Το Καζακστάν πρώτος εξαγωγέας σκληρού σιταριού στην ΕΕ

Ακολουθούν η Τουρκία και ο Καναδάς

Το Καζακστάν μπήκε στους 3 κορυφαίους εξαγωγείς σκληρού σιταριού στην Ευρώπη, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση. Ακολουθούν η Τουρκία και ο Καναδάς, αναφέρει το APK News.

Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την περίοδο 2024-2025 οι προμήθειες σκληρού σιταριού από το Καζακστάν προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την περίοδο 15 Ιουλίου αυξήθηκαν κατά 68,5%. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό σε σύγκριση με άλλους προμηθευτές. Ο όγκος των εξαγωγών κατά την ημερομηνία αυτή ανήλθε σε 19 χιλιάδες τόνους. Σημειώνεται ότι την περίοδο 2023-2024 για την ίδια περίοδο ο όγκος των εξαγωγών ήταν 10,3 χιλιάδες τόνοι με αύξηση 26,5%.

Τη δεύτερη θέση στην κορυφή κατέλαβε η Τουρκία. Η χώρα αυτή προμήθευσε 7,7 χιλιάδες τόνους σκληρού στην Ευρώπη. Την πρώτη τριάδα συμπληρώνει ο Καναδάς με τον όγκο των 1 χιλ. τόνων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι για άλλα είδη φυτικών προϊόντων το Καζακστάν δεν βρίσκεται στις λίστες.

Οι πληροφορίες δείχνουν ότι μεγάλο μερίδιο στις προμήθειες κατέχει η Ουκρανία. Ηγείται της κορυφής στις προμήθειες μαλακού σιταριού, κριθαριού, καλαμποκιού, σόργου στην Ευρώπη. Κατέχει επίσης ηγετικές θέσεις στις αποστολές αλεύρων, βρώμης, βύνης.

Το έγγραφο αναφέρει ότι τα στοιχεία διαμορφώθηκαν με βάση το υλικό των τελωνειακών ελέγχων.

Πριν η ΕΕ επιβάλει δασμούς στα ρωσικά γεωργικά προϊόντα, η Ρωσία ήταν ο κύριος προμηθευτής σκληρού σιταριού στις ευρωπαϊκές χώρες.