Σε κατάσταση "εκτάκτου ανάγκης" η κτηνοτροφία της περιοχής
Τα πολλά τελευταία χρόνια η περιοχή της Θεσσαλίας ήταν συνυφασμένη με την Ευφορία και αποτελούσε την «ατμομηχανή» της πρωτογενής παραγωγής της χώρας μας.
Οι αγρότες οι οποίοι είναι αυτοί που κρατούν ζωντανή την ελληνική ύπαιθρο, είχαν κάθε λόγο να παραμείνουν και να καλλιεργούν την ελληνική γη, μιας και αυτή τους τα ανταπέδιδε πολλαπλά, δίνοντάς τους ένα καλό εισόδημα για να ζήσουν τις οικογένειές τους.
Τα εύφορα λιβάδια από την άλλη, επέτρεπαν στους κτηνοτρόφους, ακόμη και αυτούς των πιο απομακρυσμένων χωριών της Επικράτειας, να παραμένουν εκεί, να παλεύουν κάθε δυσκολία, αλλά στο τέλος να ανταμείβονται οι κόποι τους.
Όμως πλέον τα πράγματα φέρονται να έχουν αλλάξει, και σίγουρα όχι προς το καλύτερο. Αποκορύφωμα αποτελεί η τρέχουσα κρίση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πανώλης των μικρών μηρυκαστικών ανέρχονται σε δεκαοκτώ, τα οποία βρίσκονται όλα σε φάρμες στη Θεσσαλία.
Κανείς αρμόδιος δεν ξέρει μέχρι στιγμής – ή τουλάχιστον έτσι λένε – πως κατάφερε μια ζωονόσος, που δεν είχε εμφανιστεί ποτέ στη χώρα μας, να φτάσει στην «καρδιά» της ελληνικής κτηνοτροφίας, τη Θεσσαλία.
Οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για είσοδο από την Τουρκία. Ακόμη και εκεί, οι υπεύθυνοι δεν ήταν σε θέση να πουν με σιγουριά, μιας και κάποιοι υποστήριζαν ότι η εισαγωγή μολυσμένου ζώου έγινε μέσω των νησιών του Αιγαίου και άλλοι από τον Έβρο.
Το κερασάκι στη τούρτα ήρθε να βάλει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας ο οποίος με δηλώσεις του, χωρίς όμως να είναι και αυτός σίγουρος (!), είπε ότι η ζωονόσος θα μπορούσε να έχει «εισαχθεί» στη χώρα μας από τη… Ρουμανία! Εκεί η υπηρεσία της χώρας ανακοίνωσε τη Δευτέρα κρούσμα πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, οπότε σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό… θα μπορούσε να έχει έλθει και από εκεί!
Και σαν να μη φτάνει αυτό, το Agrocapital, σε επικοινωνία που είχε με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητώντας ένα σχόλιο αλλά και να μάθει την πορεία του μολυσμένου δείγματος, έλαβε την απάντηση ότι «εάν δεν ολοκληρωθεί ο επιδημιολογικός έλεγχος, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι από που εισήλθε στη χώρα μας το μολυσμένο ζώο».
Πάντως, όλοι είναι σίγουροι πλέον ότι το μολυσμένο κρούσμα έχει έλθει από τη Ρουμανία, εκτός φυσικά από το αρμόδιο ΥΠΑΑΤ!
Επίσης, ένα ερώτημα που χρίζει απάντησης είναι το εξής: Όπως λέγεται, το ζώο εισήχθη ως κρεατοπαραγωγής. Πώς εν τέλει κατέληξε να «βαφτιστεί» γαλακτοπαραγωγής; Και όλα αυτά χωρίς να έχει υποβληθεί στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις;
Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η κατάσταση στη Θεσσαλία φαίνεται να έχει ξεφύγει και πλέον να βρίσκεται σε επιφυλακή και η δεύτερη κτηνοτροφική Περιφέρεια της χώρας, αυτή της Ηπείρου.
