Κρίση ελαιολάδου στην Ιταλία: Βύθιση 23% στα αποθέματα - Εκτόξευση των τιμών;

Επιδείνωση στα αποθέματα ελαιολάδου στην Ιταλία

Η Ιταλία βιώνει μια αισθητή μείωση στα αποθέματα ελαιολάδου της, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το ICQRF (Ispettorato centrale della tutela della qualità e della repressione frodi dei prodotti agroalimentari), φορέα που υπάγεται στο Υπουργείο Γεωργίας, Διατροφικής Κυριαρχίας και Δασών.

Στις 30 Ιουνίου 2024, τα αποθέματα κατέγραψαν πτώση 11,7% σε σύγκριση με τον Μάιο, φτάνοντας τους 179.416 τόνους, ενώ παράλληλα υπολείπονται 23% από την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 72,7% των αποθεμάτων αντιπροσωπεύεται από εξαιρετικό παρθένιο ελαιόλαδο (EVOO), με το 63,4% να είναι ιταλικής προέλευσης (82.674 τόνοι) και το υπόλοιπο 27,1%  από διάφορα μέλη της κοινότητας.


Η μείωση επηρεάζει όλες τις κατηγορίες, με το EVOO να σημειώνει πτώση 21,5%, το ελαιόλαδο και το ραφιναρισμένο λάδι 35,6%, το πυρηνέλαιο 28,2% και το ελαιόλαδο λαμπάντε 22,5%.


Ας ρίξουμε μια ματιά σε ένα λιγότερο γνωστό είδος το ελαιόλαδο Lampante. Σε αντίθεση με το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο EVOO ή το παρθένο ελαιόλαδο, το Lampante έχει υψηλή οξύτητα και άσχημη γεύση. Χρειάζεται ραφινάρισμα για να γίνει βρώσιμο.

Παρότι η ποσότητα ιταλικού EVOO αυξήθηκε κατά 8,2% σε σχέση με πέρυσι, η σημαντική μείωση των ευρωπαικών ελαιολάδων (-50,1%) οδήγησε στην συνολική πτώση.

Σε περιφερειακό επίπεδο, οι νότιες περιοχές, με πρωταγωνιστές την Απουλία (36,2%) και την Καλαβρία (10,2%), συγκεντρώνουν το 53,2% των εθνικών αποθεμάτων. Ενδεικτικά, το 20,6% των αποθεμάτων εντοπίζεται στην επαρχία του Μπάρι και το 10,2% στην Περούτζια. Συνολικά, οι πρώτες 4 περιφέρειες (Απουλία, Τοσκάνη, Ούμπρια και Καλαβρία) φιλοξενούν το 75% των εθνικών αποθεμάτων.

Ειδική μνεία αξίζει στα βιολογικά ελαιόλαδα, όπου η μείωση αγγίζει το -16,9% σε σύγκριση με πέρυσι, φτάνοντας τους 25.765 τόνους. Από αυτά, το 99,7% (περίπου 19,7% του συνολικού EVOO) αντιπροσωπεύεται από εξαιρετικό παρθένιο ελαιόλαδο. Η παραγωγή βιολογικού ελαιολάδου εστιάζεται κυρίως στην Απουλία, την Τοσκάνη, την Καλαβρία και τη Σικελία.

Η πτώση στα αποθέματα ελαιολάδου στην Ιταλία οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η μειωμένη παραγωγή και η αυξημένη ζήτηση, τόσο εντός όσο και εκτός χώρας.

Ενώ η μείωση των αποθεμάτων αγγίζει όλες τις κατηγορίες, η πιο ανησυχητική τάση παρατηρείται στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ιταλικής προέλευσης, γεγονός που ενδεχομένως να επηρεάσει τις τιμές και τη διαθεσιμότητα του προϊόντος στο μέλλον.