Αδιαφάνεια, μεροληψία και προχειρότητα "σκιάζουν" τα προγράμματα των ΟΕΦ

Το Υπαατ βυθίζεται σε αδιαφάνεια και μεροληψία;

Μια νέα "φωτογραφική" προκήρυξη έρχεται να προστεθεί στο «ρεκόρ» αδιαφάνειας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αυτή τη φορά, στόχος είναι τα Προγράμματα των Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ), τα οποία έρχονται να συμπληρώσουν την πολυδιαφημισμένη προκήρυξη του ΟΠΕΚΕΠΕ του περασμένου Αυγούστου. 

Η προκήρυξη, με χαρακτηριστικό γνώρισμα την ταχύρρυθμη διαδικασία 15 ημερών και την έλλειψη εγγυητικών, εγείρει σοβαρές ανησυχίες για αδιαφανείς διαδικασίες και μεροληπτικές πρακτικές.

Καθυστερήσεις, αδιαφάνεια και μεροληψία

Η προκήρυξη έρχεται με καθυστέρηση ενάμιση έτους, αφήνοντας άναυλους τους ελαιοπαραγωγούς από περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ. Η εξαιρετικά βραχεία προθεσμία των 15 ημερών για την υποβολή αιτήσεων θέτει σε μειονεκτική θέση πολλούς φορείς, αφήνοντας εκτός προγράμματος όσους δεν διαθέτουν την απαραίτητη πληροφόρηση ή χρόνο.

Παράλληλα, η ταχύρρυθμη διαδικασία εγείρει ερωτήματα για το αν η αξιολόγηση των προτάσεων, η υλοποίηση και η πληρωμή τους θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν έως την 15η Οκτωβρίου 2024, όπως έχει τεθεί ως χρονικός ορίζοντας.

Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις από όλους τους φορείς του τομέα για άμεσες παρεμβάσεις, το ΥΠΑΑΤ αδυνατεί να αξιοποιήσει τους διαθέσιμους πόρους της ΚΑΠ, αδιαφορώντας για τον αγροτικό κόσμο που πλήττεται από τα αυξημένα κόστη παραγωγής και την κατάρρευση των εισοδημάτων.

Η προκήρυξη των προγραμμάτων ΟΕΦ φέρει τα στίγματα της αδιαφάνειας, της μεροληψίας και της προχειρότητας. Η αδιαφορία του ΥΠΑΑΤ για τα προβλήματα του ελαιόλαδου και η αδυναμία αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων φέρουν σε κίνδυνο την επιβίωση του κλάδου και πλήττουν καίρια τους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς.

Πολλά είναι τα ερωτήματα που έχουν γεννηθεί από όλη τη διαδικασία. 

Είναι αλήθεια ότι οι νεοσύστατες οργανώσεις ξεκινάνε με υπερβολικά χαμηλή μοριοδότηση και στην ουσία  αδυνατούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα; Η ορθή εφαρμογή του μέτρου θα έπρεπε να ενισχύει τις νέες οργανώσεις και όχι να τους αποτρέπει να ασχοληθούν με αυτό.

Τέλος πολλά ερωτηματικά υπάρχουν και για τις ομάδες παραγωγών που λόγω πρόσφατης έναρξης τους (έτος 2022 ή και για την περίοδο 2023-2024) δεν έχουν κλείσει οικονομική χρήση έτους και δεν έχουν λάβει πιστοποίηση ΠΟΠ/ΠΓΕ των προϊόντων τους ή ακόμη και κάποιοι δεν έχουν λάβει πιστοποιητικό βιολογικής καλλιέργειας. Γιατί κανείς δεν μεριμνεί για τις προσπάθειες που κάνουν αυτές οι ομάδες να αναπτυχθούν σε ένα τοπίο που έως τώρα δεν αποπνέει υγεία.

Θα πρέπει η νέα ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να αφήσει πίσω της τη μαύρη περίοδο  Αυγενάκη με τις κλειστές πόρτες να δει εμπράκτως τα προβλήματα που δημιουργούνται στο χώρο και να συνομιλεί με όλους εμπλεκόμενους φορείς που θέλουν ουσιαστικά να την βοηθήσουν στο έργο της.

Δείτε εδώ την πρόσκληση