Ήδη η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου, μετά την εμφάνιση κρουσμάτων πανώλης των Αιγοπροβάτων σε γειτονικές περιοχές συνιστά στους ιδιοκτήτες εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων να πρέπει να αυξήσουν τα μέτρα βιοασφάλειας στις εκτροφές τους, ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης.
Πάντως, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε δυο πράγματα, τα οποία μάλλον οι αρμόδιοι φαίνεται να τα έχουν ξεχάσει:
* Πρώτον, η περιοχή της Θεσσαλίας επλήγη έντονα από τις καταστροφικές πλημμύρες του προκάλεσε ο Ντάνιελ και ο Ελίας. Κοπάδια χάθηκαν, κτηνοτρόφοι καταστράφηκαν και έχασαν το βιός του, μη μπορώντας να επανακάμψουν οικονομικά, και αναγκαζόμενοι άλλαξαν επάγγελμα. Το πλήγμα στην ελληνική οικονομία είναι σοβαρό, μιας και ο πρωτογενής τομέας αποτελεί βασικό κομμάτι της, όπως μας λένε συχνά πυκνά οι υπεύθυνοι.
* Δεύτερον, όλη η κατάσταση με την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών, λαμβάνει χώρα σε μια περιοχή όπου παράγεται ίσως το πιο εμβληματικό ελληνικό ΠΟΠ προϊόν: αυτό της Φέτας.
Σε μια εποχή που κάποιοι «καλοθελητές» σε όλο τον πλανήτη προσπαθούν να σφετεριστούν το όνομα "Φέτα", οι υπεύθυνοι του ΥΠΑΑΤ δεν λαμβάνουν κανένα μέτρο προστασίας της, αδιαφορώντας πλήρως για το μέλλον της και κατ' επέκταση για το αύριο της ελληνικής Κτηνοτροφίας.
Τι θα έπρεπε να έχει κάνει η χώρα μας
Από την πρώτη στιγμή εντοπισμού κρουσμάτων πανώλης των μικρών μηρυκαστικών τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Ρουμανία, σύμφωνα με ειδικούς η χώρα μας θα έπρεπε να έχει προβεί ακαριαία στις παρακάτω ενέργειες:
- Θα έπρεπε να έχει ενεργοποιήσει τις ελληνικές διπλωματικές αρχές στο Βουκουρέστι για να έχει μια άμεση ενημέρωση της κατάστασης.
- Θα έπρεπε να έχει γίνει επίσκεψη στο Βουκουρέστι ελληνικής αποστολή τεχνικού επιπέδου για να πραγματοποιηθούν συνομιλίες και ανταλλαγή απόψεων, ενώ η συνεργασία θα έπρεπε να είναι διαρκής, παρουσία των διπλωματικών αρχών.
- Η ενημέρωση του Συνδέσμου Εμπόρων Κρέατος θα έπρεπε να ήταν άμεση, όπως και η συνεργασία και η ανταλλαγή πληροφοριών με την Εθνική Διεπαγγελματική Κρέατος.
Κατεπείγουσα προκαταρτική εξέταση από την Εισαγγελία Λάρισας για τα κρούσματα πανώλης
Στο μεταξύ, κατεπείγουσα προκαταρτική εξέταση παρήγγειλε ο διευθύνων την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Λάρισας, μετά και την επιβεβαίωση κρουσμάτων πανώλης των μικρών μηρυκαστικών σε κτηνοτροφικές μονάδες της Λάρισας και των Τρικάλων.
Αυτό αποκαλύπτει η εφημερίδα Ελευθερία σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας θα διερευνηθεί το αδίκημα της παραβίασης μέτρων για την πρόληψη των ασθενειών σε ζώα.
Στο ίδιο πλαίσιο, στελέχη της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας θα κληθούν να διευκρινίσουν, μεταξύ άλλων, πώς και από ποιον εισήχθη στην Ελλάδα, ζωικό βασίλειο μολυσμένο με ασθενή, ενώ στην περίπτωση που προκύψει κτηνοτρόφος που εισήγαγε στην Ελλάδα μολυσμένα ζώα, θα κληθεί και αυτός για εξηγήσεις.
