Οι Ασιάτες εισαγωγείς αύξησαν τις αγορές σιταριού

Το σιτάρι για ζωοτροφές διαπραγματεύεται γύρω στα 255 με 260 δολάρια ανά τόνο

Οι Ασιάτες αγοραστές σιταριού αύξησαν τις αγορές τους τις τελευταίες εβδομάδες, λαμβάνοντας φορτία από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, καθώς επέστρεψαν στην αγορά μετά από ένα μεγάλο κενό, λόγω της πτώσης των παγκόσμιων τιμών στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

Οι περιφερειακοί μύλοι που παράγουν αλεύρι και ζωοτροφές έχουν υπογράψει συμφωνίες για την αγορά σχεδόν ενός εκατομμυρίου μετρικών τόνων σιταριού που θα αποσταλεί από τη Βουλγαρία, τη Ρωσία, τη Ρουμανία και την Ουκρανία, κατά τη διάρκεια του Αυγούστου έως τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με δύο εμπόρους με έδρα τη Σιγκαπούρη.

«Οι μυλωνάδες ήταν ενεργοί, έχουμε δει καλή ζήτηση καθώς οι τιμές έχουν πέσει σημαντικά», δήλωσε ένας από τους εμπόρους. «Το σιτάρι της Μαύρης Θάλασσας έχει καλή ζήτηση για άλεση, καθώς και για ζωοτροφές».

Οι αγοραστές σιταριού είχαν μειώσει τις αγορές τους και έτρεχαν με λιγοστά αποθέματα μετά την άνοδο των παγκόσμιων τιμών νωρίτερα φέτος.

Οι παγκόσμιες τιμές του σιταριού σημείωσαν άλμα τον Απρίλιο με τις προσδοκίες για χαμηλότερη παραγωγή στη Ρωσία, τον Νο 1 εξαγωγέα στον κόσμο, μετά από φόβους για ζημιές στις καλλιέργειες από τον παγετό και την ξηρασία σε βασικούς μήνες καλλιέργειας.

Ενώ οι μεταποιητές σιτηρών στο Μπαγκλαντές και την Ινδονησία παίρνουν σιτάρι Μαύρης Θάλασσας κυρίως για άλεση σε αλεύρι, οι εισαγωγείς στις Φιλιππίνες, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ έχουν κλείσει φορτία σιταριού για ζωοτροφές, λένε οι έμποροι.

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σιταριού στον κόσμο, αγοράζει μεγαλύτερες ποσότητες κατά το μεγαλύτερο μέρος του τρέχοντος έτους, αλλά συνήθως προμηθεύεται το σιτάρι από την Αυστραλία, τον Καναδά και την Ευρώπη.

Το υψηλότερης ποιότητας σιτάρι Μαύρης Θάλασσας με περιεκτικότητα 11,5% σε πρωτεΐνες για την παρασκευή αλεύρων διαπραγματεύεται γύρω στα 265 με 270 δολάρια ανά μετρικό τόνο, σε σύγκριση με τα περίπου 300 με 310 δολάρια που είχαν σημειωθεί τον Μάιο.

Το σιτάρι για ζωοτροφές διαπραγματεύεται γύρω στα 255 με 260 δολάρια ανά τόνο, ανέφεραν οι έμποροι.