Πανώλη Μηρυκαστικών: Από Ρουμανία ήρθαν τα μολυσμένα ζώα στη Θεσσαλία

Η ρουμάνικη κτηνοτροφική μονάδα είχε δυναμικότητα 49.000 ζώων

Από τη Ρουμανία έγινε η εισαγωγή των μολυσμένων ζώων που είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί η πανώλη σε κτηνοτροφικές μονάδες της Θεσσαλίας σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Agrocapital. 

Αυτό τονίστηκε και σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Περιφέρεια Θεσσαλίας όπου και αναφέρθηκε ότι πολλές κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής είχαν προμηθευτεί ζώα από την εν λόγω μονάδα της Ρουμανία

Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε και η Εθνική Υπηρεσία Κτηνιατρικής και Ασφάλειας Τροφίμων στην εν λόγω κτηνοτροφική μονάδα, δυναμικότητας 49.091 ζώων έχουν επίσης, εντοπιστεί κρούσματα της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών. 

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι τοπικές αρχές αποφάσισαν την άμεση σφαγή όλων των ζώων. Γύρω από το κρούσμα έχει δημιουργηθεί ζώνη ασφαλείας (ακτίνα 3 χλμ.) και ζώνη παρακολούθησης (ακτίνα 10 χλμ.) και έχουν ληφθεί μέτρα για τον περιορισμό της κυκλοφορίας ανθρώπων, ζώων και οχημάτων.

Η PPR είναι μια οξεία ιογενής νόσος των μικρών μηρυκαστικών που μπορεί να προκαλέσει τεράστια οικονομική ζημία στην αιγοπροβατοτροφία. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επικίνδυνη εξωτική ασθένεια που αποτελεί απειλή, ενώ δεν αποτελεί απειλή για την ανθρώπινη υγεία. 

Συνεχίζονται οι επιτόπιοι έλεγχοι 

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι επιτόπιοι έλεγχοι, οι δειγματοληψίες και οι σχετικές αναλύσεις σε κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής. 

Τα αποτελέσματα 6 νέων δειγματοληψιών που έγιναν σε μονάδες στη Α’ Ζώνη, δηλαδή σε κοντινή απόσταση από το σημείο όπου βρέθηκε το πρώτο κρούσμα στην περιοχή του Δομένικου, ήταν αρνητικά, ενώ θετικό βρέθηκε ένα ακόμη δείγμα στην περιοχή των Τρικάλων, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των εκεί κρουσμάτων σε 9.

Στη Θεσσαλία βρίσκονται από σήμερα 100 και πλέον κτηνίατροι, προκειμένου να πραγματοποιήσουν ελέγχους σε κτηνοτροφικές μονάδες που βρίσκονται στη Β’ Ζώνη, δηλαδή σε απόσταση μέχρι 100 χιλιόμετρα από την επίμαχη περιοχή, αλλά και πέραν αυτής, όπως αποφασίστηκε στην διάρκεια της πρωινής σύσκεψης.

Κλειστά τα σφαγεία στη Θεσσαλία λόγω πανώλης

Κλειστά θα μείνουν τα σφαγεία της Θεσσαλίας μετά από απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα. 

Προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της νόσου, ήδη έχουν ελεγχθεί 50 κτηνοτροφικές μονάδες στην πρώτη ζώνη επιτήρησης των τριών χιλιομέτρων. Από τη Δευτέρα, αναμένεται παραπάνω από 100 κτηνίατροι να πραγματοποιήσουν ελέγχους στην δεύτερη ζώνη επιτήρησης. Σε αυτή τη ζώνη υπάρχουν περίπου 360 κτηνοτροφικές μονάδες.

Οι έλεγχοι αναμένεται να ολοκληρωθούν την Παρασκευή ενώ τα δείγματα θα στέλνονται στην Αθήνα για έλεγχο. Σε περίπτωση που βρεθεί κάποιο ζώο μολυσμένο από πανώλη, θα θανατώνεται άμεσα και η υπόλοιπη κτηνοτροφική μονάδα θα μπαίνει σε καθεστώς επιτήρησης.

Οι κτηνοτρόφοι προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση της πανώλης, έχουν λάβει και ορισμένα πρόσθετα μέσα όπως το να μην βγάζουν τα ζώα έξω για να βοσκήσουν.

Σημειώνεται ότι μετά τον εντοπισμό των κρουσμάτων σε επτά κτηνοτροφικές μονάδες, έχουν θανατωθεί περίπου 2.400 αιγοπρόβατα στην περιοχή.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω προς κάθε κατεύθυνση ότι η πανώλη των μικρών θηλαστικών δεν εγκυμονεί κανέναν απολύτως κίνδυνο για την δημόσια υγεία. Είναι μια εντελώς διαφορετική οντότητα νόσων σε σχέση με αυτή που μπορεί να επηρεάσει την ανθρώπινη υγεία και να δημιουργήσει ένα ζήτημα δημόσιας υγείας», δήλωσε ο Κώστας Τσιάρας, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την πανώλη.

Τα μέτρα που έχει λάβει το αρμόδιο υπουργείο στοχεύουν στον περιορισμό της νόσου και περιλαμβάνουν, τη δημιουργία ζώνης επιτήρησης έως και 10 χλμ και την απαγόρευση μετακίνησης των ζώων.

Η διακίνηση του γάλακτος συνεχίζεται ανεμπόδιστα με υψηλή παστερίωση.