Η Σαουδική Αραβία δίνει 52 εκατ. ευρώ στους ελαιώνες της Τυνησίας

Θα κατασκευαστεί εργοστάσιο 10.000 εκταρίων και θα φυτευθούν 130.000 ελαιόδενδρα

Η Τυνησία έχει θέσει έναν στόχο με το ελαιόλαδο: να παράγει ένα εκατομμύριο τόνους ετησίως, που σημαίνει πολλαπλασιασμός της τρέχουσας παραγωγής της επί πέντε, δηλαδή στους 200.000 τόνους. 

Αυτό θα στηριχθεί με δάνειο 52 εκατ. ευρώ από τη Σαουδική Αραβία. Την ανακοίνωση αυτή, έκανε ο υπουργός Γεωργίας, Υδάτινων Πόρων και Αλιείας της βορειοαφρικανικής χώρας, Abdelmonem Belâati.

Και για να επιτευχθεί αυτό, δύο έργα βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Το ένα είναι η κατασκευή ενός εργοστασίου 10.000 εκταρίων στις περιοχές Borge Bourguiba και Oued Jar και όπου συνεχίζεται η χρηματοδότηση από τη Σαουδική Αραβία. 

Το δεύτερο αφορά τη φύτευση περίπου 130.000 ελαιόδεντρων σε συνολική έκταση 1.000 εκταρίων κοντά στον δήμο Remada, όπου για να ενθαρρύνουν τους αγρότες αυτής της επαρχίας να φυτέψουν ελαιόδεντρα, χιλιάδες δενδρύλλια διανεμήθηκαν δωρεάν.

Υπό την επίβλεψη και την υποστήριξη του Οργανισμού Προώθησης Αγροτικών Επενδύσεων, τα έργα αυτά, που βρίσκονται σε ερημικές περιοχές, θα υιοθετήσουν δύο τεχνικές: στάγδην άρδευση και υπερεντατική φύτευση ελαιόδεντρων με ξένες ποικιλίες, όπως η ισπανική Arbequina. 

Η εμπειρία της καλλιέργειας ελιών στην έρημο δεν είναι νέα, στην Αίγυπτο η παραγωγή φυτών για επιτραπέζιες ελιές είναι ήδη ενεργή με σημαντικά αποτελέσματα.