καλλιεργειών

Οι συμμετέχοντες αγρότες της PepsiCo Europe θα εξοπλιστούν με τα καλύτερα προϊόντα και συμβουλές διατροφής των καλλιεργειών, καθώς και με ψηφιακά εργαλεία γεωργίας ακριβείας

Η PepsiCo Europe και η Yara ανακοίνωσαν σήμερα μια μακροχρόνια συνεργασία στην Ευρώπη με στόχο την παροχή στους αγρότες προγραμμάτων διατροφής των καλλιεργειών που θα συμβάλουν στην απαλλαγή της αλυσίδας αξίας των τροφίμων από τις ανθρακούχες εκπομπές.

Στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης, η οποία εκτείνεται σε πολλές χώρες, οι συμμετέχοντες αγρότες της PepsiCo Europe θα εξοπλιστούν με τα καλύτερα προϊόντα και συμβουλές διατροφής των καλλιεργειών, καθώς και με ψηφιακά εργαλεία γεωργίας ακριβείας. 

Αυτό θα τους επιτρέψει να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα της χρήσης θρεπτικών στοιχείων (NUE), να ενισχύσουν τις αποδόσεις και να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα των καλλιεργειών τους. Η Yara, η κορυφαία εταιρεία θρέψης καλλιεργειών στην Ευρώπη, θα προμηθεύσει την PepsiCo με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες.

Η Yara θα παραδίδει έως και 165.000 τόνους λιπασμάτων ετησίως στην PepsiCo, καλύπτοντας περίπου το 25% των αναγκών της σε λίπασμα για τις καλλιέργειές της στην Ευρώπη έως το 2030. 

Τα λιπάσματα αυτά θα είναι κυρίως λιπάσματα Yara Climate Choice, τα οποία περιλαμβάνουν λιπάσματα με χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα που παράγονται είτε από ανανεώσιμη αμμωνία (Herøya, Νορβηγία) είτε από αμμωνία με χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα μέσω δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS), η οποία κατασκευάζεται επί του παρόντος στο Yara Sluiskil. 

Το μείγμα θα περιλαμβάνει επίσης τα τυποποιημένα ορυκτά λιπάσματα υψηλής ποιότητας της Yara με βάση τα νιτρικά που παράγονται με χρήση φυσικού αερίου, τα οποία έχουν αποτύπωμα άνθρακα περίπου 50% χαμηλότερο από τα περισσότερα λιπάσματα εκτός ΕΕ χάρη στη χρήση τεχνολογίας καταλυτών. 

Στόχος της συνεργασίας είναι η αναβάθμιση σε λιπάσματα Yara Climate Choice με την πάροδο του χρόνου, καθώς η παραγωγή κλιμακώνεται και οι τεχνολογίες ωριμάζουν, έτσι ώστε όλοι οι 165.000 τόνοι ετησίως να είναι λιπάσματα Yara Climate Choice μέχρι το 2030.

Η συνεργασία υπογραμμίζει την κοινή δέσμευση των εταιρειών για την οικοδόμηση ενός πιο βιώσιμου συστήματος τροφίμων σύμφωνα με τους κλιματικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ταυτόχρονα, θα στηρίξει τους αγρότες μέσω του κόστους μετάβασης, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα επηρεαστούν αρνητικά τα μέσα διαβίωσής τους.

«Αυτή η συνεργασία με τη Yara ευθυγραμμίζεται με τον από άκρη σε άκρη μετασχηματισμό μας, γνωστό ως PepsiCo Positive (pep+), και θα είναι ζωτικής σημασίας καθώς μεταβαίνουμε προς το σύστημα τροφίμων του μέλλοντος με μηδενική κατανάλωση. 

Η στόχευση των εκπομπών Scope 3 αποτελεί κεντρικό στοιχείο της ατζέντας μας pep+, αλλά μπορεί να είναι ένας από τους πιο δύσκολους τομείς για άμεση επιρροή. 

Παρέχοντας στους αγρότες μας λιπάσματα με χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα και υποστηρίζοντάς τους να βελτιώσουν τη θρέψη των καλλιεργειών από άκρη σε άκρη, θα μας επιτρέψουμε να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς τον στόχο μας για την επίτευξη του καθαρού μηδενικού ισοζυγίου μέχρι το 2040», δήλωσε η Archana Jagannathan, Chief Sustainability Officer της PepsiCo Europe.

Η συνεργασία είναι επίσης σύμφωνη με την αποστολή της Yara να θρέψει υπεύθυνα τον κόσμο και να προστατεύσει τον πλανήτη.

«Για να αναπτύξουμε ένα θετικό για τη φύση διατροφικό μέλλον και να μετασχηματίσουμε το διατροφικό μας σύστημα, πρέπει να συνεργαστούμε σε όλη την αλυσίδα αξίας των τροφίμων. Είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με πρωτοπόρους όπως η PepsiCo για να βοηθήσουμε να γίνει αυτό πραγματικότητα. Η απαλλαγή της παραγωγής τροφίμων από τον άνθρακα θα είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη της Συμφωνίας του Παρισιού - και οι αγρότες θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο για να μας βοηθήσουν να το πετύχουμε», δήλωσε η Mónica Andrés Enríquez, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος για την Ευρώπη της Yara.

Η σύμπραξη, η οποία θα συμβάλει στην προώθηση της υιοθέτησης αναγεννητικών γεωργικών πρακτικών, θα περιλαμβάνει περίπου 1.000 γεωργικές εκμεταλλεύσεις, οι οποίες καλύπτουν συνολικά περίπου 128.000 εκτάρια σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν αρχικά στις πατάτες, βασική καλλιέργεια για την PepsiCo, και στη συνέχεια θα επεκταθούν σε άλλες καλλιέργειες, όπως η βρώμη και το καλαμπόκι.

Τα λιπάσματα αποτελούν τη μεγαλύτερη ευκαιρία για τη μείωση των εκπομπών, καθώς η παραγωγή λιπασμάτων και οι εκπομπές στο χωράφι ευθύνονται για το ήμισυ του μέσου αποτυπώματος άνθρακα της PepsiCo στην πατάτα στην Ευρώπη.

Η συνεργασία αυτή θα επεκτείνει επίσης τις πρακτικές βιώσιμης διαχείρισης θρεπτικών συστατικών σε όλες τις ομάδες αγροτών της PepsiCo. 

Αυτό θα περιλαμβάνει την καταγραφή και παρακολούθηση δεδομένων καλλιέργειας και εδάφους για όλη την εποχή με τη χρήση του εργαλείου CropTrak και ML Analytics της PepsiCo και θα συμπληρωθεί από την προσφορά ψηφιακών λύσεων της Yara, για παράδειγμα ψηφιακές δορυφορικές εικόνες μέσω της πλατφόρμας AtFarm και την ανάλυση εδάφους MegaLab.