Επίσης, η Ισπανία θα βρεθεί υπό πίεση τις επόμενες εβδομάδες λόγω της ανάγκης των ιταλικών επιχειρήσεων να εισάγουν άμεσα περίπου 110.000 τόνους.
Τέσσερεις μήνες απομένουν μέχρι να ξεκινήσει να παράγεται ελαιόλαδο νέας σοδειάς, ο ιταλικός κλάδος αντιμετωπίζει κρίσιμα ζητήματα διαχείρισης ενόψει σύνδεσης μεταξύ των εκστρατειών, προσπαθώντας να μην καταλήξει 30 Σεπτεμβρίου με μηδενικά αποθέματα.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση που συνέταξε το ιταλικό Υπουργείο Γεωργίας, τα συνολικά αποθέματα ελαιολάδου (έξτρα παρθένο, παρθένο, ελαιόλαδο, λαμπάντε, εξευγενισμένο και ΠΟΠ) στις 30 Ιουνίου ανέρχονταν σε 179.416 τόνους, 11,7% κάτω σε σχέση με τα αποθέματα 30 Μαΐου και 23% λιγότεροι αν γίνει σύγκριση από έτος σε έτος.
Μία ανάλυση ανά ποιοτική κατηγορία αποκαλύπτει αποθέματα μόλις 130.000 τόνων στο έξτρα παρθένο έναντι 147.000 τόνων πριν από ένα μήνα. Να σημειωθεί εδώ ότι η Ιταλία καταναλώνει περίπου 50.000 τόνους εξαιρετικού παρθένου το μήνα και περίπου 60.000 τόνους ελαιολάδου συνολικά.
Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Για να υπάρχει ένα ελάχιστο απόθεμα μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, οι ιταλικές επιχειρήσεις πρέπει να εισάγουν περισσότερους από 150.000 τόνους εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου και περίπου 25.000 τόνους λαμπάντε/ραφιναρισμένου ελαιολάδου. Συνολικά, διαπιστώνουμε ότι τους επόμενους τρεις μήνες χρειάζονται 175.000 τόνους, εκ των οποίων τουλάχιστον το 70% κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ισπανικό λάδι.
Με άλλα λόγια, η Ισπανία θα βρεθεί υπό πίεση τις επόμενες εβδομάδες λόγω της ανάγκης των ιταλικών επιχειρήσεων να εισάγουν άμεσα περίπου 110.000 τόνους.