Σημειώνεται πως η εισαγγελική παρέμβαση, εστιάζει στις αναφορές σύμφωνα με τις οποίες τα μολυσμένα ζώα εισήχθησαν στη χώρα μας από την περιοχή Τουλσέα της Ρουμανίας ενώ λόγω της φύσης του προβλήματος η προκαταρκτική εξέταση έχει κατεπείγοντα χαρακτήρα.
Στη Θεσσαλία και κλιμάκιο της Ε.Ε.
Αυξάνονται τα κρούσματα πανώλης σε φάρμες της Θεσσαλίας, ενώ χθες παρενέβη εισαγγελέας προκειμένου να διερευνηθεί από πού προήλθαν τα ζώα που έφεραν τον ιό στη χώρα.
Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της «Καθημερινής» κλιμάκιο της ειδικής μονάδας αντιμετώπισης ζωονόσων της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται στη Θεσσαλία και σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εξετάζουν λεπτομερώς την κατάσταση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται ζώα πιθανοί φορείς του ιού της πανώλης να έχουν μετακινηθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ σε κάθε περίπτωση η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ενημερώσει σχετικά τα κράτη-μέλη για τον πιθανό κίνδυνο, παρέχοντας και πληροφορίες για τις μετακινήσεις των ζώων, μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης ώστε να ληφθούν προληπτικά μέτρα.
Καταγγελίες για παράνομη θανάτωση ζώων που νοσούσαν από πανώλη
Μια σοβαρή καταγγελία έγινε στα Τρίκαλα από δικηγόρο, για αιγοπρόβατα που «θάφτηκαν στην ουσία ζωντανά» λόγω πανώλης, χωρίς να τηρηθούν τα προβλεπόμενα, με κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
Φωτογραφικό υλικό αποτυπώνει ζωντανά πρόβατα μέσα σε λάκκο μαζί με άλλα νεκρά ζώα. Σχετικές καταγγελίες αναφέρουν πως οι αρμόδιες υπηρεσίες ζήτησαν από τους κτηνοτρόφους να «ακινητοποιούν και αναισθητοποιούν» οι ίδιοι τα αιγοπρόβατα και στη συνέχεια να τα θάβουν στην κυριολεξία ζωντανά, χωρίς να έχει προηγηθεί η θανάτωσή τους, όπως έγινε σε άλλες κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής.
Το γεγονός επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δ. Κουρέτας, που ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Τρικάλων για ποινικές ευθύνες, μετά τις καταγγελίες για παράνομη θανάτωση και υγειονομική ταφή ζώων που νοσούσαν από πανώλη.
Το όλο θέμα ανέδειξε την ελλειπή προετοιμασία για την αντιμετώπιση της ζωονόσου. Η θανάτωση και η υγειονομική ταφή των ζώων είναι ευθύνη της Περιφέρειας Θεσσαλίας και για αυτό προκείμενου να μαζευτούν τα αμάζευτα ο Περιφερειάρχης αντικατέστησε τον προϊστάμενο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας των Τρικάλων. Επίσης ζήτησε πειθαρχική και διοικητική διερεύνηση του θέματος. Δήλωσε πως «η ατομική ευθύνη είναι προτεραιότητα της διοίκησης μας» εοιρριπτοντσς όλες τις ευθύνες στον προϊστάμενο.
Ωστόσο, φαίνεται πως υπάρχει σοβαρό θέμα με τον τρόπο και τα σημεία ταφής. Στην Ελασσόνα κτηνοτρόφος κατήγγειλε ότι ζώα θάφτηκαν κοντά σε πηγή, ενώ στέλεχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε σε σύσκεψη ότι από το 2016 δεν έχουν οριοθετηθεί χώροι για υγειονομική ταφή ζώων.