Πλημμύρα από γάλα στην ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς γάλακτος στον κόσμο, με την ετήσια παραγωγή να αγγίζει τα 160 εκατομμύρια τόνους το 2022.
Πού καταλήγει όμως όλη αυτή η ποσότητα;
- Γαλακτοκομεία: Το μεγαλύτερο μέρος (περίπου 149,9 εκατομμύρια τόνοι) κατευθύνεται προς τα γαλακτοκομεία για μεταποίηση.
- Αυτοκατανάλωση: Μόνο 9,8 εκατομμύρια τόνοι γάλακτος παραμένουν στις φάρμες για κατανάλωση από την οικογένεια του αγρότη, πώληση απευθείας στους καταναλωτές, ζωοτροφή ή άμεση μεταποίηση.
- Προέλευση: Από τα 149,9 εκατομμύρια τόνους που φτάνουν στα γαλακτοκομεία, τα 145,6 εκατομμύρια προέρχονται από αγελάδες, ενώ το υπόλοιπο από πρόβατα, κατσίκια και βουβάλια.
Τι παράγουν τα γαλακτοκομεία:
- Πόσιμο γάλα: 22,5 εκατομμύρια τόνοι
- Όξινα γαλακτοκομικά: 7,7 εκατομμύρια τόνοι
- Βούτυρο: 2,3 εκατομμύρια τόνοι (από 46,4 εκατομμύρια τόνους πλήρους γάλακτος)
- Τυρί: 10,4 εκατομμύρια τόνοι (από 59,2 εκατομμύρια τόνους πλήρους γάλακτος)
- Αποβουτυρωμένο γάλα: 16,9 εκατομμύρια τόνοι
- Γάλα σε σκόνη: 3,0 εκατομμύρια τόνοι
- Ορός γάλακτος: 55,9 εκατομμύρια τόνοι
Ποια χώρα της ΕΕ παράγει περισσότερο γάλα;
Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, ακολουθούμενες από την Πολωνία, την Ισπανία και τις Κάτω Χώρες.